fbpx
Image Alt

Blog

Vrtača

Vrtača skrita gora v Karavankah

Stolova vzhodna soseda Vrtača je druga najvišja v pogorju Karavank, toda po položaju se ne more primerjati s karavanškim prvakom. Stol lahko vidimo iz vseh strani, Vrtača pa je skrita in nas od nikoder ne zabode v oči. Skalnati vrh kaže svojo najmogočnejšo podobo na koroško stran, proti Avstriji, kamor pada v strmi steni nad dolino Poden. Toda če jo iščemo bolj od daleč iz koroške kotline, je skrita za nižjimi predvrhovi. Z juga iz Gorenjske, pogled nanjo večinoma zakrivata Stol in Begunjščica, zato se jo dobro vidi le z razmeroma majhnega področja okoli Radovljice. Kljub temu pa je Vrtača priljubljena med plezalci, ki so kljub razmeroma krušljivi skali nanjo speljali nekaj plezalnih smeri. Avstrijci so kot vršno znamenje najvišjo točko postavili zanimiv velik kovinski cepin.  Vrtača je visoka 2180 metrov, pristop na njo je lepa visokogorska tura, ki se je obiskovalci običajno lotijo iz Zelenice. Vrtača ima  kar nekaj označenih poti, ki  vodijo nanjo in so dolge od 3. ur pa vso do 4 ure 45 minut. Nekatere poti so zahtevne, za malo bolj izkušene so pa tudi lahke poti. Ena taka lahhka pot, ki je primerna za vsakogar in tudi ni pretirano dolga je iz Ljubelja. Pot je primerna za vsakogar, ki je zmožen nekje 3 ure in 30 minut hodit po prostem. To pomeni, da med potjo ni sence, da bi se lahko skril pred vročim soncem. Če mislite, da so vaši otroci že primerni za to pot, jih kar vzemite s sabo. Med potjo ni klinov in zajl tako, da ni nikakršnega plezanja.

Izhodišče

Ljubelj; ko se peljete po Gorenjski avtocesti, jo zapustite za izvoz Ljubelj. Peljite se dalje po cesti do mejnega prehoda Ljubelj, kjer je tudi na levi strani pred tunelom veliko parkirišče. Tukaj poiščemo primeren prostor za svoj avto. Parkirišče je predvsem na soncu, tako da ne iščite sence, ker je ne boste našli.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Bojana Verboten, Bojan Klančnik, Božo Mlakar, Tomo Perne, Vilma Peternel.

Opis poti; na parkirišču poiščite table, ki vas bodo usmerile na pot proti Zelenici, Stolu in Vrtači. Pot vas vodi po cesti, poleg vaše poti je smučarska proga. Ta cesta vas vodi vse do doma na Zelenici. Med potjo vas bodo navduševala melišča pod Begunjščico ter prečudovita Begunjščica. V dobri uri boste prišli do Zelenice. Tukaj pri domu na Zelenici si lahko malo odpočijete lahko kaj popijete v koči ali pa pred kočo, če pa ste postali že lačni lahko si tudi že napolnite prazen želodec. Ko smo si malo odpočili nadaljujemo pot, table se nahajajo pred domom. Napotimo se v smeri Vrtače in Stola. Pot je speljana ob otroški vlečnici, ampak moramo bit pozorni nekje na pol poti moramo se usmerit desno, pot je lepo opazna. Pot nas popelje malo v gozd, ampak tudi gozd se hitro konča, nakar nas pripelje do velike skale, kjer je označeno, da moramo iti spet v gozd. Mi samo nadaljujejo naravnost po poti, ki nas vodi malo po gozdu, malo po meliščih. Višje bomo opazili označeno razpotje, kjer nadaljujemo proti Vrtači, ker druga pot gre na Stol. Tu se bo tudi končala naša pot po gozdu. Sedaj pridemo bolj na odprt teren. Najprej se bomo sprehodili po rušju, nato pa po travnatem terenu naprej. Sprehodili se bomo vedno bolj tudi po kamnitem svetu. Zadnji del poti nas bo vodil po grebenu, kjer moramo biti tudi malo previdni, posebaj če je moker teren. Po grebenu do vrha Vrtače se sprehajamo nekje zadnjih 20 minut. Ko dosežemo vrh Vrtače je ves trud poplačan, saj nas zgoraj pričakajo neverjetni razgledi. Zgoraj imamo razgled na celotne Karavanke, Julijske alpe, Visoke in Nizke ture v Avstrije, vidimo del Gorenjske, Kamniško Savinjske alpe. Čeprav je spodaj Vrtača skrita gora, pa je zgoraj pravo nasprotje. Naužijte se prekrasnih razgledov, preden se boste podali nazaj v dolino.

Na Vrtačo še je speljanih nekaj drugih poti. Gor se lahko podate iz Tinčkove koče, ostale poti pa vodijo iz sosednje Avstrije. Se pa najde tudi nekaj poti neoznačenih, ampak če res niste izkušeni in ne poznate terena se na te poti raje ne odpravljajte. Uporabite označene poti, ki vodijo na Vrtačo.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Tinčkova koča; tudi ta pot ni težka in je lahko prehodna. Na vrh pridete tudi nekje v 3 urah in 30 minut. Od koče se usmerite na pot, ki vas vodi do koče pri izviru Završnice. Samo sledite markacijam in tablam, pot je lepo označena in vas bo pripeljala do doma na Zelenici. Dalje od doma pa se držite oznakam Vrtača, kot je že prej opisano.

Planinski dom na Zelenici

Dom se nahaja na višini 1536 metrih nad morjem, na zelo lepi planinski poti. Dom je odprt od začetka junija pa vse do konca septembra, je pa tudi odvisno od vremena. Prva koča je tukaj že stala leta 1929, ampak so jo med okupacijo v celoti požgali. Zato so leta 1950 začeli graditi novo kočo, in so jo leta 1953 tudi odprli. Ampak koča ni imela sreče saj je leta 1999 spet v celoti pogorela. Hitro so zgradili novi dom, kot je sedaj in dom je med planinci zelo obiskan. Tukaj v domu je tudi Gorniški učni center. V domu je 50 ležišč in v jedilnici je okrog 70 sedežev. Je pa tudi zunaj pred domom kar precej miz in klopi.

Od doma na Zelenici je speljano kar nekaj poti. V 2.urah ste lahko na Vrtači, lahko se odpravite na Stol, kar boste potrebovali nekje 3 ure in 30 minut, lahko pa greste tudi na Begunjščico.

Na Vrtačo se moramo odpraviti kar dobro opremljeni. Ker je gora le na višini 2000 metrov in leži v visokogorju moramo biti pravilno opremljeni. Obuti moramo biti v pohodniške čevlje, ne hodite gor v adidaskah. V nahrbtnik si naložite dovolj tekočine, ker je med potjo ne boste našli. Edino v domu se lahko odžejate. Tudi hrane nakj je dobro dat v nahrbtnik, ter kakšno sadje. Ker pa se v gorah rado spreminja tudi vreme je dobro, da imate s sabo kakšna rezervna oblačila.

Če v teh dneh ne veste kam bi se odpravili, katera gora bi bila primerna za vas, vam priporočam Vrtačo. Od doline ni tako vidna, ampak vrh je čist drugačen. Ta gora, ki zgoraj skriva prelepe razglede se imenuje Vrtača. Primerno se opremite in se lepo varno odpravite na njo ter izkoristite še to prelepo vreme za obisk gora. Pa varen korak.

Objavi komentar

Follow us on