fbpx
Image Alt

Blog

triglav

Triglav kraljestvo naših gora

Naša prelepa Slovenija ima kar nekaj prelepih gora. Ljubitelji gora zelo radi zahajamo v gore, saj tam najdemo mir in tudi nekaj dobrega naredimo za naše telo. Bolj zdravo se je podat nekam v gore, kot pa posedat na kavču pred televizijo in v roki držat telefon. Ker gore nam ponujajo res nekaj fantastičnega, čudovite razglede, tišino ter prelepo naravo. Slovenske gore pa imajo tudi goro, ki je najvišja, zato tudi v Julijskih alpah zelo izstopa in je tudi v poletnih mesecih zelo obiskana. Ta čudovit lepotec se imenuje Triglav in je najvišji v Sloveniji, saj je visok 2864 metrov. Za nekatere se to sliši ogromno, ampak ni tako veliko za nas, ki smo ga že kar nekaj krat obiskali.

Nekateri pravijo, da Triglav ni gora, Triglav je kraljestvo ampak to je nekoč izjavil Julius Kugy, eden od pionirjev gorništva v Julijskih alpah. Pri tem je zagotovo imel v mislih njegovo čvrsto zasidranost tako v prostoru, kot tudi v času. Na slovenskih tleh ni tako veličastne gore. Že pogled od daleč razkriva, kdo je tu glavni. Med ostalimi vrhovi izstopa tako po višini kot po mogočnosti, da tudi nevednemu ni težko uganiti, kdo tu kraljuje. Njegovo vznožje pokriva velik del Julijcev. Severna stena s svojo višino in širino sodi med najmogočnejša evropska gorska obzidja. V Zgornjesavsko dolino pošilja kar tri doline, južna plat sega daleč navzdol proti Bohinju, Primorcem pa pripada njegov zahodni konec.

Njegovo ime naj bi pomenilo, da ima Triglav tri glave, oziroma tri vrhove. V resnici je tako videti le iz jugovzhodne smeri. Te tri glave bi lahko bile glavni vrh, Šmarjetna glava in Mali Triglav. Povsod drugod pa se njegova mogočna vršna piramida kaže kot samostojna vzpetina. Z vsake strani ima drugačno podobo, ki jo je vredno skrbno in počasi spoznavati. Na severni strani blizu Triglavskega doma na Krederici leži tudi Triglavski ledenik, kar pa je v današnjem času dosti manjši, kot pred leti.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Damjan Štros, Darja Kovač, Ida Kristan, Peter Oberstar, Jernej Jeromel, Jožica Majerle, Laura Simončič, Marjo Bolčina, Marko Oderlap, Tina Stegne.

Triglav je tudi postal slovenski simbol, saj je bil že med drugo svetovno vojno simbol Osvobodilne fronte, kasneje je bil grb socialistične republike Slovenije. Danes imamo Triglav v grbu in v zastavi. Ko smo postali samostojni in smo imeli plačilno sredstvo bone je bil Triglav na hrbtni strani bonov, danes ga pa najdemo na kovancu za 50 centov.

Zgodovina Triglava

Zgodovina Triglava je zelo velika in sega vse v leto 1778, takrat je bil prvi vzpon na Triglav 26.avgusta. Takrat so prvi hrabri in najbolj pogumni vstopili kar domačini iz Bohinja, Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Wilomitzer. Prva ženska, ki je stala na vrhu Triglava pa je bila leta 1870 Rozalija Škantar, takrat je bila stara komaj 20 let. Ne smemo pa pozabit na dovškega župnika Jakob Aljaža, ki se je prvič povzpel na Triglav leta 1887 in tudi vrh Triglava odkupil. On je tudi na vrhu postavil stolp, kar se še danes po njem imenuje. Aljažev stolp je vse do letos bil na vrhu Triglava, so ga par krat kar zgoraj malo popravili, letos pa so se odločili da ga morajo odpeljat v dolino, da ga popravijo res v celoti.

Vsak Slovenec mora enkrat na Triglav! Tega nenapisanega pravila se več ali manj držimo. Pravijo, če stojiš na vrhu Triglava, da takrat postaneš pravi Slovenec. Marsikdo je šel prvič v gore prav na Triglav. Vsako leto je tudi že običaj da se na triglav odpravi 100 žensk, ta vzpon je vsako leto organiziran nekje v začetku meseca septembra.

Moram pa povedat, da Triglav ni težko osvojit, če imate vsaj nekaj kondicije. Pod Triglavom se nahaja kar nekaj koč, da se lahko tudi prespi, da turo opraviš v dveh dneh. Nekateri pa se gor odpravijo tudi v enem, tako sem tudi jaz bila na vrhu že petkrat z družino in nismo prespali nikjer. Res, da takrat ta pot traja čez 12 ur hoje. Če hočeš vrh Triglava osvojit v enem dnevu, morate res imet že nekaj kilometrov po gorah. Tudi otroci lahko osvojijo Triglav, samo morajo bit primerno opremljeni. Tukaj ni samo obvezno imeti pohodne čevlje, imeti še morate čelado, za otroke 100% morate imeti plezalni pas ter samovarovanje. Če ne veste kako s tem ravnati, ne hodite gor sami ampak prosite naj nekdo gre z vami, ki je že bil in ima nekaj izkušen ali pa se odpravite s kakšnim planinskim društvom.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Na Triglav vodi ogromno poti, morate vedet da so vse daljše od 6 ur. Zato se sami odločite, če boste morali kje prespat. Vse poti so zahtevne, saj zadnji del poti, ki traja od 1 ure pa vse do 2 ur je res zahtevna, ker pridemo do zajl in jeklenic. Malo bolj zahtevne poti vodijo iz doline Vrat, te poti niso primerne za začetnike, tukaj se odpravijo gor kar izkušeni planinci, ki se že bolj spoznajo na težavnost. Če niste začetnik se lahko odpravite iz doline Vrat čez Prag ta pot še je najbolj lahka, moram pa povedat, da sta jo tudi že prehodila moja dva otroka takrat stara 10 in 11 let. Pridemo pa do Triglavskega doma na Krederici, kjer si tudi lahko malo spočijemo, kaj toplega pojemo in nato dalje na vrh Triglava. Najbolj primerne poti, za družine in tiste ki se prvič odpravljate na Triglav pa vodijo iz Pokljuke, doline Krme, doline Kot, Rudnega polja ter iz Zadnjice. Vse te poti do koče na Planiki, koče na Doliču ali pa do Triglavskega doma na Krederici so zelo lahke in jih prehodi vsak planinec brez problema. Od začetka se sprehajamo po gozdovih nato pa se nam vedno bolj začnejo odpirat prekrasni pogledi na okoliške vrhove. Vedno bolj se dvigujejo, vedno bolj tudi hodimo po kamnitem svetu. Od koč dalje pa se prične plezanje in malo bolj previdnosti, zato pa moramo biti tudi primerno opremljeni in se ne podajat, kot da bi šli na Šmarno goro. Čeprav res ga ni težko osvojit moramo bit pazljivi in se na Triglav odpravit po pameti, ker nesreča nikoli ne počiva. Nekateri pravijo, da imajo vrtoglavico pred višino in da ne bodo nikoli osvojili Triglava. Tudi moja hčerka ima vrtoglavico in je Triglav osvojila že štiri krat, prvič je bila zgoraj ko je imela 9 let. Če se prvič odpravljate na Triglav izberite najlažjo pot iz doline Krme ali pa iz Pokljuke. Do vrha boste potrebovali nekje 7 ur, ker med potjo se radi ustavimo, da nekaj pojemo, da si razgledujemo okolico, fantastične razglede ter slikamo. Na vrhu pa itak ne najdeš besede, ki bi opisala občutka. Pogledi pa včasih sežejo vse do morja. Če pa ste res ljubitelj gora, in še niste bili na vrhu Triglava, boste videli, da ne boste stali gori samo enkrat. Ker ko osvojiš Triglav enkrat te vedno vleče.

Če še do danes niste postali pravi Slovenec, mislim če še niste bili na Triglavu, ne odlašat z odločitvijo. Ne se bat, Triglav ni bav bav, je dostopna gora skoraj za vsakega z nekaj kondicije in dobrega zdravja. Pravilno se opremite, na rame dovolj velik nahrbtnik z opremo, ki spada zraven ter se veselo odpravite na Triglav, da boste tudi vi postali pravi Slovenec. Če greste prvič se podajte gor po lažji poti, kateri pa ste bili gor že nekaj krat pa itak že veste kaj je najbolj primerno za vas. Pa srečno pot na Triglav.

Objavi komentar

Follow us on