fbpx
Image Alt

Blog

slivnisko-jezero.jpg

Slivniško jezero je poznano tudi kot Kozjansko morje

Ne boste verjeli, ampak v naši majhni , prelepi Sloveniji so našteli preko tristo jezer. Bodisi da so to gorska jezera, jezera v nižinskem svetu, med griči, naravna ali umetna, dejstvo je, da je Slovenija posejana z jezeri in jezerci, ob katerih lahko uživamo v neokrnjeni naravi, raziskujemo rastlinski in živalski svet in se aktivno in športno udejstvujemo.

Eno izmed jezer, ki sicer ni toliko poznano, je Slivniško jezero. Slivniško jezero je umetno jezero, ki se nahaja nedaleč stran od Šentjurja pri Celju, v bližini kraja Slivnica pri Celju. Do Slivniškega jezera pridete, če avtocesto Ljubljana – Maribor, zapustite v Dramljah in se peljete do Šentjurja pri Celju. Tam se usmerite levo proti Rogaški Slatini in pri zadnjem semaforju, za bencinsko črpalko Petrol, zavijete desno. Peljete se po cesti Kozjanskega odreda v smeri Planine pri Sevnici in na naslednjem križišču zapeljete levo proti Črnolici. Cesta se v zavojih dviga in na vrhu sledite smerokazu in zopet zavijete levo proti Tratni. Nato se peljete po glavni cesti, vse do Slivniškega jezera.

Kot rečeno, je Slivniško jezero umetno jezero. Za potrebe industrije, natančneje Železarne Štore, so ga napolnili leta 1976, z zajezitvijo potoka Ločnica in Dobrinskega potoka. Danes ne služi več prvotnemu namenu, ampak bolj kot zadrževalnik poplavnih voda, vse bolj pa se ob njem razvija tudi turizem.

Slivniško jezero je umeščeno v prečudovit naravni svet Kozjanskega gričevja in ravnic. Obsega nekaj več kot osemdeset hektarjev površine, zato mu pravijo tudi Kozjansko morje. Dolžina jezera je celih pet kilometrov, največja izmerjena širina pa okrog pol kilometra. V globino meri tam nekje štirinajst metrov. Je zanimive, vijugaste oblike, tako da z enega konca ne vidite na drugi konec.

Slivniško jezero

Slivniško jezero je domovanje številnih živalskih in rastlinskih vrst. Najbolj je Slivniško jezero bogato z ribami, saj v njem živi preko trideset vrst rib, od tega preko dvajset vrst belih rib, med katerimi so najbolj pogoste krap, ostriž, beli amur, podust…Poleg belih rib je Slivniško jezero polno tudi tako imenovanih rib roparic, med katerimi lahko ujamete na trnek ščuko, smuča, soma…Kot zanimivost, leta 2013 so v Slivniškem jezeru zabeležili rekorden ulov sladkovodne ribe, na trnek se je ujel som, ki je tehtal celih petindevetdeset kilogramov in je v dolžino meril dva metra in pol. Zato ni čudno, da Slivniško jezero privablja na ribolov tako domače ribiče kot tudi ribiče iz tujine. Ribolovne dovolilnice za Slivniško jezero lahko kupite preko spleta, na internetni strani Ribiške družine Voglajna. Ribolovna dovolilnica za ujem bele ribe stane 20,00 EUR, za ujem ribe roparice pa 22,00 EUR.

Poleg rib je Slivniško jezero domovanje tudi več vrst rakov, školjk, piškurjev…in žab. Domačini okrog Slivniškega jezera so bili prvi v Sloveniji, ki so dali zgraditi podhode pod cesto za žabe. Tako žabe ne skačejo več preko cest, ampak prečkajo področje skozi podhode.

Okoliška narava Slivniškega jezera je polna tudi ptičjega petja, saj na območju Slivniškega jezera živi preko sto vrst ptic. Tam lahko v času gnezdenja opazite zelo redko ptičjo vrsto zlatovranko. Ljubitelji krilatih živali pa boste lahko videli še prelepega  ribjega orla, z belo glavo in modro rjavimi perutmi, ki je ime dobil verjetno po tem, da se hrani z ribami. Potem so tu še sive čaplje, štorklje…

Zaradi vlažne mikroklime okrog jezera so mešani gozdovi, ki rastejo ob Slivniškem jezeru, bogati z vsemi vrstami gobami in tako pravi raj za gobarje.

Poleg ribarjenja, gobarjenja in raziskovanja živalskih in rastlinskih vrst nudi Slivniško jezero tudi možnosti za čolnarjenje, supanje, jadranje, pohodništvo in kolesarjenje.

Okrog Slivniškega jezera je po čudovitem okolju neokrnjene narave speljana kolesarska pot. Štartamo lahko v Šentjurju na Glavnem trgu, kolesarimo proti Kalobju, okrog Slivniškega jezera, do Grobelnega in nazaj proti Šentjurju. Pot je večidel asfaltirana, le nekaj odsekov je makadamskih. Dolžina trase je okrog 24 kilometrov, je lahka, z nekaj manjšimi vzponi in jo lahko prekolesarimo v dobrih dveh urah. Zaradi dela poti, ki je makadamski, je najbolje, da kolesarite s treking kolesi.

Tisti pa, ki raje hodite, se lahko odpravite na planinsko rekreativno pot »S klopce na klopco«, ki vas vodi po okoliških hribih Gorice pri Slivnici. Pot je primerna za družine, saj ni zahtevna. Ob poti so mestoma postavljene klopce, kjer se lahko spočijete in naužijete razgledov po podeželskem svetu Kozjanskega, posejanem s travniki, njivami, sadovnjaki in mešanimi gozdovi, ki so še posebej lepi v zgodnji jeseni, ko se listje dreves obarva v čudovite jesenske barve v odtenkih zlate, rjave, bakrene, rumene…Vseskozi ob poti so postavljene informativne table, ki vas seznanjajo z zanimivostmi območja.

Slivniško jezero

Ob Slivniškem jezeru se nahaja gostinsko turistični objekt Ramna, kjer vam bodo ponudili vse vrste pijač in odlične sladice. Če želite, vam organizirajo tudi piknik v naravi. Odlično znajo organizirati zabave za otroke, z zanimivim animacijskim programom. Tisti bolj romantični, pa si lahko pri njih organizirate civilno poroko ob jezeru, ki bo zagotovo nepozaben dogodek. Ob objektu je prelep letni vrt, od koder imate čudovit pogled na Slivniško jezero in čudovito pokrajino ob njem. Na travi ob objektu je postavljena tudi vrsta igral za vaše najmlajše.

Poudariti je potrebno, da v Slivniškem jezeru ni dovoljeno kopanje, saj jezero ni primerno urejeno za kopanje in je zato lahko kopanje v njem izredno nevarno in neodgovorno ravnanje.

Če boste šli na Slivniško jezero, lahko obiščete še Gorico pri Slivnici. To je manjše gručasto naselje, v podeželskem svetu. Na gričku nad šolo se nahaja preprosta, v romanskem slogu grajena cerkvica svetega Urbana, ki izhaja iz začetka sedemnajstega stoletja.

 V središču kraja je postavljena preša, ki priča o tem, da štejemo to območje med vinorodna področja, saj so okoliški griči in hribi posejani z vinogradi. Preša je zanimiva tudi zato, ker je obraščena z vinsko trto, ki je potomka mariborske stare trte.

Če boste postali lačni po potepanju po svežem zraku prečudovite narave okrog Slivniškega jezera, vam priporočamo, da obiščete Turistično kmetijo Žurej, po domače Ječovo. Legenda pravi, da je bil od Žusemskega gradu, ki se nahaja v bližini, podzemni rov do kmetije, kjer naj bi bile nekoč ječe-od tod tudi ime Ječovo. Na kmetiji vam bodo ponudili odlično, doma pridelano hrano in domače vino. Posebej  okusne so jedi »naših babic«- brezmesni ričet, ajdovi žganci, čežana s fižolom, prosena kaša. Priporočamo, da jih obiščete junija ali julija, saj vam takrat na kmetiji ponudijo domače jagode in maline, ki jih gojijo na svojih nasadih.

Vabimo vas torej, da obiščete Slivniško jezero, uživate v podeželski naravi in se nemara oskrbite z ribami iz jezera, gobami iz bližnjih gozdov in sočnimi, rdečimi sadeži kmetije Žurej.

Foto: Martin Fijavž, Jurij Potokar, Ditka Pungeršek, Tanja Linden.

Objavi komentar

Follow us on