fbpx
Image Alt

Blog

vipavski-kriz

Vipavski Križ je vas, ki spada med najlepše zgodovinske kulturne spomenike

Vipavski križ je naselje, ki se nahaja v Vipavski dolini, na nadmorski višini 178 metrov. Vipavski križ pa spada med najlepše zgodovinske kulturne spomenike. Vipavski križ ima veliko spomeniško zaščitenih stavb. Ima 172 prebivalcev.

Do leta 1955 je vas imela drugo ime, ki je bilo Sveti Križ.

Zgodovina

Kot vsaka vas oziroma tudi mesta, pa ima vas Vipavski križ tudi svojo zgodovino. Hrib na katerem se danes nahaja Vipavski križ je bil naseljen že veliko let v preteklost. Najprej je bil poseljen v predrimskih časih. Prve pisne listine so že iz 13. Stoletja. Leta 1507 pa je vas dobila svoje tržne pravice. Leta 1532 pa je Vipavski križ veljal kot mesto in ne kot vas, kot za to velja danes.

V zgodovino pa spadajo dela Janeza Svetokriškega. Pisal je pridige, ki pa so danes shranjene v samostanu, ki se seveda nahaja v Vipavskem križu.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Franjo Kravos, Olga Sušnik.

Kaj početi v Vipavskem križu ali bližnji okolici ?

Tamkajšnji turistični vodniki nam ponujajo voden ogled celotne vasi, kjer pa se lahko dogovorite tudi za ogled samostana.

V Vipavskem križu pa imajo tudi nekaj prireditev, najbolj znana prireditev je Festival vina zelén. Ta festival se dogaja v juniju. V avgustu pa se lahko udeležite cikla treh glasbeno – vinskih večerov. Seveda pa v veselem decembru lahko tam vidimo veliko jaslic, ki so na ulicah, tudi v oknih hiš in seveda v cerkvi.

Okoli Vipavskega križa pa se lahko tudi sprehodite. Okoli vasi vodi pot, ki vodi po obnovljenih poljskih poteh. Pot pa gre skozi nekaj vasi, ki se imenujejo Cesta, Plače in skozi vas Male Žablje. Skozi celotno pot pa lahko opazujemo in občudujemo Vipavski križ. Cela pot je dolga 7,1 kilometrov. Pot pa je označena.

26 minut vstran je tudi Nova gorica, ki je tudi čudovita in vredna vašega obiska. Seveda je v čisti bližini vsem znan in prečudovit Solkanski most. Most je dolg 219, 70 metrov. Gre čez našo čudovito reko Sočo in je železniški most, tako da se z avtom čez njega ne morete peljati.  Velja za največji kamniti most, ki ima svetlobno odprtino veliko kar 85 metrov. Mislim da je res vreden vašega ogleda in seveda fotografiranja. Za raziskat oziroma za ogled pa je tudi Vipava, ki je od Vipavskega križa oddaljena 13 minut vožnje z avtom. 28 minut vstran pa je vsem znana Postojnska jama in pa tudi Predjamski grad. Oboje sem sama že obiskala in zato tudi vam priporočam ogled. Cene so različne oziroma odvisne od tega kaj vaša vstopnica vsebuje oziroma kaj si lahko s vašo vstopnico ogledate in kaj ni vključeno v to ceno vstopnice. Zdaj če pa bi radi tudi se ta dan kje skopali, pa imate do Slovenskega morja nekje 50 minut vožnje. In enako minut je tudi do Trsta, kjer so tudi lepa mesta, da naredite kakšen hiter skok v morje in tako naredite še vaš dan bolj čudovit.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Cerkev in samostan v Vipavskem Križu

Cerkev in samostan sta se nekoč nahajala zraven gradu. Cerkev in samostan so zraven gradu zgradili leta 1637. Cerkev je bila posvečena leta 1643. Samostan pa danes hrani rokopisni kodeks oziroma molitvenik iz 15. Stoletja, ki pa velja za najdragocenejšo delo, ki ga samostan hrani. Seveda hrani tudi, že prej omenjene pridige Janeza Svetokriškega. Ko pa si ogledamo knjižnico pa v njej lahko vidimo več kot 2000 knjig, ki so tiskane med letoma 1510 in 1800. Knjig je še več, vse skupaj nekje 25000. V samostanu pa danes živijo bratje Kapucini. Del samostane pa je bil preurejen v dom duhovnosti. To je dom za vse, ki so želijo miru, zbranosti, tišine in duhovne poglobitve. Dom lahko sprejme 25 ljudi, seveda pa v domu spite v eni sobici.

Janez Svetokriški

Je slovenski pisatelj in pa pridigar. Deloval je v obdobju baroka. Bil je kapucinski menih, ki je seveda deloval tudi v samostanu , ki se nahaja v Vipavskem križu. Njegove pridige, ki sem jih že omenila so napisane v petih knjigah, ki spadajo pod zbirko, ki se imenuje Sveti priročnik. Ta Sveti Priročnik je izhajal med leti 1691 in 1707. Prvi dve knjigi sta izšle v Benetkah, ostale tri pa v Ljubljani. Jezik pa je primorski pogovorni pokrajinski.

Dostop

Na avtocesti iz Ljubljane najprej sledite oznakam za Trst in Koper. Potem pa avtocesti sledimo za Novo Gorico. Tam pa nato sledimo oznakam za Ajdovščina. Na križišču, takoj iz avtoceste, sledimo oznakam za Ajdovščina, torej desno. Nato zavijemo levo za Ajdovščina in Letalski center, ter oznaka je še za Hubelj. Tej cesti sledimo 1,2 kilometra, potem pa gremo levo na Goriško cesto, oziroma za oznakami Nova Gorica. Čez 1,1 kilometra pa greste levo za Vipavski križ. Potem pa sledimo vsem oznakam za Vipavski križ in kmalu smo tam.

Sama vas Vipavski križ je zanimiva za obisk in raziskovanje. Priporočam vam tudi pot okoli celotne vasi Vipavski križ, tako da še zraven počasnega ogleda vasi, ki mine hitro, naredite še pohod okoli vasi. Seveda če se odpravite okoli vasi si vzemite vodo in kakšen sendvič ali vsaj prigrizek. Oglejte si tudi samostan in cerkev v vasi. Za vse tiste ljubitelje kakšnih prireditev, pa ima Vipavski Križ tudi to. Nekaj prireditev sem omenila bolj zgoraj. Obiščite tudi kaj v bližini, seveda če vam čas dopušča oziroma če vas kaj v okolico sploh zanima. Ta dan seveda ne pozabite na svoj fotoaparat, saj boste sigurno naredili veliko prečudovitih slik. Rada bi vam samo rekla, da uživajte in srečno pot.

 

Objavi komentar

Follow us on