fbpx
Image Alt

Blog

sunikov-vodni-gaj

Šunikov vodni gaj je gozdnata pokrajina sredi gora z bučečimi slapovi

Šunikov vodni gaj je pravi biser v Triglavskem narodnem parku v Posočju. Tu se skrivajo majhni slapovi, zeleni tolmuni v neokrnjeni naravi sredi gozda. Tu se skrivajo zdravilni energijski vrelci, ki zelo ugodno vplivajo na človekovo počutje. Ko se bomo sprehajali po krožni poti čez Šunikov vodni gaj se bomo ob pogledih sprostili ter naredili fantastične fotografije. Pot poteka ob samem potoku Šunik, kjer nas kapljice vode bodo sproščale ter bodo vlivale pozitivno na naše možgane. Potok Šunik priteče iz planine Zagreben in je pritok potoka Lepenjica. Ob sami poti po Šunikovem vodnem Gaju bomo tudi srečali ostanke mlina, ki je deloval v prvi svetovni vojni, ter tudi ostanke stare žage. Največ vode je spomladi, ker takrat se topi sneg v gorah. Ampak najlepše pa je takrat, ko je vode manj poleti, takrat je voda kristalno čista in dobi bujno zeleno barvo.

Dostop

Če se peljemo iz Trente proti Bovcu ali pa obratno bomo v vasi Soča opazili table za Velika Korita Soče ter za Lepeno. Tu zavijemo not in se peljemo mimo Velikih Korit Soče, naprej pa bomo opazili tudi kamp Klin. Peljemo se še naprej po cesti proti domu Klementa Juga. Nekje 3 kilometre od kampa klin bomo na desni strani opazili majhno parkirišče ter table za Šunikov vodni gaj. Tukaj pustimo avto in se dalje odpravimo po označeni poti. Tu je voda pitna in si lahko sabo vzamemo kako plastenko, ker si osvežujočo vodo lahko natočimo. Krožna pot nam bo vzela malo več kot eno uro zmerne hoje. Je pa dobro se primerno obut.

Med potjo bomo občudovali skale, ki so porasle z mahom, prečkali bomo lesene mostičke. Cela pot poteka ob potoku, kjer bomo prav navdušeni, ko bomo opazovale na stotine brzic.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Danijela Brezavšček, Erik Smrekar, Iztok Sinček, Sandi Kelc, Jelica Kašca, Tamara Božić

Da ne govorim o prekrasni smaragdnih tolmunih, ki so pod slapovi. Ampak moramo vedet, da je tukaj voda zelo mrzla in tukaj se res ni za kopat. Tu lahko rečemo, da je območje brzic, tolmunov in slapov. Med samo potjo je tudi nekaj klopi, da si lahko malo spočijemo, da se naravi prepustiš ter nagledaš lepot. Krožna pot ni težka in ni zahtevna zato je primerna za vse obiskovalce. Tudi otroci bodo zelo uživali ob poti. Samo bodimo pazljivi na njih, ko bomo občudovali brzice in tolmune, da jih le držimo vstran, da ne padejo not. Na koncu nas bo prav nagradil najlepši slap Šunik. Na koncu bomo spet prišli na parkirišče ampak do našega avtomobila se moramo sedaj sprehodit po cesti nazaj. Če pa se nam je Šunikov vodni gaj dopadel lahko gremo nazaj po isti poti. Na sami poti zelo uživajte in si napolnite dušo in telo.

Če pa smo že enkrat v tej prelepi dolini se lahko tudi zapeljemo v dolino Lepene.

Dolina Lepene je glavno izhodišče  za obisk Krnskega jezera in Krna. V Dolini Lepene je dom dr. Klementa Juga, do sem je speljana cesta. V tej prekrasni dolini ob cesti je kar precej domačij in počitniških hišic. Lepena je postala zelo znana po turistični ponudbi, tukaj lahko tudi ljubitelji konjev jahate ter igrate tudi tenis. Je pa v dolini Lepena kar precej še samotnih kotičkov za raziskovat.

Dom dr. Klementa Juga v Lepeni leži na višini 700 metrih nadmorske višine. Tukaj je prej stala stavba italijanske vojne med prvo svetovno vojno. Kasneje pa so naredili dom, ki so ga večkrat prenavljali in obnavljali. Če smo že prej obiskali Šunikov Vodni gaj smo sedaj že postali lačni. Najbolje je, da se tukaj tudi malo najemo saj imajo zelo dobro hrano. Poiščimo si primerno klop zunaj ali pa lahko smo kar v notranjih prostorih. Znotraj doma imajo 40 sedežev, zunaj pa okrog 50 sedežev. Imajo tudi 8 sob in 40 postelj. Imajo tudi 14 ležišč v skupni spalnici, dom ima tudi wc ter umivalnico s toplo vodo. Dom ogrevajo s pečmi, imajo tudi elektriko ter tekočo vodo. Sam dom se nahaja v bližini gozda, tako da na sam Krn nimamo tukaj razgleda, vidimo pa druge gore in hribe. Pri samem domu je tudi zelo prijetno se sprostit in  okrepčat ter napolnit želodčke. Do doma dr. Lementa Juga lahko tudi pridemo peš, ko se sprehajamo po Šunikovem Vodnem Gaju, bomo opazili smerne table za dom. Lahko gremo lepo peš in si naredimo prijeten izlet.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Dom je odprt od začetka junija pa do konca oktobra. Za prenočišča pa je najboljše, da prej pokličemo in rezerviramo posteljo. Malo pred domom je kar nekaj velikih parkirišč, ampak v poletnih časih so parkirišča hitro zasedena že zjutraj, ker polno ljudi tukaj gre po poti do Krnskega jezera. Do Krnskega jezera je speljana zelo lepa lahka pot, ki gre večinoma po gozdu. Do jezera boma potrebovali nekje 2 uri in pol ne pretežke hoje, ki je dostopna mladim in tudi malo starejšim ljedem. Malo pred samim Krnskim jezerom je še en dom pri Krnskih jezerih. Tudi tukaj dobite toplo hrano ter pijačo, kot tudi lahko prespite.

Če smo do Doma dr. Klementa Juga prišli peš, je nabolše da se vrnemo po isti poti ali pa gremo kar po cesti. Sami se odločite po kateri poti boste šli do avtomobila. Če pa smo prišli z avtom, pa nam preostane samo ena pot, po cesti.

Ko se vračamo se je lepo tudi ustaviti v velikih koritah soče. Tudi to ne smemo spregledat, saj jih imamo med potjo. Na parkirišču pustimo avto in si gremo ogledat tudi te lepote Soče. Prekrasna korita nam bojo napolnile baterije.  Ob koritih pa boste v poletnih mesecih tudi opazili pravo kopališče za zelo pogumne. Če se še danes niste nikjer okopali in imate željo se malo ohladit v reki soči je tukaj zelo primeren kraj. Poiščite primeren prostor in se lepo tukaj spočite in ohladite.

Če ste prišli v te prelepe kraje na počitnice, imate tukaj kar precej prenočišč. Najbližje Šunikovem Vodnem gaju je kamp Klin. V kampu lahko kampirate na dveh urejenih travnikih, lahko si najamete leseno hišico in tudi sobe ima kamp Klin. Za vsakega se nekaj najde. Kamp klin ima tudi lepo urejene sanitarije, wc in tudi prostor za pomivanje posode. Ima tudi svojo restavracijo, kjer si lahko naročite zajtrk ali večerjo. Če radi kampirate je kamp zelo primeren za vas. Imate pa v sami vasi soče tudi kar nekaj apartmajev ali sob. Ne boste rabili spat v avtu ampak kar poiščite primerno prenočišče za vas in se zapeljite v te prelepe kraje.

Če se potepate v Posočju se zapeljite do Šunikovega Vodnega Gaja, kjer bote res našli svoj mir in v skritih kotičkih prelepe tolmune in slapove.

Objavi komentar

Follow us on