fbpx
Image Alt

Blog

porezen

Porezen, najvišji vrh Cerkljanskega hribovja

Porezen je 1630 metrov visok vrh in spada pod Cerkljansko hribovje. S svojo višino je tudi največji vrh Cerkljanskega hribovja. Lahko rečem, da je vrh vreden vašega obiska oziroma vzpona na njega.

Porezen je apneniška gora med Baško grapo in Cerknim in je dostopna iz veliko različnih smeri. Pobočja Porezna so na severni in vzhodni strani poraščena z gozdovi, na južnem in zahodnem pobočju pa najdemo gorsko cvetje. Z vrha so prečudoviti razgledi, ki pa nas spremljajo že prej, ko se vzpenjamo na vrh. Na poti so poleti tudi krave in ovce, včasih najdemo tudi konje. Na vrhu se nahajajo spomenik NOB, vpisna skrinjica in pa žig.

Z vrha so razgledi na Davčo, Škofjeloško pogorje, Blegoš, Polhograjsko hribovje, Ljubljansko kotlino, Cerkno, Nanos in še in še bi lahko naštevala.

Poti na Porezen

Poti je kar nekaj. Jaz sem prehodila pot iz Podhočarja, ki traja 1 uro in 50 minut. Najdaljša pot na Porezen traja 4 ure. Najkrajša pot na Porezen pa je iz Lovske koče Davča in traja 1 uro in 45 minut. Druge poti so še iz izhodišč, ki se imenujejo: Petrovo Brdo, Cimprovka, Hudajužna, Tuškov Grič, Raspet, Poče, Cerkno, Jesenica in Preval Vrh Ravni. Poti so različno dolge in vse do lahke. Skoraj vse poti so označene, razen dveh.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Klavdija Kostanjevec, Andrej Kofol, Bogdan Čok, Marija Trpin, Simona Štravs, Sneža Brojan.

  • Podhočar-Porezen (1 uro in 50 minut)

Do izhodišča pridemo tako, da se iz Železnikov zapeljemo do Petrovega Brda in od tam gremo na cesto, ki vodi do naselja Podporezen. Asfaltirana in pa ozka cesta nas vodi vse do kmetije Podhočar, kjer je prostor za parkirati 2 do 3 avtomobile. Parkirišče ni v senci.

Od parkirišča gremo potem do kmetije in tam nas oznake usmerijo na naš cilj Porezen. Pot nas nato vodi po kolovozu in nato se kolovoz vzpenja po gozdu. Po vzponu kolovoz zavije v levo in nas pripelje do travnika. Ko stopimo na travnik, gremo malo navzgor in zavijemo desno nazaj v gozd. Kolovoz se nato tukaj spremeni v pot in kmalu se priključimo poti iz Petrovega Brda. Pot se nato vzpenja čez gozd in nas pripelje do sedelca med Hočem in Pohoškim Kupom. Tu na sedlu se nam odpre tudi nekaj razgledov. Potem se pot vrne v gozd in ko pride iz gozda, se nam začnejo odpirati vedno bolj čudoviti razgledi na vse smeri. Pot nas vodi tudi mimo stare italijanske kasarne in nas vodi po grebenu Porezna. Pot nas pripelje do Doma na Poreznu. Od tukaj in do vrha imamo še nekje 5 minut hoje po lepi razgledni poti in nato prispemo do vrha.

Pot je lahka in označena. Višinska razlika med potjo je 540 metrov. To pot lahko prehodite v vseh letnih časih, le pozimi se priporoča uporaba derez in cepina.

Od sedla med Hočem in Pohoškim Kupom pa lahko zavijemo levo in pridemo v gozd. Pot skozi gozd je nato strma in nas vodi po neizrazitem grebenu. In po tej poti nato prispemo na 1514 metrov visok vrh, imenovan Hoč. Od Podhočarja in do tega vrha je 1 ura in 20 minut hoje, pot pa je lahka, ampak od sedla dalje neoznačena. Tudi to pot lahko prehodite v vseh letnih časih, pozimi pa ne pozabite na cepin in dereze. Hoč lahko obiščete isti dan kot Porezen in tako v enem dnevu osvojite dva vrha, oba vam pa nudita čudovite razglede. Višinska razlika te poti pa je 424 metrov.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Dom pod Poreznom

Dom se nahaja na severni strani gore Porezen na 1590 metrih nadmorske višine. Prva koča je stala tu že leta 1907. Novo kočo so postavili 1949, saj so od stare koče leta 1945 ostale le ruševine. Kočo so nato prenovili 1980. in takrat so jo tudi dogradili. To obnovljeno kočo so nato odprli 6 let kasneje.

V koči je 70 sedežev in še 60 sedežev pred domom. V koči je 64 ležišč. Koča je odprta od junija in do konca avgusta. V domu se lahko tudi najeste.

Kmetija Podhočar

Kmetija se nahaja na 1100 metrih nadmorske višine in je tako najvišje ležeča kmetija na tem območju. Tako ime je dobila, ker se nahaja pod 1514 metrov visokim vrhom, ki se imenuje Hoč.

Kaj si ogledati v okolici?

Res da imate do Bohinjskega jezera 50 minut vožnje, ampak se splača pogledati. Bohinjsko jezero je primerno za kopanje, veslanje, potapljanje in še kaj. Nudi nam veliko dejavnosti in sama se bom tja še velikokrat vrnila. V Bohinju imate tudi nekaj prenočišč ter za tiste bolj avanturistične tudi kamp.

Potem je tu Bohinjsko sedlo, ki je izhodišče za veliko planinskih poti. Na sedlu je tudi sedežnica.

Potem je še tukaj Škofja Loka. Škofja Loka je srednjeveško mesto in se nahaja na nadmorski višini 351 metrov. Zgodovina Škofje Loke sega v leto 973, prvič pa je kot mesto bila omenjena leta 1274. V Škofji Loki si oglejte cerkev svetega Jakoba, cerkev svete Ane in Kapucinski samostan, Škofjeloški grad, Homanovo hišo, Kamniti most in povzpnite se tudi na hrib Lubnik, kjer je lep razgled. Tukaj je tudi ponudba prenočišč.

Oglejte pa si tudi Železnike. Mesto je nastalo iz fužinarskega naselja in se prvič omenja v 14. stoletju. Leži na nadmorski višini 450 metrov. V Železnikih se nam splača pogledati Župnijsko cerkev, baročno cerkev svetega Frančiška Ksaverja in Muzej Železniki, ki se nahaja v središču starega dela. V muzeju spoznamo 500-letno zgodovino železarstva v Selški dolini.

Obiščite Porezen, saj vas ne bo razočaral. Od lepih razgledov in do živine, ki jo srečamo v poletnih mesecih. Na vrhu se vpišite v vpisno knjižico in si v beležko dajte žig. Na vrhu je tudi klopca, na kateri si odpočijte in se naglejte prečudovite narave in seveda že večkrat omenjenih razgledov na vse smeri. S sabo si ne pozabite vzeti vode in pa vsaj kakšen sendvič. Ne pozabite na primerno planinsko obutev in pa fotoaparat, saj sem prepričana, da boste naredili veliko fotografij. Oglejte si tudi kaj v okolici.

Zdaj pa vam lahko zaželim še samo srečno pot in uživajte!

Objavi komentar

Follow us on