fbpx
Image Alt

Blog

ratitovec

Ratitovec je najvišji vrh v Škofjeloškem hribovju

Slovenija je izredno čudovita dežela, saj nudi gore, ravnine, morje, slapove in jezera. Najbolj poznane so Kamniško-savinjske alpe in Julijske alpe. Imamo pa tudi krasne gore nad Škofjo Loko. Tem goram pravimo Škofjeloško hribovje. Kot v vsakih Alpah je en najvišji vrh, ki zelo rad izstopa in ga radi obiščemo. Tako je tudi v Škofjeloškem hribovju največji vrh Ratitovec, pravijo mu tudi Altemaver, ki je visok 1678 metrov. To hribovje pa zemljepisno spada pod Julijske Alpe, tako tudi Ratitovec leži na jugovzhodnem robu Julijskih Alp, vendar vasi ob njegovem vznožju pripadajo Škofjeloškemu hribovju.

Območju nad zgornjo Selško dolino so vtisnili močan pečat tirolski kolonisti, ki so jih tukaj naselili Freisinški škofje v 14. stoletju. Njihovo težko razumljiva različica nemškega jezika z vplivi slovenskega, se je v posameznih hribovskih vaseh pod Ratitovcem in Črno prstjo obdržala vse do 20. stoletja. Tako se je poleg številnih ledinskih imen, poimenovanje nemškega izvora ohranilo tudi za posamezne vrhove Ratitovca. Dva izmed štirih vrhov, ki izstopajo iz planotastega vršnega dela gore, ne zvenita nič kaj slovensko. To je najvišji vrh Altemaver in njegov zahodni sosed Kremant. Da je rod tukaj že dolgo navzoč tudi slovenskih življenj, pa potrjujeta imeni Gladki vrh in Kosmati vrh, med katerima je dolina Razor. Najbolj obiskani je Gladki vrh saj tukaj v bližini tudi stoji Krekova koča.

Vsi štirje vrhovi Altemaver, Gladki vrh, Kremant, Kosmati vrh se imenujejo Ratitovec. Opisala bom poti na Ratitovec – Altemaver najvišji vrh, saj smo ga tudi že z družino večkrat obiskali. Tukaj so krasni pogledi na Julijske Alpe, Kamniško Savinjske Alpe, Karavanke, Jelovico in tudi lepo se vidi Cerkljansko hribovje.

Ratitovec ni gorata gora, je travnato pobočje, in se nadaljuje po grebenu od Spodnje Bohinjskih gora. Ratitovec ni težko dostopen, zato je primeren za vsakogar, tako za malo starejše, ki se radi sprehajajo, kot tudi za otroke. Najkrajša po je dolga 1 uro, za najdaljšo iz Bohinjskega dela pa potrebujemo okrog 3 ure in 40 minut. Opisala bom prvo krožno pot, da se ne rabimo vračat po isti poti v nasprotno smer.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Barbara Tolar, Iztok Sinček, Jana Lemut, Simona Štravš, Špela Kurnik, Tihana Šimić

Izhodišče

Prtovč (čez Razor); za to prijetno pot bomo potrebovali nekje 2 uri, da bomo osvojili Ratitovec.

Najprej se moramo pripeljati v Škofjo Loko in nadaljevati po cesti proti Železnikom. V samih Železnikih bodimo pozorni na table, ker nas tabla usmeri desno za Prtovč. Ta cesta je kar vzpenjajoča in nas bo pripeljala do cerkve, kjer je tudi veliko parkirišče.

Opis poti

Od parkirišča gremo mimo cerkve ter mimo spomenika Nob, kar hitro pridemo pri hišah do tabel. Gremo v smeri Ratitovec čez Razor, čez Poden pa bomo prišli nazaj. Pot je speljana mimo hiš, kar nas pripelje v gozd. Po samem gozdu se bomo kar en čas lepo vzpenjali. Sledimo lepo označenim planinskim oznakam in tablam za Ratitovec. Ko bomo prehodili območje gozda, bomo prišli v dolino oziroma krnico Razor, je travnata ravnica, tukaj bomo tudi prišli do razpotja. Najprej gremo samo ravno, potem pa se usmerimo levo na vzpenjajočo pot. Spet se bomo sprehodili po gozdu, nakar pa  bomo prišli na zelo lepo razgledna pobočja Ratitovca. Tukaj bomo tudi že videli Krekovo kočo in se kar usmerimo po poteh do nje. Če smo potrebni počitka se kar tukaj ustavite in poiščite si klopco. Prostora je dovolj za vsakega, da si nabere moči in zaužije svežega zraka. Lahko si tudi kaj toplega naročite v koči ali pa kar poiščite v svojem nahrbtniku nekaj za pojesti. Ker pa smo namenjeni na Ratitovec oziroma Altemaver gremo od koče dalje v smeri Soriške planine. Pot je lepo označena, gremo mimo zimskega bivaka, pot se začne spuščati. Nato pa se ob pašni ograji začnemo vzpenjati. Sledimo planinskim oznakam in nas pot hitro pripelje na vrh Ratitovca. Vrha ne morete zgrešiti, saj vas na vrhu čaka tudi žig. Tukaj so krasni razgledi na okolico, zato kar ne hitite nazaj, vzemite si čas in si kar naužijte razgledov. Že na zečetku sem omenila, da nazaj ne rabimo iti po isti poti, ampak od tu se le vrnite nazaj do Krekove koče. pri Krekovi koči lahko še osvojite en vrh Gladki vrh, ki je visok 1667 metrov. Do njega imate samo dobri 5 minut, ni ga težko najti, saj boste videli veliko pohodnikov kako ga obiskujejo, nekateri pa se že vračajo iz njega. Imate pa tudi lepo na tablah smer kam se morate napotiti. Pri Krekovi koči poiščemo table, ki nas usmerijo na pot čez Povden in nazaj v dolino Prtovč. Poti ni težko najti, samo lepo poiščite smerne table, so pa vedno najdejo prijazni planinci, ki vas bodo napotili na pravo pot. Ne se bat nimate kam zgrešiti po poti, pot je lepo označena s tablami in planinskimi znaki. Najprej bomo hodili po razglednih pobočjih. Nato nas pot pripelje v gozd. Ko bomo prišli ven iz gozda pridemo na sedlo Povden, tukaj bomo videli planinske table, ki so lepo označena kam moramo iti dalje. Usmerimo se na pot za Prtovč. Spet nas bo pot pripeljala v gozd, nato pa pridemo spet v vas mimo hiš do našega avtomobila.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Vsa pot je lepo označena, zato se kar odločite, da greste po eni poti gor po drugi dol. Vedno je bolj zanimivo, če se le da da lahko naredite krožno pot.

Če pa se potepate kje v bližini Bohinja pa lahko greste na Ratitovec tudi iz Bohinjskega sedla. Pot je daljše, potrebovali boste nekje 3 ure in 20 minut in ne greste mimo Krekove koče, ampak vas pot pripelje na vrh Ratitovca. V Bohinjski Bistrici se peljete proti Soriški planini. Cesta je lepo označena in se peljete vse do smučarskega centra na Soriški Planini. Tam poiščete table in se usmerite na pot. Pot je tudi lepo označena, samo sledite tablam in planinskim znakom.

Krekova koča na Ratitovcu

Koča leži na višini 1642 metrih in je odprta od začetka junija pa vse do konca septembra.. prva koča je tukaj že stala leta 1925. Ampak ni bila dolgo saj so jo med drugo svetovno vojno požgali. Leta 1954 so le odprli novo kočo, ki so jo do danes malo obnovili in tudi kaj dozidali. Malo pod Krekovo kočo so naredili tudi zimsko sobo, ki ima notri ležišča. V Krekovi koči so 3 sobe s 12 posteljami, tudi skupno ležišče imajo s 12. Ležišči. V sami koči je 100 sedežev, tudi zunaj jih je precej, tako da se najde za vsakega nekaj prostora. Poleti pa se je tudi fajn nekje na travi malo odpočiti. Imajo tudi umivalnico z mrzlo vodo ter wc. Če bi radi tukaj prespali, samo pokličite in si rezervirajte posteljo. Najlepši razgledi so če greste na Gladki vrh, tam pa se vam res odprejo prelepi pogledi.

Odpravite se v Škofjeloško hribovje in obiščite prekrasen Ratitovec. Pot je zelo prijetna  ne težka, če ste v bližini doma je prijeten popoldanski izlet v naravo. Deležni smo res prelepih razgledov, v naravi bomo uživali in si nabrali moči za nov dan.

Objavi komentar

Follow us on