fbpx
Image Alt

Blog

stol-gora

Stol je prijeten enodnevni potep na najvišji vrh Karavank

Pravi navdušenci nad naravo in hribi veste, da je vsak prosti trenutek, ki ga lahko izkoristite na prostem pravi užitek in sprostitev za telo in dušo. Vsem, ki svoje proste dni radi preživljate na Gorenjskem, ki je izhodišče za številne gorske poti, vam tokrat predstavljam idejo za lahkotno, a čudovito pot na najvišji vrh Karavank, Stol. S svojimi 2236 metri nadmorske višine nam odpre krasen pogled na okoliške destinacije in omogoča dostop tudi za pse.

Na Stol vodijo številne različne poti z vseh koncev strani, vseh skupaj je namreč kar dvajset. Nanj vodi tudi plezalna pot čet Trate, ki je označena kot zelo zahtevna označena pot, večina jih je označena kot lahka označena pot. Najbolj priljubljeni poti na Stol sta Žirovniška pot in Zabreška pot, ki sta po času tudi najkrajši.

Do izhodišča tih dveh poti dostopate iz gorenjske avtoceste, ki jo pri izvozu za Lesce zapustite in vožnjo nadaljujete proti Jesenicam. Kmalu lahko opazite znano slovensko vas Vrbo, kjer je stanoval naš veliki pesnik France Prešeren in nato v Mostah pri Žirovnici tik za viaduktom zavijete proti Završnikovem jezeru. Cesta vas vodi naprej po lokalni cesti, nato pa boste malo pred Završnikovim jezerom opazili oznake do brezplačnega parkirišča, kjer lahko pustite svoje jeklene konjičke.

Sledite oznakam proti Valvasorjevemu domu, ki stoji na terasi v južnem pobočju Belščice, ki je severozahodni del Stolovega masiva. Tu je nekoč stalo rudarsko poslopje, saj so tu kopali železovo rudi v času pred prvo svetovno vojno pa je dom predstavljalo nemško-avstrijsko postojanko, ki jo bomo dosegli po dobri uri in pol hoje po gozdni poti s čudovitimi vmesnimi razgledi.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Dominika Razinger, Majda Kocet, Milivoj Sonički, Monika Emeršič, Robi Suhadovčan, Špela Šubic, Tina Stegne, Vida Žaberl, Vilma Peternel, Zvonka Mihevc.

Valvasorjem dom pod Stolom, ki se je v lanskem letu v sklopu akcije Planinske zveze Slovenije uvrstil na prvo mesto in postal Naj planinska koča 2018, omogoča občutek domačnosti, saj vas tam odprtih rok vedno sprejme prijazna ekipa. Naziv so si zaradi svoje posebnosti kljub slabšem sredogorskem razgledu tokrat prislužili že tretjič. Od tu naprej lahko vzhodno od doma vidimo do južnih pobočij Stola z Žirovniško in Zabreško planino, razgled na juh in zahod pa na zastira drevje. V zimskem času slovi prav zaradi svoje dostopnosti, saj je marsikatera koča v tem času zaprta, oni pa so odprtih vsako soboto, nedeljo in praznike, poleti pa svoje obiskovalce privabijo s svojim okolju prijaznim in energetsko učinkovitem upravljanju in so v planinski sezoni odprti prav vsak dan. Večkrat gostijo tudi številne družine in imajo veliko stalnih obiskovalcev, kar priča o tem, da ponujajo visoko gostoljubnost. 

Od Valvasorjevem doma sledimo oznakam za Stol in se usmerimo na desno, ki nas že po nekaj korakih popelje na gozdno pot. Začnemo se rahlo vzpenjati dokler ne pridemo do manjšega razpotja, kjer nadaljujemo pot na desno. Pot se nadaljujejo po gozdu, čez par minut pa pridemo do pobočja pod Monštranco, kjer pot postane nekoliko položnejša. Ob hoji nam je omogočen razgled, a se kmalu vrnemo nazaj v gozd, kjer pridemo do razpotja na Žirovniški planini, ki jo dosežemo po približno dvajsetih minutah od doma. Tu se naša pot usmeri na levo v smeri Stol s pripisom Žirovniška pot, če pa želimo pot nadaljevati po Zabreški poti, ki jo v nadaljevanju podrobneje opišem, pa se usmerimo na desno. Torej, naš korak nadaljujemo po levi strani v višje in strmejše predele v gozdu za približno 15 minut. Kmalu lahko opazimo tudi raznolikost rastlinja, saj se gozd že začne redčiti in pojavljati se začnejo prva grmičevja, ki označujejo naslednji pas gozda. Čez nekaj prispemo do drevesa, kjer opazimo tablo na kateri piše, da le primite drvo, ki so pripravljena na desni strani, saj boste tako prispevali v dobro planinstva in ga odnesete do Prešernove koče. Že čez nekaj časa zapustimo gozd in se ob robu začnemo strmo vzpenjati in še naprej levo čez travnato pobočje, kjer pot postane nekoliko položnejša in nas pripelje do klopce, kjer si lahko prijetno odpočijemo in nam v lepem vremenu ponuja čudovit razgled na Gorenjsko.Čez nekaj skal in med rušjem se nato pot naprej strmo vzpenja in na pripelje do travnatih pobočij, kjer lahko čez nekaj trenutkov že opazimo manjše razpotje, ki levo vodi na Potoški Stol in Vajnež, desno pa se po strmem pobočju nadaljuje naša pot. Hodimo prečno po pobočju vse dokler pot postopoma ne preide do grebena Malega Stola, kjer nas čaka strm vzpon po skalah. Nadaljujemo po grebenu, kjer se lahko razgledamo na Stol in Vajnež, čez nekaj korakov pa lahko opazimo tudi spominske plošče, na kateri piše Jože Koder. Spominska plošča je namenjena počastitvi borbe jeseniške čete 20. februarja 1942 na Stolu, ko so se tam spopadali z Nemci v težkih zimskih razmerah, bitko za življenje pa je za svobodo tam izgubil partizan Jože Koder. Poti sledimo naprej vse do Prešernove koče, ki se nahaja le nekaj metrov pod vrhom visokega Malega Stola in jo od Valvasorjevega doma dosežemo po 2 urah in 45 minut hoje. Z zavidljive višine 2198 metri nadmorske višine se nam odpre prečudovit razgled proti Gorenjski, zahodnim in osrednjim Karavankam in proti Julijskim Alpam. 

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Od koče se po želenem krajšem počitku usmerimo na desno mimo križa ob poti in se že po nekaj korakih povzpnemo na vrh Malega Stola. Od tu se za malenkost spustimo in pot nas pripelje do sedelca med obema Stoloma, kjer sta na desno označeni poti do Celovške Koče in do Zelenice, levo pa je označen Vrh Stola, ki ga od tu dosežemo le po desetih minutah. Od tu se nam odpre prelep razgled na Julijske Alpe, zahodne in osrednje Karavanke, Visoke in Nizke Ture, Kamniško-Savinjske Alpe in delno tudi na Gorenjsko. Za tiste, ki nimajo najboljše kondicije, si seveda za izhodišče lahko izberejo že pod od Valvasorjevega doma, do kamor se lahko brez težav zapeljejo s svojim avtomobilom in si pot prikrajšajo za pet kilometrov hoje oziroma dobro uro in pol hoje in boste tako do vrha hodili približno 3 ure, naredili pa boste 1080 metrov višinske razlike.

Kot sem omenil že prej se na poti na Stol lahko na razpotju pri Žirovniški planini odločimo, da pot nadaljujemo na desno po Zagrebški poti in si svojo pot podaljšamo za približno 20 minut. Nadaljujemo pot po težko sledljivi stezici, ki kmalu preide v gozd in se po pol ure hoje začnemo prečno vzpenjati po južnem pobočju Stola. Tudi tu vam bo ob poti spremila tabla, ki opisu, da so drva pripravljena za prostovoljni prenos do Prešernove koče in bomo ogromno koristili, če bomo kakšnega prinesli do koče. Kmalu se začne pot strmeje vzpenjati in se iz gozda, ki je prepreden z debelimi koreninami, usmeri proti Stari planini, na kateri stoji novejša lesena hišica, poimenovana »Betonska bajta« na 1606 metrih. Za njo se pot usmeri na desno in se začne še strmeje vzpenjati in se nadaljujejo po poti med smrekami in rušjem, ki nam odpira lepe razglede. Ob poti bomo kmalu opazili leseno klopco, Počitek ob Janezu in ob njej spominsko ploščo, naklonjeno lovcu Janezu Palovšniku. Ta je namreč svoje življenje izgubil 30. novembra 1966, ko ga je zasul snežni plaz. Nadaljujemo po poti, s katere lahko pogledujemo proti dolini, kjer opazimo čudovito Blejsko jezero z otokom. Naša pot se usmeri ostro desno in pripelje do skale z napisi Finžgarjeva skala 1908+ in 1750 metrov, popravljeno na 1850 metrov. V poletnih mesecih bomo ob hoji na Stol tu lahko opazili tudi rastišče avrikljev, mi pa se usmerimo na razgledno travnato pobočje, ki se nekoliko višje obrne v levo in se začne izgubljati. Pred seboj bomo kmalu že videli Prešernovo kočo, ki jo bomo dosegli po pol ure, od tam pa se pot do Stola združi s prvo.

Prav zaradi svoje dostopnosti je Stol odlična destinacija za družinski izlet, na katerega lahko vzamemo tudi dobro kondicijsko pripravljene otroke in pse. Prijeten izlet vam želim!

Objavi komentar

Follow us on