fbpx
Image Alt

Blog

smucisce-gace

Smučišče Gače je raj za smuko na Dolenjskem

Slovenci smo znani, da se radi ukvarjamo s športom. Saj, ko nekaj dobrega narediš za telo, se tudi takrat boljše počutimo in bolj zdravo zaživimo. Največ se ukvarjamo s športom od spomladi pa do jeseni, ko je lepo vreme. Nekateri pač pozimi damo šport malo vstran, saj ne vemo kaj bi počeli, ker nas zunaj zebe. Posebej, ko zapade sneg iščemo aktivnosti, ki so primerne za nas. Ampak tudi v snegu se da marsikaj početi. Smo tudi narod, ki da kar nekaj za smučanje. Ja o smučanju bomo danes govorili, saj je tudi primeren čas. Slovenija ima kar precej lepo urejenih smučišč, ki so večinoma primerne za vse starosti. Na naša Slovenska smučišča se pripelje tudi kar precej turistov iz drugih držav. Večinoma pa se omenjajo ena in ista smučišča, kot so npr. Rogla, Vogel, Krvavec, na druga pa pozabimo. Eno lepo smučišče se nahaja tudi na Dolenjskem, ki se malo kdaj omenja ali pa sploh ne. Mogoče še sploh nekateri niste slišali za njega, to je smučišče Gače.

Na Dolenjskem, blizu Novega mesta in Semiča se nahaja to priljubljeno smučišče Gače. Za Dolenjce je to eno večjih smučišč, saj je tudi priljubljena izletniška točka na višini 965 metrih. Smučišče Gače ni namenjeno samo začetnikom ali pa turnim smučanjem, tukaj se lahko spuščajo po belih strminah otroci, reaktivni smučarji, tudi tisti ki imajo že kar nekaj znanja o smuki. Ko se spuščate po smučišču Gače se vam ponujajo prelepi razgledi na Belo krajino in celotno Dolenjsko. Tudi za tiste, ki niste najboljši v smučanju so poskrbeli, to pomeni da imajo tudi urejeno sankaško progo ter tekaško. Imajo tudi urejeno superveleslalomsko progo, ki je dolga kar 2800 metrov in ima 550 metrov višinske razlike. Tudi na nočno smuko so na smučišču Gače pomislili. Kar pa je najbolj pomembno, ko smo na smučišču pa je seveda kako se pripeljati na začetek proge. Trisedežnica bo za to poskrbela in poleg tega še imajo 5 vlečnic. Zmogljivost teh naprav je 5400 smučarjev v eni uri, tako da ne skrbeti da bi predolgo čakali na vrsto. Smučišče Gače ima kar 8000 metrov prog, to pomeni da ne spada med manjša smučišča v Sloveniji.

Smučišče Gače

Tudi cenovno so kar priporočljivi za vsakogar, saj vedo da morajo pomisliti na vsak žep. Dnevna vozovnica vas pride samo 24 EUR za odraslo osebo, če pa ste študent ali pa dijak pa boste plačali samo 20 EUR. Lahko se pa pridete smučat samo za tri ure in plačate 16 EUR, ali pa štiri ure in daste 19 EUR. Tudi za skupine imajo drugačno ceno, samo vas mora priti vsaj 20 oseb, takrat pa boste celodnevno karto plačali samo 19 EUR. Lahko pa si tudi vozovnice kupite kar prek spleta, če vam ni da bi tam čakali v vrsti pred blagajno.

Se zgodi, da bi radi smučali in vijugali po belih strminah in nimamo svoje opreme. Ali pa so tu otroci in so opremo prerasli. Smučišče Gače poskrbi tudi za to. Tukaj vam nudijo izposojevalnico celotne smučarske opreme, kot za odrasle tako tudi za otroke vseh starosti. Tudi snowboard opremo imajo za izposodit. Lahko si izposodite vso komplet opremo ali pa samo smuči, čevlje ali palice. Cene se gibljejo različno, odvisno kaj si bomo izposodili. Rabite samo osebni dokument in se oglasite v Šoli snežnih športov Gače. Vsak dan od 9 ure in vse do 16 ure. Tudi servis vam tukaj uredijo, da bodo vaše smuči dobro pripravljene za bele strmine.

Smučišče Gače

Tudi šolo smučanja imajo na smučišču Gače. Če še niste dovolj spretni da se sami podate po belih strminah. Tudi vaše najmlajše lahko hitro naučijo smučat, da bodo postali pravi mali vrhunski smučarji. Vsi učitelji smučanja so izobraženi in se še sproti izobražujejo, zato so res pravi učitelji za vas in vaše otroke. Cene so zelo različne, odvisno od ur in koliko se vas bo vpisalo v šolo smučanja. Najboljše, da se kar na smučišču Gače pozanimate. Izvedeli boste vse informacije in tudi vse cene. Lahko pa se za smučarski tečaj prijavite kar prek spleta, poiščete prijavnico in izpolnite ter pošljete.

Kot sem že omenila ima tudi smučišče Gače proge za smučanje za vse starosti oziroma za tiste, ki ste začetniki, so bolj lahke proge. Teh prog je kar 4 kilometre, za tiste, ki že znate malo bolj smučat teh prog je 3 kilometre in za bolj izkušene smučarje. Ta proga pa je dolga nekje 1 kilometer. Vsak za sebe ve koliko je izkušen in se bo podal na tisto progo, ki je za njega najbolj primerna.

Smučišče Gače

Ker pa nam zadnja leta vreme zelo nagaja in niso več zime to kar so bile nekoč, so tudi za to poskrbeli. Včasih na smučišču ni dovolj naravnega snega, zato morajo poskrbeti za umetni sneg. Imajo kar 20 topov za umetno zasneževanje prog. Zelo se trudijo, da imajo vsaj 60 dni odprto smučišče Gače, seveda vse pa je odvisno od temperatur. Ne se bat, če pri vam ni snega na smučišču Gače ga je dovolj za smučarske radosti.

Ko se odpravimo na smučanje gremo večino za cel dan, zato moramo tudi nekaj pojesti. Tu si ne moremo nesti hrane s sabo, zato vedno poiščemo v bližini neko dobro restavracijo, da si napolnimo prazne želodce. Dolenjska je znana po dobri hrani in pijači. Zato boste v okolici našli kar precej dobrih restavracij. Malo se zapeljite okoli in se ustavite ter nekaj toplega pojejte. Nekateri pa se radi na razna smučišča odpravite za več dni, zato je najboljše da poiščete prenočišče kje v bližini. Najbolj blizu se nahaja hiša Gače, kjer se lahko kar do vhodnih vrat prismučate. Apartma ima kar tri spalnice, zato je primerno za veliko družino ali pa če greste smučat s prijatelji.

Smučišče Gače

Če pa se že enkrat potikate po Dolenjski in preživljate tukaj počitnice, si vzemite tudi čas za obisk kakega mesta. Lepo si je pogledat Novo mesto, lahko se odpravite v Dolenjske toplice in se razvajate v bazenih. Ker po naporni smuki prav paše malo sprostitve v plavanju ali pa v kaki masaži. Tudi v okolici je kar nekaj lepo urejenih sprehajalnih poti, da se malo sprostite. Tudi pohodi so zdravi, ko odložite smuči. Glavnem ne takoj se odpravit spat, ampak kar veselo raziskovat prelepo Dolenjsko.

Ker smo v zimskem letnem času in se radi smučamo, se odpravite na Dolenjsko. Smučišče Gače vam ponuja vse kar rabite na belih strminah. Spoznali in raziskali boste tudi Dolenjsko, ne se bat da bi pozimi srečali kakega medveda. Sedaj v tej zimi spijo in vas ne bodo lovili po smučišču.

Foto: Tamara Čop, Darja Rudman.

Objavi komentar

Follow us on