fbpx
Image Alt

Blog

velika-raduha

Velika Raduha je gora, na katero se lahko povzpnejo tudi otroci

Velika Raduha se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah, čeprav je z dolino reke Savinje popolnoma ločena od ostalega pogorja in se na severu stika s Karavankami. Velika Raduha je visoka 2062 metrov. Njena jugovzhodna pobočja so razmeroma položna in poraščena s travo, na severozahodno stran pa je strmo odsekana s kratko steno, ki je visoka 300 metrov. Jugovzhodna pobočja imajo tudi veliko kraških oblik. Med njimi je najbolj znana Snežna jama, ki je bila odkrita leta 1981. Jama ima vhod na višini 1556 metrov nadmorske višine in je dolga 1062 metrov. Iz okoli 3 kilometre dolgega pogorja Raduhe izstopajo: Velika Raduha (2062 metrov), Mala Raduha (2029 metrov), Lanež (1925 metrov), Jelovec (1845 metrov), Mali Rt (1975 metrov) in Tolsta peč (1877 metrov). Velika Raduha je sestavljena iz debele plasti dachsteinskega triasnega apnenca. Nedaleč od vznožja Raduhe se na višini 1327 metrov nahaja najvišje kmetija na Slovenskem, imenovana kmetija Bukovnik. Na vrhu nas čakata vpisna knjižica in žig ter velik travnat prostor. Razgledi segajo proti Olševi, Peci, Uršlji Gori, Travniku, Komnu in Goltem.

Poti:

Rogovilec-Velika Raduha (mimo Grohata po plezalni poti) 4 ure in 30 minut

Najprej naj poudarim, da tudi če je pot plezalna, ni zahtevna in gredo po njej lahko tudi otroci.

Do izhodišča pridemo tako, da se peljemo skozi Luče in naprej mimo Igle do Rogovilca, ki je malo pred Solčavo. Tam parkiramo avto in se dalje odpravimo peš.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Alis Pufler, Anita Vipotnik, Klementina Rataj, Lila Gologranc Pavlič, Nina Turk, Bojana Redenšek, Janko Ogriz, Sabina Oprešnik, Tihana Šimić, Sandi Mikuš, Klavdija Kostanjevec

Najprej gremo en kilometer dalje po cesti do Solčave. Tam za ključavničarstvom zavijemo desno in kmalu pridemo v gozd na pešpot. Pot nas vodi do kmeta, kjer se nam odprejo lepi pogledi na Solčavo in goro Olševo. Od tu nadaljujemo po gozdni cesti in prečimo planino Javorje. Cesta se nato spremeni v pešpot. Pot nas nato pripelje do planine Grohat. Pri koči na planini gremo desno na pešpot na Veliko Raduho. Pot nas nato pelje mimo koče GRS (gorske reševalne službe). Od tu nato pridemo do razpotja, kjer zavijemo desno. Pot nas vodi čez redek gozd in nas pripelje do prvih jeklenic. Pot je ves čas lepo in dobro zavarovana. Po tej zavarovani poti nato pridemo do grebena, kjer zavijemo desno. Nato še naš čaka nekaj minut do vrha Velike Raduhe.

Bukovnik-Velika Raduha (čez Durce) 2 uri in 25 minut

Najprej se zapeljemo v Luče, od tu pa nadaljujemo proti Logarski dolini. V Solčavi moramo zapustiti glavno cesto in nadaljujemo desno proti Podolševi in prelaza Spodnje Sleme. Nato v Podolševi v križišču nadaljujemo desno proti Črni na Koroškem. Čez čas pridemo po cesti do prelaza Spodnje Sleme. Na prelazu gremo desno v smeri kmetije Bukovnik. Nekaj 100 metrov više je križišče, pri katerem parkiramo avto.

Od parkirišča nadaljujemo levo in malo za rampo nas oznake usmerijo levo. Pot preči nekaj grap in nekaj strmih pobočij. Po pol ure hoje pridemo iz gozda na gozdno cesto. Prečimo planino Grohat in nato nas čez čas pozdravijo razgledi na Raduho. Nato pridemo do Koče na Grohatu. Od koče nadaljujemo v smeri Raduhe. Pot nas vodi čez travnike in do pastirskih koč. Pri teh kočah zavijemo levo. Pot se nato vzpenja in nas pripelje razpotja, kjer nadaljujemo levo. Potem pridemo do melišča, ki se nahaja pod Malo Raduho. Pot se nato vzpenja, v pomoč nam je tudi nekaj jeklenic in nas pripelje na sedlo Durce. Na Durcah nadaljujemo desno. Pot nas vodi skozi ruševje in skozi pobočja Male Raduhe. Na naslednjem manjšem razpotju gremo samo naravnost. Po spustu in nato spet vzponu nas pot pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo naravnost. Nato v nekaj minutah pridemo na lep travnat vrh Velike Raduhe.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Planina Javorje

S planine so zelo lepi razgledi na hribovje, ki obdaja osrednji del doline reke Savinje. Nahaja se na vzhodnem delu Raduhe in na njej se nahaja nekaj pastirskih kočic.

Planina Grohat

Na planini se nahaja Koča na Grohatu. Planina se nahaja na severni strani Raduhe in od planine je tudi lep razgled na Raduho. Prvo planinsko kočo na planini so odprli leta 1948. Leta 1969 so začeli graditi novo kočo, ki pa so jo odprli 4 leta kasneje. Leta 1986 je to kočo porušil snežni plaz in zato so novo kočo zgradili nekoliko nižje na planini. Novo kočo so nato odprli leta 1991. Na vzhodu vidimo Lanež, južno vidimo škrbino Durce, zadaj se vidijo Savinjske Alpe, na severozahodu pa lepo vidimo goro Olševo. Točno na severu pa lahko opazujemo Prosenčev vrh.

Snežna jama

Nahaja se na jugozahodnem delu Raduhe. Je najvišje ležeča jama v Sloveniji. Dolžina jame je 1062 metrov, ampak za obiskovalce je urejenih 630 metrov. Jamo so odkrili pastirji, ki so v okolici imeli svoje kmetije. Za javnost je jama bila odprta leta 1990. Starost jame je nekje med 10 do 12 milijoni let. V jami so najdeni fluvialni sedimenti.

V jamo vstopimo po 40-metrski jekleni lestvi. Nato pridemo v Ledeno dvorano, ki v višino meri 10 metrov. V Ledeni dvorani lahko vidimo ledeno jezero in kapnike, ki so visoki od 6 metrov in vse do 21 metrov. V enem od rovov jame so našli tudi okostje jamskega medveda, ki bi naj izumrl pred 15.000 leti.

Jama je odprta od 1. junija in do 30. septembra. Ogledi so vsaki dve uri, jama pa je odprta od 9. ure do 17. ure oziroma v septembru do 9. ure do 16. ure.

Na vrhu je res lep in velik travnat prostor, kjer si vsak lahko najde svoj prostor, da si spočije, se naje in uživa v razgledih, ki jih Velika Raduha nudi. Lep prostor za eno malico je tudi na koči na Grohatu. S sabo ne pozabite vzeti hrane in pijače, pa tudi na prigrizke ne pozabite. S sabo vzemite tudi otroke, če jih imate in če radi obiskujejo gore z vami. Seveda ne pozabite tudi na pohodne čevlje in fotoaparat. Poti sta seveda več kot dve, ampak ti dve sem jaz obiskala. Čez plezalno pot sem šla kot 10-letna deklica, tako da res ni zahtevna.

Nahrbtnik na rame in srečno pot na Veliko Raduho.

Objavi komentar

Follow us on