fbpx
Image Alt

Blog

slovenske-gorice

Slovenske gorice, podeželski svet, ki veliko ponuja

Če ste pomislili, da na vzhodnem delu naše prelepe Slovenije ni kaj za videti in obiskati, se motite. Vsak košček Slovenije ponuja nekaj zanimivega, na vsakem koncu Slovenije boste našli kakšen naravni biser ali kakšno kulturno ali pa zgodovinsko znamenitost. In vzhodni del Slovenije ni izjema. Na tem delu Slovenije, natančneje na severo vzhodnem koncu Slovenije se nahajajo Slovenske gorice, največje slovensko terciarno gričevje, ki je nastalo iz sedimentnih kamenin, nastalih iz usedlin panonskega morja, ki je v davni preteklosti segalo v ta območja.

 V grobem lahko Slovenske gorice delimo na zahodne slovenske gorice in pa Ljutomersko-Ormoške gorice ali kakor jim pravijo domačini Prlekija.

Slovenske gorice predstavljajo pravljični gričevnat svet, ki se razteza od avstrijske meje na severu do meje s Hrvaško na jugu in je na eni strani omejen z mistično prekmursko reko Muro, na drugi strani pa z Dravo.

Slovenske gorice, poleg prelepega gričevnatega sveta, ki je v večini poraščen z prostranimi vinogradi, v katerih raste trta vinskih sort laški rizling, renski rizling, rumeni muškat, sauvignon, rizvanec..ponuja še veliko več. Nemalo je krajev, kjer boste našli zanimivosti in lepote vseh vrst in to vse umeščeno v umirjen, zelen, preprost in tih svet naravnega okolja.

Ena, danes najbolj prepoznavnih zanimivosti, ki se nahaja na območju Slovenskih goric, je »Srce med vinogradi«, cesta med vinogradi v obliki srca. Po teh krajih namreč vodi več vinskih poti, ki so del tako imenovanega vinotoura, mednarodne poti nordijske hoje med vinogradi, ki povezuje slovenske in avstrijske vinogradniške kmetije. Najlepši razgled na to zanimivost – »Srce med vinogradi«, ki je predvsem pri srcu zaljubljenim, je s turistične kmetije Dreisiebner, ki se nahaja v vasi Špičnik, ne daleč stran od avstrijske meje. Na kmetiji vam bodo ponudili domačo hrano, vino, pridelano iz grozdja domačih vinogradov in pa čudovit razgled po vinorodnih gričih, sredi katerih se nahaja to znamenito »srce«.  Če se boste odpravili tja, pojdite raje med tednom, kajti ob koncu tedna je namreč na kmetiji prava gneča, saj prihajajo turisti iz vseh koncev sveta občudovat to zanimivost «Srce med vinogradi«.

Naslednja zanimivost, ki jo ponujajo Slovenske gorice je grad Hrastovec. Grad se nahaja v isto imenskem naselju Hrastovec, v bližini Lenarta. Grad Hrastovec se omenja že v 13.stoletju, njegovi prvi lastniki pa so bili iz družine Hrastovec. Kasneje so grad prevzeli Herbersteini, ki so na gradu gospodovali vse do konca druge svetovne vojne. Grad Hrastovec štejemo med najmogočnejše in najlepše grajske komplekse na Štajerskem, saj s svojo veličino in lepo obnovljeno zunanjostjo kar izstopa iz zelene okolice, ki ga obkroža. Danes je v njem socialno varstveni center, zato je ogled gradu mogoč le ob predhodni najavi. Je pa v njem mogoče videti kar nekaj zanimivosti, ki gradu dajejo pečat »grajskosti«.

Reke, ki tečejo po področju Slovenskih goric imajo plitve vodne struge, pogosto poplavljajo in povzročajo veliko mokrost tal. Ta problem so že v preteklosti skušali rešiti z melioracijami – izsuševanjem tal in z umetnimi akumulacijskimi jezeri. Zato boste na tem področju našli več jezer, nekatera so že iz prejšnjih stoletij – jezero Radehova, Trojiško jezero, Komarnik, Pristava…

Omenimo naj jezero Komarnik, ki ga uvrščamo med naravne rezervate, saj ob njem in v njem lahko najdemo številne redke in ogrožene živalske in rastlinske vrste. Do jezera Komarnik pridete, če se peljete po cesti Maribor – Gornja Radgona. Jezero Komarnik se nahaja približno dva kilometra zahodno od Lenarta v Slovenskih goricah. Ob jezeru je speljana sprehajalna pot, dolga približno dva kilometra, ob kateri stojijo tudi informativne table s pojasnili glede rastlinstva in živalstva ob in v  jezeru. Sprehod po umirjenem svetu ob jezeru vas bo sprostil in napolnil z energijo, ob tem pa boste lahko uživali ob pogledih na prelepe labode, številne race, ptice vseh vrst, ribe v vodi, mogoče opazite tudi vidro, ki tu domuje in pa še visoke objezerske trave, redke cvetlice, lokvanj…skratka prava simfonija pristne narave.

Pred jezerom Komarnik, se ob cesti Maribor – Gornja Radgona, približno 15 km iz Maribora, v smeri Slovenske gorice, nahaja še eno jezero in sicer jezero Pristava, ki mu pravijo tudi Šikerjev ribnik. V preteklih časih je bil last Herbersteinov, danes pa z njim upravlja Zveza ribiških družin Maribor, kjer si lahko priskrbite ribolovne karte. Jezero je bogato z ribami, največ je v njem ščuk, somov, krapov…tam boste na svoj račun prišli ribiči, ostali pa boste ob jezeru uživali v spokojni naravi.

Središče Slovenskih goric predstavlja kraj Lenart v Slovenskih goricah. Leži ob cesti Maribor – Murska Sobota. Prvotno naselje je nastalo v 12. stoletju ob cerkvi Svetega Lenarta, po kateri je kraj dobil ime. Kraj je kmalu, že v 14. stoletju, dobil trške pravice in tam je bil vsak teden tržni dan. Zaradi vdorov Turkov, kužnih bolezni, ki so razsajale po teh krajih in pogostih požarov, so najstarejše hiše, ki so se ohranile v Lenartu, iz 19. stoletja.

Glavna znamenitost Lenarta je Cerkev Svetega Lenarta, prvič omenjena v 12. stoletju in je dober primer pozne gotike. V cerkvi se nahaja tudi grobnica grofov Herbersteinov. V starem mestnem trgu se nahaja Špital, ki ga je ustanovil trški sodnik Marko Bernhardt in je služil kot zatočišče za uboge in revne ljudi. Znamenita stavba v mestnem jedru je še Rotovž – mestna hiša, ki izhaja iz 17. stoletja in je primer zgodnjega baroka.

Slovenske gorice imajo še en kraj, ki ga vredno obiskati. To je Sveta trojica v Slovenskih goricah. Kraj leži ne daleč, na vzhodni strani od Lenarta. Največja znamenitost je cerkev, posvečena sveti trojici. To je impozantna cerkev, ena redkih s tremi zvoniki. Od cerkve so speljane kamnite stopnice do akumulacijskega jezera Sveta trojica oziroma Gradiško jezero, ki je bogato z ribami. Če ste ribič in bi radi ujeli kaj res velikega, si karto pridobite pri ribiški družini Pesnica-Lenart in mogoče se bo na vaš trnek ujel kakšen som, krap, amur, ščuka ali pa še kakšna druga vrsta ribe…Ob kamnitih stopnicah, ki vodijo od jezera do cerkve,  je urejen tudi križev pot.

Kot je impozantna zunanjost, je izredno bogata tudi notranjost cerkve, ki ima kar 10 oltarjev, glavni oltar pa štejemo med največje oltarje v Sloveniji. V cerkvi se nahajajo tudi ene največjih orgel v Sloveniji. K cerkvi je prizidana Loretska kapela, v kateri se nahaja znamenita črna Marija. Cerkev je povezana s samostanom, v katerem se nahaja muzej in knjižnica, bogato založena, saj v njej najdete preko 3000 knjig, med katerimi je tudi prva tiskana knjiga o fiziki iz leta 1574.

Ne smemo pozabiti tudi na kulinarične dobrote, ki jih ponujajo Slovenske gorice. Poleg seveda dobrega vina, vam bodo v gostiščih ponudili tipične jedi tega območja –  prleško tunko, gobovo juho s smetano, kvasenice, gibanice…

Vabljeni torej v Slovenske gorice odkrivat lepote tega dela Slovenije!

Objavi komentar

Follow us on