fbpx
Image Alt

Blog

potocka-zijalka

Potočka zijalka, pomembno jamsko najdišče

V Sloveniji imamo več kot 10.000 jam. Nekatere najdemo v dolinah in se do njih skorajda pripeljemo z avtomobili, nekaj pa jih je višje in do njih je možno dostopati samo peš. Ena izmed jam, do katerih se moramo sprehoditi, je tudi Potočka zijalka.

Potočka zijalka je pomembno jamsko najdišče. Jama je ime dobila po eden izmed lastnikov, ki se je pisal Potočnik. Potočka zijalka se nahaja na 1700 metrih nadmorske višine pod goro Olševa. Potočka zijalka je dolga 115 metrov in široka 40 metrov. Višina jame je od 4 do 10 metrov. Od tu so lepi razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe in na Logarsko dolino.

V jami bi se naj zadrževali ljudje iz ledene dobe, to je nekje pred 30.000 leti. Prvi raziskovalec jame je bil Josef Carl Gross. Med letoma 1926 in 1928 je v Potočki zijalki odkril človeške sledi in kosti jamskega medveda. Raziskovanje in kopanje v jami je med leti 1928 in 1935 nadaljeval Srečko Brodar, ki je našel 121 koščenih konic. Našel je pa tudi nekje 50 kamenih orodij in 8 piščali iz čeljustnic jamskega medveda. Odkril je tudi 20 kurišč in pa odkopal je veliko kosti jamskih medvedov in drugih kosti 40 živalskih vrst. Med letom 1997 in 2000 pa je slovensko-avstrijska skupina odkopala koščeni konici in kameno orodje. Leta 2012 pa je Boštjan Odar v jami našel 5 kamenih klinic, 5 koščenih konic, barvilo in del nakita. Vse najdbe pa si lahko ogledate v Pokrajinskem muzeju Celje. Razstavo Potočka zijalka pa si lahko ogledate v Logarski dolini.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Andreja Zupan, Boris Vrabec, Joško Ropič, Ladislav Zupi, Tihana Šimić, Leopold Bregar, Niko Rejec, Teja Rosemarie Maček.

Poti

  • Sveti Duh pod Olševo-Potočka zijalka (1 ura in 15 minut)

Do izhodišča pridemo tako, da se zapeljemo v Luče. Od tu pa gremo proti Logarski dolini. V Solčavi zavijemo desno v smer Podolševa in Črne na Koroškem. V križišču v Podolševi zavijemo levo. Nato se peljemo proti cerkvi sv. Duha in 100 metrov pred cerkvijo parkiramo. Parkirišče nima sence.

Od tu gremo do turistične kmetije in od tam gremo levo na kolovoz. Kolovoz se nato vzpenja čez gozd in pri razpotju gremo desno. Kolovoz se nato spremeni v stezo in nato pridemo do meje med Slovenijo in Avstrijo. Nato pridemo do naslednjega razpotja, kjer gremo desno. Po 10 minutah strmega vzpona pa pridemo do Potočke zijalke.

Pot je lahka in lepo markirana. Višinska razlika je 460 metrov in primerna tudi za otroke. Potočka zijalka bo zanimiva tudi za njih, saj skoraj vsi otroci obožujejo raziskovanje jam. Do jame pa lahko greste v vseh letnih časih.

Našo pot od tu lahko podaljšamo na goro Olševa. Pot se nam podaljša za 1 uro. Pot je zahtevna, ampak vseeno primerna za otroke, saj sem jo sama prehodila pri 10 letih. Višinska razlika med izhodiščem in Olševo je 775 metrov. Potem moramo od jame nadaljevati v smeri Olševe oziroma Govce. Naša pot se nato vzpenja in nas pripelje do razpotja, kjer gremo desno. Nato nam je v pomoč nekaj jeklenic, saj prečimo na nekaterih delih izpostavljene dele Olševe. Na naslednjem razpotju gremo desno in se začnemo vzpenjati. Do vrha nato ves čas hodimo po grebenu in ves čas imamo prečudovite razglede.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Razstava Potočka zijalka

Se nahaja v Logarski dolini, bolj natančno v gostišču Firšt. Tam je razstava že od leta 1996. Razstavo je naredil Ivan Rakovec. Celotna razstava je posvečena dr. Srečku Brodarju. Na razstavi lahko vidimo 18 panojev, ki prikazujejo razvoj človeka, kamnita in koščena orodja, rastlinstvo in živalstvo v ledeni dobi in gradivo Brodarjevih izkopavanj. Vidimo pa lahko tudi lobanjo jamskega medveda in najstarejšo šivanko na svetu.

Razstava v Pokrajinskem muzeju Celje

Razstava Potočke zijalke v Pokrajinskem muzeju Celje se imenuje Od šivanke do zvezd – prazgodovina. Razstavo si lahko ogledamo v prvem nadstropju Knežjega dvora. Razstava nam prikazuje predmete iz različnih časovnih obdobij oziroma preteklost ljudstev, ki so živeli na območju Olševe, Sotle, Save in Pohorja. Tu lahko vidimo šivanko iz Potočke zijalke, fosilne ostanke rastlinskih in živalskih vrst iz prazgodovine, kovinske predmete ter keramične in tudi kamnite predmete. Pokrajinski muzej je odprt različno, glede na letni čas, zato si njihov delovni čas poglejte na strani Pokrajinskega muzeja Celje.

Muzej ima tudi trgovino, kjer je možno kupiti nekaj knjig. Med temi knjigami si lahko kupite knjigo o Potočki zijalki.

Cerkev Sv. Duha pod Olševo

Cerkev je baročnega sloga in je bila zgrajena v 19. stoletju. Pred tem je na istem mestu stala cerkev, zgrajena v 15. stoletju. V cerkvi je lep relief Svete Trojice, izrezljan iz lesa in gotskega keliha. V cerkvi je tudi najstarejši zvon. Od cerkve je lep razgled na Olševo in nekatere druge vrhove v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Kaj si še ogledati?

Če se boste zapeljali še v Logarsko dolino na razstavo o Potočki zijalki, si lahko tam ogledate marsikaj, na primer izvir Črne, Logarjevo lipo, Slap Palenk, Slap Rinka in še več. V Logarski dolini imate tudi veliko možnosti za prenočišče.

Od cerkve sv. Duha se lahko zapeljete tudi do izvira kisle vode. Izvir se nahaja pod Olševo med Logarsko dolino in Podolševo, bolj natančno v bližini ceste, ki ta dva kraja povezuje in cesta se imenuje panoramska cesta. Ob cesti pustimo avto in do izvira imamo manj kot 5 minut hoje. Do izvira pa se lahko sprehodimo tudi peš od cerkve sv. Duha pod Olševo. Pot je dolga 25 minut in je označena. Voda vsebuje železo in ogljikov dioksid ter je tudi zdravilna.

Potočka zijalka bo lepa točka našega izleta. Lahko jo obišče celotna dolina in uživate tukaj vsi skupaj. Če hočete, se lahko povzpnete še na goro Olševo, vam priporočam. S sabo vzemite hrano in pijačo ter obujte primerno planinsko obutev, planinske čevlje. Tudi v notranjost jame lahko greste, ampak takrat si ne pozabite s sabo vzeti dobrih svetilk. Obiščite tudi razstave o Potočki zijalki in tako boljše spoznajte zgodovine jame, ne pozabite pa tudi na izvir kisle vode. Pa srečno!

Objavi komentar

Follow us on