fbpx
Image Alt

Blog

ptujska-gora

Ptujska gora je znan romarski kraj v bližini Ptuja

Na Ptujsko Goro gre človek iskati mir, spokoj, delček višje sile ali pa raziskovati zgodovino, ki je tukaj resnično ne manjka. Ptujska Gora je zelo priljubljena izletniška točka, ki jo radi spomladi in poleti obiščejo pohodniki in kolesarji, predvsem pa je nekaj posebnega zaradi lepega razgleda na Dravsko polje in Haloze, kjer se še posebej ponosno vzpenja v višave Boč.

Ptujska Gora je znan romarski kraj, ki je od Ptuja oddaljen le 13 kilometrov. Vasica ima značilno podobo gručastega naselja z jedrom okoli vaškega trga, kjer se zgodi večina pomembnih vaških dogodkov, kot so sejmi, veselice in praznovanja. Ob takih dnevih je tukaj še posebej veselo in polno. Ključni del vaškega življenja Ptujske Gore je veličastna in arhitekturno dovršena cerkev v gotskem stilu, ki je na vrhu visokega griča že od daleč vidna očesu obiskovalca. Gre za eno najlepših cerkva takšnega arhitekturnega stila pri nas, imenuje se bazilika Marije Zavetnice. Ogromno obiskovalcev obišče Ptujsko Goro prav zaradi nje. Veliko jih je romarjev, pridejo tudi radovedni turisti, domačini pa se radi udeležijo nedeljske maše, ki kljub obiskanosti kraja še vedno ostaja intimni obred vsakega obiskovalca posebej. Še posebej svečana maša je ob času božiča, ko je pri polnočnici še posebej praznično prav zaradi posebne lepote cerkvice.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Marko Bauman, Marija Soršak, Dragica Žnidarec, Marko Božnik, Marko Miličevič, Ana Gajškova, Sandi Kelc, Sašo Oberski

Črna Gora in sramotilni steber sredi vasi

Če pogledamo malce nazaj v zgodovino, je imela današnja Ptujska Gora več imen. Morda najbolj zanimivo in še danes ponekod ohranjeno je bilo staro ljudsko ime Črna Gora. To ime se je uveljavilo v času turških vpadov in je del vaške legende. Marija bi naj Ptujsko Goro zavarovala pred napadalnimi Turki tako, da jo je ovila v črn oblak, da je niso opazili.

Morda kot zanimivost – Ptujska Gora je nekoč začasno bila tudi sedež deželskega sodišča. Dokaz tega še danes, sicer v obliki replike, stoji na trgu in si ga obiskovalci radi ogledajo. Gre za sramotilni steber oziroma pranger. Na ta steber so v srednjem veku privezovali obsojene prestopnike s strani sodišča in jih tako izpostavili javni sramoti, posmehu s strani sovaščanov ter hkrati drugim v opomin, da ne bi počeli podobnih neprimernih dejanj kot obsojenec. Kljub temu da gre za kopijo izvirnika iz 15. stoletja, vas ob pogledu na ta steber spreleti srh in ob misli na vse ljudi, ki so nekdaj, daleč nazaj, bili privezani k temu stebru, ne nujno vedno krivi, človeku postane nelagodno. Namen stebra je torej še danes dosežen.

Zgodovina na dlani

Za tako majhen kraj je neverjetno, koliko zgodovine nosi v sebi. Ljubitelji zgodovinskih dejstev, ki radi raziskujete kraje, ki so polni zgodovinske dediščine, lahko tukaj res pridete na svoj račun. Pod Ptujsko Goro se namreč nahajata še dve zgodovinsko pomembni in zanimivi točki. Prva je prazgodovinsko gomilno grobišče iz 7. stoletja pred našim štetjem. Gre za  štiri gomile oziroma, če poenostavimo, grobnice naših prednikov. Najbolj ohranjena in dokumentirana je bila četrta gomila. V njej so poleg ostankov moškega in ženske, domnevno para, našli še kamnito skrinjo ter značilne predmete, ki so jim v tistih časih mrtvim polagali v grobove oziroma v gomile. Predmeti so zajemali dele noše, opremo za konja, keramično posodje in orodje. Zaradi vsebine gomile se sklepa, da so v grob pokopali predstavnike višjega sloja bojevnikov. Vse najdene predmete si lahko ogledate v Pokrajinskem muzeju v mestu Ptuj.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Druga točka, vredna ogleda, če vas zgodovina in takšni ogledi veselijo, je vojaški bunker izpred 2. svetovne vojne, ki je eden mnogih, ki so jih zgradili pred 2. svetovno vojno ob vznožju Haloz.

Legenda slepe deklice

Kot veliko slovenskih krajev ima tudi Ptujska Gora svoje pripovedke, bajke, mite, legende. Dandanes je na krožišču pred vasjo postavljen kip slepe deklice. Kip naj bi bil delček ene od mnogih legend o nastanku cerkve na Ptujski Gori. Ta legenda pravi, da so grofje, ki so takrat prebivali na Vurberškem gradu, imeli hčer edinko, ki pa je bila od rojstva slepa. Nekega večera, ko je deklica v mraku molila svojo večerno molitev v čast Mariji Zavetnici, naj bi nenadoma spregledala in zagledala svetlobo v smeri ptujskogorskega hriba. Dekličini starši so v zahvalo za ta čudež, ki ga je doživel otrok in vsa družina, začeli graditi ravno to cerkvico na Ptujski Gori.

Ptujska Gora in njeni obiskovalci lahko tukaj tudi prenočijo in doživijo nočno ter kulinarično plat kraja. Ostanete lahko v apartmajih, hostlu ali pa se prepustite domači hrani gostišča. Okoli vas bo prelepa narava, okoli Ptujske Gore je pogled na gozdove in vinograde, kot se za ta del Slovenije spodobi. Ptujska Gora je resnično edinstvena religijska in zgodovinska destinacija. Prepustite se raziskovanju preteklosti in uživajte v sami lepoti kraja. Ostanite kakšen dan več in se s kolesi odpravite raziskovati ostale okoliške kraje, ki so prav tako polni zanimivih kotičkov, obiščite kmečki turizem v bližini in preizkusite odlično vino, pridelano v srcu Haloz. Raznolika, polna zgodb, pomirjujoča, romarska, zgodovinska – vse to je Ptujska Gora.

Objavi komentar

Follow us on