fbpx
Image Alt

Blog

Velika planina

Velika planina je znana po pastirskih kočah in pašnikih

Velika planina je del etnografske dediščine v Kamniških planinah. Na planoti Velike planine so vsaj od 10. stoletja dalje pasli živino, najdeni pa so bili tudi prazgodovinski ostanki staroselcev. Celo v stari Avstro–Ogrski je Velika planina spadala med največja pastirska naselja. Na treh največjih planinah, Veliki, Mali in Gojški planini, so domačini zgradili pastirske stanove posebne oblike, kakršnih ne najdemo nikjer drugje. Krožne strehe hišic so pokrite s skodlami, ki segajo skoraj do tal. Danes na planoti še vedno pasejo živino. Lesenih koč je še več kot nekoč, večinoma pa služijo kot počitniške hišice.

Na Veliki planini je prijeten sprehod po svežem zraku med pašniki. Naselje skriva zelo zanimive stvari, ki so vredne ogleda. Ko se sprehajate po Veliki planini, vprašajte lastnike koč, če lahko v katero tudi pokukate ter pri njih poskusite domače mlečne izdelke.

Velika planina spada v Kamniško-Savinjske Alpe in obsega 5,8 kvadratnih kilometrov, najvišji vrh je Gradišče, ki se dviga 1666 metrov nad morjem.

Na planini so pastirji zgradili prav zanimiva pastirska naselja, na planoti pa najdemo tudi znamenitosti. Najdemo dve jami, ki se imenujeta Velika in Mala Vetrnica. Na Veliki planini tudi najdemo kapelico Marije Snežne, ki so jo postavili že leta 1938. Seveda so jo do danes morali že obnoviti. V zimskem času Velika planina ponuja tudi možnost smučanja, saj do gor vozijo gondola, dvosedežnica ter vlečnica.

Na planoti najdemo tudi planinske domove: na Veliki planini so Domžalski dom, Dom na Mali planini in Gostišče Zeleni rob. Kot pa sem že povedala, najdemo tudi domačine, ki ponujajo odlično domačo hrano. Tako da nas Velika planina ne bo pustila lačne, za vsakega se nekaj najde.

Velika planina ponuja res čudovit razgled na okoliške vrhove, kot so Grintovec, Skuta, Brana, Ojstrica, Planjava, Lučka Baba ter Kamniško sedlo. Posebej lep je razgled spomladi, ko so te gore še vedno odete v bele zimske kapice.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Bernarda Rihter, Dado Bevc, Brane Kne, Jan Matko, Katja Oder, Katja Gregorčič, Ksenija Vrbnjak, Barbara Oblak, Suzana Mlakar, Klemen Bohorč, Romana Majhen

Najbolj obiskana in najbolj lepa je planina nekje v mesecu aprilu ter v začetku maja. Takrat je Velika planina odeta v vijolično barvo, saj takrat travniki in pašniki zacvetijo z vijoličnimi žafrani. Takrat si prihajajo mnogi obiskovalci od daleč ogledovati in slikati te lepote, ki se spremeni v vijolično rastje.

Ob koncu pomladi pa postane Velika planina še posebej zanimiva, mislim, da najbolj za otroke, saj se takrat tja vrnejo pastirji s svojo živino. Takrat slišimo zvonjenje kravjih zvoncev, pastirji pa začnejo pripravljati mlečne dobrote za obiskovalce. Najboljše, da poskusite pravo pastirsko malico, to je kislo mleko z žganci. Lahko pa tudi poskusite domači sir, joto, ričet, golaž, pečenico s kislim zeljem, ajdove žgance ter sirove štruklje. Samo te jedi pa so že bolj planinske. V teh prelepih kočah na Veliki planini je tudi možno prenočiti tako kot spijo pastirji.

Poti na Veliko planino

Na samo Veliko planino je možno priti na različne načine. Skoraj do vrha se lahko pripeljemo z dvosedežnico, jaz mislim, da je to najbolj primerna za starejše ljudi, ki res že težje hodijo in bi si ta prelep kraj radi ogledali. Najboljše pa je gor priti peš – Velika planina leži sredi čudovite pokrajine, poti pa so dobro označene in tudi ne pretežke. Tako da se gor lahko odpravi vsak pohodnik, ki ljubi naravo in rad fotografira.

Na Veliko planino vodi kar šest poti iz različnih krajev. Vse so zelo zanimive ter različno dolge. Najdaljša pot, ki traja nekje 4 ure, je iz Stahovice. Najprej se moramo zapeljat v Kamniki in vožnjo nadaljujemo proti Kamniški Bistrici. Ko pa bomo prišli v Stahovico, bomo opazili tovarno Calcit in poleg parkirišče. Tu parkiramo in se odpravimo na pot po označenih poteh. Pot je lepo označena, tako da se ne bomo izgubili.

Malo krajša pot, nekje 3 ure, odvisno od posameznika, pa je iz Kraljevega hriba. Zopet je naš prvi cilj Kamnik in nato pot nadaljujemo proti Kamniški Bistrici. Tej cesti, ki se tudi vzpenja kar en čas, sledimo v smeri Kamniške Bistrice ter žičnici za Veliko planino. Ko opazimo postajo žičnice, bomo opazili tudi veliko parkirišče. Tukaj se lahko odpravimo tudi z dvosedežnico gor, najboljše pa da gremo kar peš in se malo sprehodimo. Tudi ta pot ni težka in je prijetna za vse obiskovalce. Velika planina je tako dosegljiva tudi za najstarejše in najmlajše obiskovalce.

 Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Krajša pot, nekje čez 2 uri hoje, pa je iz Kranjskega Raka. Kot vedno, se tudi tu zapeljemo v Kamnik. Tu nadaljujemo za prelaz Črnivec, na samem prelazu pa zavijemo za Kranjski Rak in zelo ovinkasti cesti sledimo do gostišča Kranjski Rak. Poiščemo primeren prostor in Velika planina je lahko pred nami že čez dve uri.

Ena pot, ki je dolga približno 1 uro, je pot iz hotela Šimnovec. Samo do sem pa se moramo najprej pripeljati z nihalko iz spodnje postaje, ki vodi na Veliko planino. Od hotela pa gremo po označeni poti dalje peš.

Še ena pot, ki traja nekje 1 uro, pa je s planine Dol. Ko pridemo do parkirišča za Ušivec, se peljemo po makadamski cesti kar naprej. Ta cesta je velikokrat zelo slaba, zato se sami prepričajte, če se boste peljali naprej do planine. Parkirišče je označeno, dalje pa se ne smemo peljati.

Zelo lepa, meni najlepša pot, saj smo jo opravili že dvakrat, pa je iz Ušivca. Zapeljemo se do gostišča Kranjski Rak in sledimo tablam za Veliko planino. Cesta postane makadamska in višje spet pridemo do križišča, kjer gremo desno. Cesta se začne vzpenjati in ji kar sledimo do velikega parkirišča za Ušivcem. Parkirišča ne bomo mogli zgrešiti, saj je v času pohodništva tukaj veliko avtomobilov. Na samem parkirišču bomo opazili table, ki nas vodijo na Veliko planino. Vso pot se lepo držimo tabel, ki nas bodo pripeljale na naš cilj. Najprej nas bo pot zapeljala v gozd. Po nekajminutni hoji po gozdu bomo prišli na travnata pobočja in nato na cesto. Tukaj se nam bodo tudi že začeli odpirati čudoviti pogledi na visoke gore. Ko se bomo sprehajali po poti, bomo večkrat opazili table za Malo planino. Tem tablam moramo kar slediti. Pot bomo tudi nadaljevali mimo doma na Mali planini, mimo Črnuškega doma ter Domžalskega doma. Če smo lačni, se lahko tudi ustavite v katerem omenjenem domu ali pa tudi kaj spijete. Od doma bomo nato prišli v eno majhno dolinico, sledimo pa tablam za Gradišče. Tukaj bomo že opazili številne koče, ki so značilne za Veliko planino. Tukaj vodi kar nekaj poti in stezic na sam vrh Gradišča. Moramo pa vedeti, da se sedaj že sprehajamo po Veliki planini. Ko bomo opazili kapelico Marije Snežne, se lahko kar odpravimo do nje. Od tu je prav lep pogled na celotno Veliko planino. Poseben čar pa so stare lesene hiške pastirjev. Moramo vedeti, da se čez poletje tukaj pase živina, pa če imamo s sabo psa, je dobro, da ga damo na povodec. Ko prispemo na Veliko planino, si kar vzemimo čas in se lepo sprehodimo vse naokoli. Tudi pri kakšni bajti se le ustavite in poklepetajte z domačini. Toplo vas bodo sprejeli in vas tudi postregli, če le imate radi mlečne izdelke. Ko ste si vse ogledali in naredili fantastične fotografije, se pač morate, kot vedno, vrniti nazaj v dolino. Vrniti se je najboljše po isti poti, kot ste prišli gor, da pridete do svojega avtomobila.

Velika planina je res čudovita planota za izlete ter pohodniška točka. Tu se nam telo res spočije, saj je prekrasna narava ter čudoviti pogledi na prekrasno Ojstrico in na sosednje vrhove. Lahko gremo na hiter mali nedeljski izlet, lahko pa si vzamemo cel dan za obisk Velike planine. Obiščejo jo lahko tudi otroci, saj bodo še posebej veseli na planini krav, ki se jim bodo lahko tudi približali. Poskusili bodo tudi lahko sveže kravje mleko. Tudi tu je primerna obutev zelo pomembna, ne si obujati sandalov ali natikačev. Najprimernejša obutev so pohodniški čevlji, lahko pa gremo na Veliko planino tudi v športnih copatih. Ker med potjo ni vode, je dobro s sabo imeti nahrbtnik in v njem pijačo za odžejati. Kot vedno poudarjam, je voda res najbolj primerna za odžejanje, saj skrbi za hidratacijo brez nepotrebnega sladkorja.

Obiščite Veliko planino, tja vodi kar nekaj poti. Sami presodite, katera pot je primerna za vas in vašo družino. Ko boste prišli enkrat, se boste radi še vrnili na Veliko planino.

Moram pa poudariti, da si tudi kočo na Veliki planini lahko izposodite za več dni in lahko tu preživite prijetne počitnice.

Komentarji

Objavi komentar

Follow us on