fbpx
Image Alt

Blog

roznik

Rožnik, ljubljanski grič

Rožnik, ljubljanski grič, je zelo priljubljena sprehajalna točka, ki se nahaja skoraj v osrčju naše prestolnice. Nekoč je bilo na hribu zavetišče za gobavce, kasneje pribežališče mestnih prebivalcev pred epidemijami, Rožnik pa je prav tako znan po tem, da so Ljubljančani med vojno hodili raje čez Rožnik, samo da bi se izognili grozotam. Na Rožniku je že v 16. stoletju stala cerkev Marijinega obiskanja, ki so jo v sredini 18. stoletja prezidali po načrtih arhitekta Zullianija. Pod cerkvijo so v začetku 19. stoletja odprli gostilno Pri Matiji, ki se danes preprosto imenuje Gostišče Rožnik.

Vrh Rožnika je Šišenski hrib, ki leži na nadmorski višini 429 metrov, nekoliko nižje pa leži Cankarjev vrh (nadmorska višina 394 metrov), ki je ime dobil po našem pisatelju Ivanu Cankarju. Zakaj ravno po njem, pričajo zgodbe, da je Cankar med leti 1910 in 1917 večkrat bival na tamkajšnji kmetiji oziroma gostišču. Danes je v stavbi nasproti gostilne na ogled Cankarjeva spominska soba, Cankarju v čast pa so ob 30. obletnici njegove smrti leta 1948 postavili doprsni spomenik, ki je delo kiparja Frančiška Smerduja.

Geografsko Rožnik na jugu meji na Rožno dolino, četrt nekdanjih delavskih hiš in kasneje elitnih vil pomembnih Ljubljančanov. Velik del jugozahodnega predela Rožnika zaseda živalski vrt. Zahodni del je zaradi dveh mokrišč ekološko zaščiteno območje; meji na četrtno skupnost Koseze. Severozahodna dolinica Mostec je znana po smučarskih skakalnicah. Urejeno ima tudi otroško igrišče in trim stezo.  Severni in severovzhodni del meji na katastrsko občino Šiško, na tem predelu hriba stoji samoten opečnati stolp[3], ki je bil načrtovan kot stolp smučarske skakalnice z iztekom ob Vodnikovi cesti. Načrt je nerealiziran že okrog 30 let in verjetno nikdar ne bo. Na robu gozda nad predelom Spodnje Šiške stoji tudi Hotel Bellevue, v tretjem tisočletju denacionalizirana in trenutno zanemarjena zgradba, ki spominja na francoski arhitekturni slog. Vzhodni del Rožnika meji na park Tivoli in s tem na mestno jedro. Ob vznožju hriba sta Cekinov grad in Grad Tivoli, za katerim stoji v 20. stoletju priljubljen ljubljanski Hotel Tivoli, imenovan Švicarija. Stavba je bila zgrajena leta 1910. V njeni bližini se začenja tudi krožna Jesenkova pot, učna pot, imenovana po slovenskem botaniku Franu Jesenku. Ob njej so zasajene domače in eksotične vrste dreves, ki so označena s slovenskimi in latinskimi imeni.

Rožnik

Na vrh Rožnika pelje več poti, in sicer:

  • Tivoli: Svoj jekleni konjiček, v kolikor do tja pridemo z avtom, pustimo na velikem plačljivem parkirišču Tivoli (parkirišče je v soboto in nedeljo zastonj). S parkirišča se najprej sprehodimo do gradu Tivoli, za katerim opazimo gozdno cesto, ki se začne vzpenjati. Že nekaj metrov za gradom pridemo na prvo križišče, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti, ki se naprej zmerno vzpenja. Po nekajminutni hoji cesta zavije ostro desno in se za tem nekoliko položi. Višje cesta preči trim stezo in nas za tem pripelje na križišče več cest. Nadaljujemo po najbolj levi cesti, ki se po krajšem vzponu začne spuščati in nas hitro pripelje do naslednjega križišča pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo. Tu nadaljujemo naravnost (desno Šišenski hrib) po cesti, ki se začne spuščati. Po krajšem spustu se cesta ponovno prične vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do gostišča na Rožniku. Od gostišča pa se lahko sprehodimo še na vrh Rožnika (Cankarjev vrh) sredi katerega stoji cerkev. V tem primeru gre za lahko označeno pot, ki traja 40 minut.
  • Rožna dolina: Od živalskega vrta Ljubljana se po Večni poti peljemo proti centru Ljubljane. Že kmalu pridemo do križišča, kjer se v levo, rahlo navzgor odcepi Kikljeva ulica. Usmerimo se na omenjeno cesto, ki nas mimo gostišča pripelje do jahalnega kluba Rožnik. Parkiramo nekoliko naprej na nekoliko večjem parkirišču ob cesti (parkiranje pred gostinskim lokalom Čad je dovoljeno le gostom). S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas že po nekaj metrih pripelje do informativne table, ki označuje krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Pri tabli cesta zavije v levo in se začne strmeje vzpenjati. Po približno 15 minutah vzpona se cesta položi in nas pripelje na obrobje gozda. Tu zapustimo cesto in nadaljujemo desno po široki peš poti, po kateri se v nekaj 10 korakih vzpona povzpnemo do cerkve na Rožniku. Od cerkve pa se v nekaj korakih spustimo še do gostišča na Rožniku. Gre za lahko označeno pot, ki traja približno 20 minut.

Rožnik

  • Ljubljana Koseze: Z izhodišča (makadamska cesta Mostec), ob katerem se nahaja pitna voda s pipe, nadaljujemo naravnost, kjer najprej prečimo asfaltno pot namenjeno pešcem in kolesarjem ter pot nadaljujemo po makadamski cesti. Ob cesti je tudi še v nadaljevanju nekaj možnosti za parkiranje, mi pa že kmalu nadaljujemo desno na široko peščeno pot, ki se najprej lahkotno spusti do manjšega potočka. Za potočkom se pot prične nekoliko vzpenjati in nas nato hitro pripelje do rekreacijskega parka Mostec, kjer se nahajajo gostišče, igrala in balinišče. Od gostišča nadaljujemo po cesti, po njej pa hitro prispemo na križišče, od koder nadaljujemo naravnost v smeri Cankarjevega vrha. Po krajšem vzponu prispemo do skakalnic, katere obidemo po levi strani. Sledi vzpon skozi gozd, cesta pa nas pripelje do izteka skakalnic, od koder je tudi lep pogled na vse tri skakalnice. Višje nas cesta vodi mimo opečnatega stolpa, za njim pa prispemo na križišče, kjer od koder nadaljujemo v smeri Cankarjevega vrha. Nekoliko naprej se priključimo cesti, ki vodi iz Tivolija proti Šišenskemu hribu in Cankarjevemu vrhu, mi pa ji sledimo v desno. Nekoliko naprej se cesta spusti do križišča, ob obeležju vojne za Slovenijo. Nadaljujemo naravnost, nato pa se cesta še nekaj časa spušča. Nižje se nam z desne priključi še pešpot iz Mosteca, mi pa tudi še v vseh naslednjih križiščih sledimo v smeri Cankarjevega vrha. V zadnjem delu se cesta nekoliko bolj vzpne in nas hitro pripelje do gostilne na Rožniku, od nje do cerkvice na Cankarjevem vrhu pa nas loči le še kratek vzpon. V tem primeru gre za lahko označeno pot, ki traja 30 minut.

Rožnik

Kot lahko vidite, je poti na Rožnik precej, vendar so vse dokaj nezahtevne in vodijo mimo številnih lepih stavb ter dreves. Številne družine ob nedeljah in praznikih skoraj že v procesijah romajo do Gostišča Rožnik, kjer si privoščijo nedeljsko kosilo, hkrati pa naredijo še nekaj dobrega za svoje zdravje, vendar Rožnik ne sameva niti med tednom in niti pozimi, ko gostišče gostom na Cankarjevem vrhu ponuja celo kuhano vino.

Prijetna pot in kulinarika nad mestom pa vendarle nista edino, kar Ljubljančane tako zelo privlačita. Pod že omenjeno cerkvijo Marijinega obiskanja je prostor za različne prireditve in slovesnosti. Najbolj znana prireditev je Kresnik, na kateri podelijo prestižno literarno nagrado z istim imenom.

Rožnik je prava zakladnica preteklosti, hkrati pa tudi simbol vztrajnosti in več kot dvestoletne tradicije gostoljubja, ki je nikakor ne bi smeli izgubiti.

Foto: Tina Stegne, Romana Majhen, Tadeja Polnc, Tomaž Celarec.

Objavi komentar

Follow us on