fbpx
Image Alt

Blog

Predjamski grad

Predjamski grad stoji ponosen in mogočen že dobrih 800 let

Predjamski grad je tako drugačen brez jarka polnega vode, nameščen na samem vhodu v pečino, visoke mogočnih 123 metrov. Ponosen, močan in tako pravljičen v trenutku vzbudi občudovanje vsakega obiskovalca. Predjamski grad se nahaja 9 kilometrov stran od znane Postojnske jame in 11 kilometrov od Postojne. Spada med deset najlepših gradov v Evropi, lahko celo trdimo, da je najlepši in zelo obiskan. Vsako leto pritegne, vsaj tako pravijo statistike, okrog sto tisoč obiskovalcev iz celega sveta. Pri nas ga po obisku prekašata le Blejski in Ljubljanski grad. Če prihajamo iz smeri Maribora, Ljubljane, Novega Mesta, Celja ali Kopra se do Postojne pripeljemo po Primorki (A1) in kaj kmalu se znajdemo v Parku, ki je od Postojne oddaljen 1 kilometer. Do Predjamskega gradu vozi tudi brezplačni avtobus in sicer od 12. julija do 31. avgusta, katerega lahko uporabijo vsi, ki so tudi imetniki karte za Postojnsko jamo. Brezplačni avtobus pa vozi tudi iz Postojne, saj je pred  Predjamskim gradom na voljo le okrog 300 parkirišč. Le ta sicer niso zaračunljiva, vendar jih je daleč premalo, glede na število obiskovalcev. Tako iz Ljubljane kot iz Kopra se do Postojne vozimo približno uro.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Franc Pepelnak, Jasmina Kuduzovič, Maruša Nusdorfer, Sandra Košnjek, Uroš Leva

 Prvič je bil Predjamski grad omenjen v 13 .stoletju natančneje v letu 1274. Kitil se je z nemškim imenom Luegg, po nemški družini, ki ga je takrat kupila. Le ti so bili znani tudi kot vitezi Adelsberg, kar je pravzaprav nemško ime za Postojno. Najbolj znani lastnik predjamskega gradu je bil Erazem Predjamski ali Erazem Lueger. Erazem Predjamski je bil močno trdoglavi in uporni vitez,sin tržaškega guvernerja, kateri je med Habsburškim osvajanjem ubil maršala Pappenheima. Ker je bil maršal sorodnik samega cesarja, je moral zbežati pred rimskim maščevanjem in tako se nastani v Predjamskem gradu. Začne napadati avstrijske bogataše in ker ima dovolj bogastva, deli naropane stvari revežem. Postal je lokalni Robin Hood, vendar pobesneli avstrijski cesar zahteva od tržaškega guvernerja, da ujame Erazma Predjamskega in ga ubije. Ampak Erazem se ne da, zapre se v grad in se več mesecev uspešno upira cesarjevi vojski in Erazem Predjamski ne bil Erazem, če jim ne bi jeze še podžigal. Za lokalni praznik jim je katapultiral pečenega vola, za Veliko noč pa pečeno jagnje. Do novih zalog hrane pa je prišel Erazem po skrivnem rovu, imenovani Erazmov tunel, tako, da je pošiljal svojo slugo v nabavo. Seveda pa niso sluge prinašali le hrano, tudi orožje je po  skrivnostnem tunelu prihajalo v Predjamski grad. Seveda pa vse to ni dolgo trajalo, vojska je podkupila enega od Erazmovih slug in le ta ga je izdal. Tako je sluga po dogovoru z vojsko neke noči dal svetlobni signal vojakom, ko je Erazem Predjamski šel na toaleto, do katere je lahko prišel le preko mostu. Sestrelili so toaleto nad pečino in seveda ubili Erazma. Po njegovi smrti so se v Predjamskem gradu menjevali lastniki vse do konca druge svetovne vojne, ko je bil nacionaliziran. Danes je Predjamski grad muzej, kjer najdemo zbirko starega orožja, slike, kip Device Marije iz leta 1420. Grad je urejen tako, da zelo slikovito ponazarja način življenja v srednjem veku, vtis še dodatno okrepijo figure ljudi v naravni velikosti, ki opravljajo različna dela, v temnici se nahaja obešen zapornik in seveda v gradu domuje tudi Erazem Predjamski. Za gradom stoji stara, že strohnela lipa, pod katero naj bi bil pokopan Erazem Predjamski, vsaj tako govori legenda. Lipo je na grob posadilo dekle, ki je za njim globoko žalovalo.

 Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Predjamski grad je zanimiv tako za odrasle kot za otroke, sploh pa za slednje. Primeren je za tako za malčke kot šolarje, le z dojenčki bo ogled nekoliko napornejši. Predjamski grad lahko obiščemo prav v vseh letnih časih, poleti bo prijetno hladno v njegovi notranjosti, pozimi nas bo ščitil pred snegom, dežjem in mrazom. V gradu bomo preživeli vsaj eno uro, zato kakšen sendvič v naši torbi ne bo odveč, kajti v gradu ni gostinske ponudbe. Je pa v bližini gradu gostilna Požar, kjer bomo lahko pojedli kosilo. Delovni čas gradu je takšen, da od novembra do marca deluje od 10.00 do 16.00 ure, od aprila do oktobra deluje od 10.00 do 17.00 ure, maj, junij in september od 09.00 do 18.00, julija in avgusta pa je odprt od 09.00 do 19.00 ure . Vstopnina za otroke do petega leta je 1 evro,  od petega do šestnajstega leta je vstopnina 7,1 evra, študenti plačajo 9,5 evra, odrasli pa plačamo 11,9 evra. Kupimo lahko tudi kombinirano vstopnico, ki nam bo omogočala ogled Postojnske jame , njena cena je pa odvisna od aranžmaja, ki si ga bomo izbrali, cene se gibljejo od 25,80 evra pa do 59,40 evra, s popustom 41,90 evra. Zanimiv je tudi srednjeveški sejem, ki se odvija pred gradom, pa viteški Erazmov turnir. Posebnost viteškega turnirja je srednjeveška pojedina, ki je tako bogata, da odhajamo domov s prepolnimi želodčki. Jedi so pripravljene po srednjeveških recepturah in jemo kar z rokami. In nikakor ne smemo domov, brez, da bi se fotografirali pri Erazmovi lipi. In ne pozabimo obiskati svetovno znane Postojnske jame s človeško ribico.

Objavi komentar

Follow us on