fbpx
Image Alt

Blog

Ptujsko jezero

Ptujsko jezero je največje slovensko umetno jezero na Dravi

Ko pride pust, vsi razmišljamo o tem, v kaj se bodo našemili. Mislim, da vsi Slovenci dodobra poznamo naš značilni pustni lik, ki ga navadno spremlja trušč kravjih zvoncev, oblečen pa je v ovčjo kožo, na glavi nosi masko z dolgim jezikom, ki mu moli iz ust, včasih ima tudi rogove. Govorim seveda o kurentu, znameniti ptujski maski. A kurent ni edina stvar, ki dela Ptuj slaven. Tu je še grad, pa še mnogo drugih znamenitosti. Med drugim je za eno izmed najstarejših slovenskih mest pomembno tudi jezero. Natančneje, Ptujsko jezero, oziroma kot mu domačini pravijo, Ptujsko morje.

Ptujsko jezero je umetno akumulacijsko jezero, ki se nahaja v občini Markovci, natančneje pa v mestni občini Ptuj. Glavni odtok in pa tudi pritok za jezero je reka Drava. Ptujsko jezero v dolžino (maksimalno) obsega dobrih sedem kilometrov, v (maksimalno) širino pa sega dober kilometer. Maksimalna globina Ptujskega jezera je le dvanajst metrov, njegova površina pa znaša 346 hektarov. Za tiste, ki imajo radi matematiko in podatke, pa naj povem še to, da je količine vode v jezeru približno 20 milijonov kubičnih metrov.

Ptujsko jezero velja za največje slovensko umetno jezero na Dravi, nastalo pa je, ko so pod Ptujem leta 1978 zajezili reko Dravo. Jezero služi za akumulacijo za hidrocentralo Formin. Njegov sekundarni namen pa je bolj športne narave, saj Ptujsko jezero služi kot enkratna rekreacijska površina za veslanje, deskanje, ribištvo in pa tudi jadranje, vožnja s skuterji ter motornimi čolni.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ana Gajšek, Cvetka Bučar, Dragica Žnidarec, Tamara Čop, Tamara Duh.

Jezerska voda se nekje pri Markovcih loči. In sicer, del Ptujskega jezera odteka do hidroelektrarne (Formin) po dovodnem kanalu. Drugi del pa se lepo steče v strugi Drave. Na jezeru se nahajata tudi dva otoka, ki sta zelo pomembna za živalstvo, sploh ptice, saj je tu mesto, kjer rade gnezdijo. Prav tako pa je Ptujsko jezero zelo bogato z ribami.

Zanimivo dejstvo o Ptujskem jezeru je to, da skozi jezero vodi, tako imenovani, Puhov most in pa tudi več brvi, ki gredo čez kanale do elektrarne. Hidroelektrarna Formin zaseda zadnje mesto v verigi dravskih elektrarn, po količini proizvedene električne energije pa je druga. Hidroelektrarno napaja Drava, ki je desni in četrti najdaljši pritok Donave.

A vrnimo se nazaj k Ptujskemu jezeru. Ne le, da velja za izredno dobro rekreativno točno, izkazalo se je, da ima tudi velik turistični pomen. Za turiste se namreč organizira razne plovbe po jezeru, kjer so radovednim očem razkriti vsi kotički in vse skrivnosti jezera. In če se na izlet do Ptuja odpravite s svojo boljšo polovico, vam znajo domačini predlagati tudi kaki romantičen kraj ob jezeru. Ob obali Ptujskega jezera pa se nahaja tudi Ranca bar.

Ranca bar je med vikendi odprt od osmih zjutraj, pa do polnoči, med tednom pa zaprejo dve uri prej, torej ob desetih zvečer, odpiralni čas pa je vedno enak. Tu si lahko privoščite kako osvežilno pijačo ali kavico.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Za tiste bolj športne duše, pa se ob jezeru nahaja tudi nekaj igrišč, in sicer igrišče za nogomet, odbojko in pa rokomet. Prav tako pa se tu najde cel kup različnih sprehajalnih in pohodnih poti ter seveda tudi kolesarskih poti. Tisti, ki jih nekoliko bolj privlači odbojka na mivki, bodo prav gotovo uživali, če se udeležijo vsakoletnega turnirja v odbojki, imenovanega Beach–Master.

Ptujsko jezero pa dom nudi tudi Marini Ranca, ki je edina prava marina na kopnem v Sloveniji. V marini je prostora za 60 stalnih privezov za jadrnice in pa tudi druga plovila, ki imajo ugrez 1,3 metra ali pa manj. Tisti, ki bi radi pluli, pa nimajo svojega čolna, pa se lahko udeležijo panoramske plovbe s turistično ladjo, imenovano Čigra, ki ima na svoji palubi prostora za 25 potnikov, pljuje pa po določenem plovnem redu. Plovba nam ponudi ene izmed najlepših razgledov na celotno mesto Ptuj in pa tudi njegove ostale znamenitosti.

Prav tako pa si bomo lahko iz Čigre ogledali zaščitene vrste ptic, ki gnezdijo na otokih. Med drugim lahko vidijo kormorana, rečnega galeba in mnoge druge. Čigra se ustavi na več postajališčih, kjer je vredno narediti fotografijo ali dve.

Za ljubitelje romantike pa je seveda nekaj najlepšega, če lahko ob sončnem zahodu sedijo ob jezeru in opazujejo prelepe barve neba, ki se odsevajo v jezerski vodi. Ptujsko jezero namreč ponuja ene izmed najlepših sončnih zahodov v Sloveniji, takoj za našo prelepo malo obalo.

In ko bomo ravno pri Ptujskem jezeru, lahko dan dopolnimo še z obiskom Ptuja ter ogledom kake lokalne znamenitosti. Ptuj seveda najbolj slovi po kurentih, gradu in jezeru, ima pa še cel kup drugih znamenitosti, ki nam prav zares znajo polepšati kaki spomladanski ali poletni vikend.

Ptuj velja za najstarejše slovensko mesto, vsi pa poznamo njegovo slavno rimsko ime, ki se glasi Poetovio. Prav gotovo je nekaj izredno lepega, če se lahko popolnoma brezskrbno sprehajamo po starih ptujskih ulicah in preprosto uživamo. Ob tem pa pogled usmerjamo na prekrasno okolico ali jezero.

Poleg že večkrat omenjenega gradu Ptuj, si lahko ogledamo še cerkev svetega Jurija, pa Dominikanski in Minoritski samostan Ptuj, mestni stolp in ostanke starorimskega Ptuja ter Rotovž. Orfejev spomenik je čudovit, sledijo mu spomeniki, vzidani na mestnem stolpu, prav tako so mitreji nekaj čudovitega.

In če se res sprehajamo po Ptujskih ulicah, si moramo nujno ogledati Cankarjevo, Prešernovo in Rimsko ulico ter tudi Rimsko ploščad.

Ptuj je prekrasna ideja za kaki vikend izlet, sploh če se prej prepričamo o datumih, se lahko udeležimo še katerega izmed številnih festivalov, prireditev in ostalih dogodkov. Če imamo družino pa je nekaj najlepšega za otroke, če se lahko po sprehodu skozi Ptuj še malce kopajo v jezeru ter uživajo v prijetni vodi.

Seveda pa je nekaj najlepšega, če se udeležimo pustnega karnevala, ki je eden izmed najbolj obiskanih, in si ogledamo kurente, kako odganjajo zimo in s svojimi zvonci kličejo pomlad.  Se pa je seveda treba zavedati, da so tovrstni festivali precej obiskani, zato se nikar ne smemo jeziti zaradi gneče. Prav tako se je treba zavedati, da je v zimskem času ob jezeru nekoliko hladneje, zato sprehod tam okrog morda ne bo prav tako zelo prijeten.

Objavi komentar

Follow us on