fbpx
Image Alt

Blog

samostan-olimje

Samostan Olimje, kjer se boste umirili in napolnili s pozitivno energijo

Ne daleč stran od Podčetrtka in Term Olimia se nahaja idilična vasica Olimje, v zavetju gore Rudnice, v območju Kozjanskega parka. Olimje je bilo včasih popolnoma neznano, običajno podeželsko, vaško naselje.  Danes je Olimje poznano daleč naokrog, saj ponuja kar nekaj kulturno zgodovinskih zanimivosti, tam se nahaja danes zelo znana Čokoladnica Olimje, v neposredni bližini pa znano gostišče Jelenov greben.

Najbolj dragocena zanimivost Olimja pa je nedvomno Samostan Olimje. Samostan Olimje je minoritski samostan, v katerem danes prebivajo patri, ki vodijo bogoslužje v tem delu podčetrtške občine, skrbijo za ogromen zeliščni vrt, ki se nahaja pred samostanom in z veseljem poskrbijo za vedoželjnost in želje številnih turistov, ki jih obiščejo.

Samostan Olimje

Samostan Olimje ima dolgo zgodovino. Na mestu, kjer danes stoji samostan Olimje je nekoč stal stolp, zgrajen davnega leta 1015. Lastnica stolpa je bila med drugimi tudi znana grofica, sveta Ema s Pilštanja, oziroma Hema Krška. Stolp je bil kasneje preurejen v podeželski dvorec in kasneje v renesančni grad. V drugi polovici sedemnajstega stoletja so imeli grad v lasti prvi menihi, kasneje pa patri. Le ti so grad preuredili v samostan. Leta 1805 je bil samostan prodan, kupil ga je znameniti grof Attems, ki je samostan zopet preuredil v grad. Ko je bil grof Attems leta 1945 ubit, je bil grad denacionaliziran. Šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja so grad dobili v last redovniki minoriti, ki so takratni grad, ki je bil že v zelo slabem stanju, čudovito obnovili in ga uredili kot samostan, kar je še danes. Leta 1999 so samostan poimenovali po škofu blaženem Antonu Martinu Slomšku, ki je leta 1824 v Olimju daroval novo mašo. Bil je navdušen nad Olimsko vasico in je o njej napisal:

» Med zelenimi gorami, po katerih košato bukovje, pa tudi visoko kostanje raste, v lepem vinskem kraju blizu Sotle stoji Olimje v tihi dolini. Sveta Ema, ki je v teh krajih rojena, pravijo, da je počivala v tej samoti in dala v studencih postaviti kapelico Mariji Devici. Pozneje so belim menihom pozidali lep samostan in postavili veliko cerkev, ki je še zdaj dragocena igla te tihe dolinice…”

Ja, samostanu Olimje je bila leta 1665 prizidana cerkvica Marijinega vnebovzetja, ena najlepših baročnih cerkva na slovenskem in z enim največjih zlatih baročnih oltarjev v Sloveniji. Izredno bogat zlato črn oltar vas bo zagotovo impresioniral. V cerkvi se nahaja tudi doprsni kip Antona Martina Slomška. Cerkvi Marijinega vnebovzetja v Olimju so v drugi polovici 18. stoletja prizidali še kapelo, posvečeno svetemu Frančiški Ksaverju. Tudi kapela se ponaša s prelepim oltarjem iz poznega baroka.

Samostan Olimje

Samostan Olimje je poznan tudi po tem, da se v njem nahaja tudi stara samostanska lekarna, ki je tretja najstarejša lekarna v Evropi in v kateri so čudovite freske, ki pripovedujejo zgodbe o zdravju. Poleg samostana se nahaja lep pisan čebelnjak, pred samostanom pa boste lahko občudovali ogromen zeliščni vrt, v katerem raste okrog 200 vrst različnih zdravilnih zelišč, za skoraj vsako bolezen. Ob vsaki zdravilni rastlini je tudi tablica z napisom imena rastline v slovenskem in latinskem imenu, navedeno je, kateri del rastline uporabljamo in za kakšne namene jo uporabljamo. Vrt si lahko ogledate kadarkoli, vstopnine ni. Posebej lep je botanični vrt v pozni pomladi in poleti, ko zelišča cvetijo v čudovitih barvah – rumeno oranžni ognjič, temno roza slamnik, vijolična sivka…  Patri, ki živijo v samostanu Olimje, iz zelišč pripravljajo odlične zeliščne čaje, ki jih lahko pri njih tudi kupite. Poleg čajev boste v samostanski »Zeliščni lekarni« lahko kupili tudi druge izdelke za ohranjanje zdravja – v žganju namočena zelišča, zeliščne kreme, tinkture…Zelišča lahko kupite med 9.00 in 18.00 uro, pozimi med 9.00 in 16.00 uro. Med 12.00 in 13.00 pa je lekarnica zaprta. Poleg tega, da vam bodo zelišča in čaje patri prodali, vam bodo z veseljem povedali tudi veliko zanimivega o zeliščih, kako jih uporabljamo, za katero težavo je katera »roža«, kako še lahko poskrbimo za svoje zdravje…so prava enciklopedija znanja o zdravilnih zeliščih.

Samostan Olimje ima v drugem nadstropju manjšo dvorano, ki je bila nekoč »škofova soba«.  V njej je ob obiskih v Olimju, pri župniku Prašnikarju, svojemu duhovnemu očetu, bival tudi Anton Martin Slomšek. Soba je bila zato kasneje preimenovana v dvorano blaženega Antona Martina Slomška. Danes dvorana služi kot prostor za manjše prireditve, vse pogosteje pa se uporablja tudi kot poročna dvorana, saj je ambient, ki ga ponuja Samostan Olimje, naravnost čudovit za takšen dogodek kot je poroka.

Ko si boste ogledali Samostan Olimje, se lahko sprehodite še do bližnje Čokoladnice Olimje, ki je od samostana oddaljena par minut hoje po urejeni stezici. Tam vas čaka pravo kraljestvo ročno izdelanih sladkosti iz bele, črne in mlečne čokolade. Od tam zagotovo ne boste odšli praznih rok, saj ob tako bogati ponudbi, ki je takooo lično predstavljena na policah in vitrinah čokoladnice, še tisti, ki ne mara čokolade, nekaj kupi. Če ne zase, pa za darilo nekomu dragemu. Več o Čokoladnici Olimje si lahko preberete na povezavi: https://www.lepote-slovenije.si/cokoladnica-olimje/.

Samostan Olimje

Če boste ob ogledu Čokoladnice in Samostana Olimje postali lačni, se lahko odpravite malo naprej po »glavni« cesti, do Jelenovega grebena. Tam se nahaja gostišče Jelenov greben, kjer se dokazano zelo dobro je. Ob skrbno in okusno pripravljeni hrani vam bodo ponudili še vina iz domače vinske kleti. Jelenov greben je daleč naokoli poznan tudi po jelenih, ki se tam prosto sprehajajo po domačiji. Imajo jih preko sto. Poleg gostišča se nahaja tudi trgovinica z domačimi izdelki, kjer se boste lahko oskrbeli z domačimi dobrotami kot so domače testenine, domače marmelade, domači suhomesnati izdelki, domače bučno olje, domače žganje, domače penine, imajo celo domač akacijev med, obogaten z zlatom. Ja, prav ste prebrali. Medu so dodali 22 karatni zlati prah…Več o Jelenovem grebenu si lahko preberete na povezavi:   https://www.lepote-slovenije.si/jelenov-greben/.

Ko boste zapustili Samostan Olimje in se vračali proti Podčetrtku, se nemara ustavite še v Pivnici Haler, kjer ponujajo odlično domače pivo.

Potem pa si morate obvezno ogledati še Terme Olimie in če boste imeli še kaj časa skočite v kakšen bazen, bodisi notranji bazen Bazenskega kompleksa Term Olimie ali pa v zunanje bazene bližnjega poletnega bazenskega kompleksa Aqualuna.

Samostan Olimje, ki se nahaja v mirnem, podeželskem okolju, vas bo navdal s pozitivno energijo in vas pomiril. Njegova bližnja in pa malo manj bližnja okolica pa vam bo ponudila še kaj…tako, da boste preživeli krasen izletniški ali pa dopustniški dan. Vabljeni!

Komentarji

  • 28. marca, 2019

    Samostan Olimje je zelo lep tako in drugače.Lahko greste na en lep izlet ,ker ima veliko za ponuditi
    in imajo tudi svojo lekarno samo ne klasično ampak zeliščno. Jaz grem tja dvakrat letno in mi je zelo
    všeč.

    Odgovori

Objavi komentar

Follow us on