fbpx
Image Alt

Blog

Šmarjetna gora

Šmarjetna gora, kranjska sestrica ljubljanske Šmarne gore

Vsako mesto ima svojo priljubljeno točko, na katero se domačini radi povzpnejo. Nekateri to počnejo vsak dan, drugi za konec tedna, spet nekateri pa le nekajkrat na leto. Največje mesto na Gorenjskem, Kranj, ima sicer več svojih priljubljenih točk, Šmarjetna gora, pa je nekaj posebnega, tudi že zaradi svojega imena, zaradi katerega se jo zelo pogosto omenja skupaj z bolj znano Šmarno goro, ki se dviga ob robu prestolnice.

Šmarjetna gora je samostojni hrib, ki se dviga nad mestom Kranj in doseže 646 metrov nadmorske višine. Čeprav hrib stoji povsem samostojno, spada med odrastek Škofjeloškega hribovja. Še nedolgo nazaj je bil hrib visok 654 metrov, vendar so vrh odrezali, ko so na njem gradili hotel Bellevue. Poleg hotela na vrhu stoji tudi cerkev sv. Marjete, ki je bila zgrajena v 14. stoletju, obnovili pa so jo po letu 1989. Z vrha vam je omogočen čudovit razgled na celotno mesto Kranj, v ozadju pa se že opazijo dvatisočaki Kamniško-Savinjskih Alp (razgled proti severu), na drugo stran v daljavi opazimo mesto Škofja Loka. Z vrha je moč opaziti tudi vrhove Julijskih Alp in Karavank, če svoj pogled usmerimo v smeri severozahoda. Proti jugu opazimo Ljubljano, še pred mestom pa se bohoti malo višja »sestrica« Šmarna gora.

Šmarjetna gora je priljubljena predvsem zaradi svoje dostopnosti, saj se nanjo lahko odpravimo po več različnih poteh in iz več smeri. Prav tako je za lokalne prebivalce zelo priljubljena točka za vsakodnevni vzpon, saj ta ni preveč naporen, niti ne vzame veliko časa. Tisti, ki stopajo malo hitreje iz kraja Stražišče, namreč na vrh lahko pridejo v manj kot v pol ure, za pohodnike z običajnim ritmom hoje pa je predviden čas hoje do 45 min. Poleg več različnih pešpoti je Šmarjetna gora dostopna tudi s kolesom ali avtom, saj nanjo vodi lepo urejena in asfaltirana cesta.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Romana Majhen, Tina Stegne.

Za dostop iz Stražišča je priporočljivo, da svojega jeklenega konjička parkirate pri parkirišču pri Mercatorju. Do tja prispete tako, da se po avtocesti pripeljete do izvoza Kranj zahod in na izvozu zavijete levo, če ste prišli iz smeri Ljubljana, ali desno, če ste se pripeljali z Gorenjske. Na prvem semaforju nato zavijete levo in pot nadaljujete preko Zlatega polja. Na koncu polja boste na desni strani opazili gostilno Gorenc in kmalu zatem trgovino Lidl. Za trgovino bo sledilo novo semaforizirano križišče, kjer zavijemo desno (sledimo oznakam za mesto Škofja Loka in Ljubljana po stari cesti), pot nadaljujemo mimo nakupovalnega centra Savski otok. V krožišču, ki sledi, izberemo drugi izvoz (do Stražišča lahko pridemo tudi, če izberemo prvi izvoz, vendar je ta pot manj zahtevna), nato pa pot nadaljujemo mimo železniške postaje in na semaforju pri Laborah zavijemo desno za Stražišče. Po dobrih 500 metrih prispemo do novega krožišča, ki ga zapustimo na prvem izvozu, po še dobrih 200 metrih na desni opazimo Mercator, kjer parkiramo svoj avto. Od tod pot nadaljujemo naravnost po Šempeterski ulici, hodimo toliko časa, dokler ne pridemo do travnika, kjer na levi strani opazimo star dvorec Šrotenturn, ki je bil zgrajen v drugi polovici 16. stoletja. Tu se naša pot začne počasi vzpenjati, vendar še vedno poteka po asfaltirani cesti. Na ulici Šmarjetna gora boste na desni strani kmalu zagledali kapelico sv. Petra.  Za kapelico sledi najstrmejši del poti, ki še vedno poteka po asfaltirani cesti, na vrhu klanca pa se odcepimo desno na gozdno pot. Nekaj časa se držimo gozdne poti, ko nas ta ponovno pripelje do asfaltirane ceste, ki že vodi na vrh Šmarjetne gore. Na tem mestu se lahko odločimo, da sledimo asfaltirani cesti ali pa izberemo manj obljudeno makadamsko pot, ki je tudi veliko bolj razgibana in za hojo bolj primerna. Makadamska pot se zmerno vzpenja naravnost proti vrhu, ko zapustimo gozd pa se cesta ponovno priključi asfaltirani cesti in do vrha Šmarjetne gore nas loči le še nekaj metrov.  Za opisano pot smo premagali 236 metrov nadmorske višine, pot pa nas ni vodila preko drugega vrhova Grmada ali Gradišča, kot se mu tudi reče, ta se nahaja na 592 metrih nadmorske višine. Da pridemo do Grmade, bi morali izbrati vzhodno pot iz Stražišča, opisana pot pa poteka po zahodu. Če se povzpnemo po zahodni poti, se moramo do Grmade malce spustiti. Zato predlagam, da se nazaj v dolino spustite po vzhodni poti, ki vodi mimo Grmade, pripelje nas pa na isto izhodiščno točko. Oba imena nižjega vrhova sta ohranjena zaradi zgodovinskih razlogov. Grmada izvira iz turških časov, saj so na tem mestu zakurili ogenj v opozorilo na turški napad, ime Gradišče pa je posledica številnih zanimivih arheoloških najdb na tem delu, ki jih arheologi ocenjujejo, da izvirajo iz 8. stoletja pred našim štetjem.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Šmarjetna gora ima še eno zanimivost, ki se nahaja na južnem pobočju. Tam še danes opazimo dobro ohranjene ozke poti, ki nakazujejo, da je tam nekoč stala vinska trta. Vinsko trto pa je na Šmarjetni gori možno najti še danes, njena posebnost pa je ta, da je vinska trta na Šmarjetni gori pravzaprav cep najstarejše vinske trte v Sloveniji, ki se nahaja v Mariboru.

Z zelo lepo urejenim svojim vrhom ima Šmarjetna gora ob hotelu Bellevue ogromno teraso, na kateri so postavljeni ležalniki, kjer vam ponudijo tudi pijačo in hrano iz hotelske restavracije. V hotelu se lahko dogovorite tudi za prenočitev. Hotel, ki ima tri zvezdice, se nahaja na idilični lokaciji, za nočitev v enoposteljni sobi pa boste odšteli 38 evrov, če pa se boste za nočitev odločili s partnerjem, vas bo ta stala 70 evrov, v ceno pa je vštet tudi zajtrk. Posebnost hotela je tudi ta, da ponuja sobe z vodno posteljo. Ob terasi je zelo dobro poskrbljeno tudi za otroke, saj je tam lepo urejeno otroško igrišče.

Šmarjetna gora pa ni priljubljena le ljubiteljem pohodov in kolesarjenja, zaradi svoje lokacije in čudovite okolice je Šmarjetna gora zelo pogosta izbira za organizacijo poroke, kar je tudi ena glavnih ponudb v hotelu. Cerkvica sv. Marjete je se nahaja na koncu velikega parkirišča ob hotelu, tako da se cerkveni obred opravi le nekaj sto metrov stran od hotelske restavracije, ki sprejme do 250 gostov. Od tam lahko kasneje poteka zabava in druženje, ki je možna vse do jutranjih ur. Poskrbljeno pa je tudi za svate, saj ti lahko brez težav tudi nazdravijo in se na pot podajo šele naslednji dan, saj ob poroki sobe svatom ponujajo s popustom, mladoporočenca pa imata sobo s pogledom na Kranj in vodnim ležiščem na voljo brezplačno.

Šmarjetna gora je le ena izmed številnih priljubljenih točk v okolici Kranja. Priljubljena je predvsem zato, ker ponuja tudi druge dejavnosti in ni le točka na vrhu hriba. V okolici pa so najbolj priljubljeni še sv. Jošt in Jamnik, kjer je prav tako idiličen kraj za poroko.

Objavi komentar

Follow us on