fbpx
Image Alt

Blog

zaplaz

Zaplaz slovi po cerkvi Marije Pomočnice, ki ima dva zvonika

Dolenjsko poznamo predvsem po cvičku in gričevnatih pokrajinah. Ko se spomnimo imen mest ali vasi, ki se nahajajo na Dolenjskem, verjetno Zaplaz ni eden izmed njih. Pa vendar predstavlja vasico, ki je postala znana po cerkvi Marije Pomočnice.

Vasico Zaplaz lahko prepoznamo že od daleč, saj jo cerkev Marije Pomočnice zaznamuje. Prepoznamo jo dovolj hitro, saj ima kar dva secesijska zvonika po katerih je postala prepoznavna.

Romarska cerkev na Zaplazu se nahaja nedaleč od Trebnjega na 554 m nadmorske višine. Do cerkve se lahko pripeljemo neposredno z avtom, s parkirišča ob cerkvi pa se nam odpre čudovit razgled na gričke naše vinorodne pokrajine. Včasih so cerkvi Marije Pomočnice pravili tudi dolenjske Brezje zaradi njenega slovesa. Da so na tem mestu zgradili cerkev, je trajalo kar nekaj časa, saj so se ljudje morali za njeno izgradnjo boriti.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Brigita Kotar, Jelka Kotar, Mateja Gregorčič, Suzana Udovč, Vida Žaberl.

O nastanku cerkve govori starodavna bajka, ki se danes prenaša iz roda v rod. Na mestu, kjer danes stoji romarska cerkev, naj bi včasih pobožni mož sekal kolje. Pobočje, kjer na Zaplazu stoji cerkev, je bilo včasih zaraščeno z gozdom in grmičevjem. Nato je pobožni možakar nekega dne med vsakdanjim opravilom naletel na kip Marije z Jezusom v naročju. Vzel ga je domov in ga skrbno spravil v skrinjo. Naslednji dan je spet našel prav takšen kip in ga ves blažen spet odnesel domov ter ga shranil v skrinjo k drugemu kipu. Tretji dan se mu je dogodilo spet isto. Vse skupaj se mu je zdelo čudno in šel je preveriti, če so v skrinji vsi kipi, ki jih je našel. Ko je odprl skrinjo, je našel le en kip, dva pa sta izginila. Iskal ju je povsod, celo domače je povpraševal, če so kipa kje videli. Nikjer ju ni našel, zato se je odločil, da bo na kip, ki ga še ima, naredil znamenje. Naslednje jutro se je spet podal v gozd in spet našel kip, ki pa je imel znamenje, ki ga je pobožni mož sam naredil. Spoznal je, da ima kip Marije nekakšno čudežno moč, zato se je odločil, da bo naredil kapelico iz vej in notri postavil Marijin kip. Nekaj dni za tem je možu zbolela žena. V obupu je poiskal kipec oziroma kapelico iz vejevja in Marijo prosil naj njegova žena ozdravi. Marija ga je uslišala in njegova žena je ozdravela. To čudežno dogajanje je posredoval tudi drugim. Njegov glas je segel v številne vasi in ljudje so začeli prihajati k Marijinemu kipcu. Sčasoma je kapelica propadla, saj je bila narejena le iz lesa, in ljudje niso več vedeli, kje se kapelica nahaja. Ljudski glas pravi, da je lego Marijinega kipca čez čas pokazala živina, ki je na mestu, kjer je stala kapelica pripognila kolena in povesila glave.

Leta 1800 je vas Zaplaz dobila svojo prvo kapelico. Oblasti so jo sprva hotele porušiti, saj niso verjele v čudežna dogajanja. Ljudje so takšni odločitvi nasprotovali. V času vladavine Francozov je kapelica obstala, ko pa je oblast prevzela avstrijska nadoblast, so na dan spet prišle zahteve o rušitvi kapelice. Domači verniki so se tako nenehno zavzemali za dolenjske Brezje. Želeli so si cerkev, vendar s svojo veliko vnemo niso dosegli nič. Nato se je Matija Košak, nekdanji župnik v Čatežu, zavzel za ljudi in zaprosil ljubljansko škofijo, da odobrijo gradnjo cerkve. Naletel je na gluha ušesa, za nameček pa so mu prepovedali opravljati birmo tisto leto. Do spremembe je prišlo šele, ko je škof Wolf leta 1845 obiskal Čatež, z namenom posvetiti cerkev. Videl je vnete vernike in odobril gradnjo cerkve na Zaplazu. Ta cerkev je hitro postala premajhna za tako veliko število vernikov, ki jih je bilo v vasici Zaplaz. V začetku 20. stoletja je tako novi župnik Henrik Povše poskrbel za gradnjo nove, večje cerkve. Od stare cerkve je ostal le prezbiterij, vse ostalo se je zgradilo na novo. Novo cerkev je posvetil škof Anton Bonaventura Jeglič 14. oktobra 1917. Od takrat ima cerkev dva zvonika, prostora znotraj pa je za 1500 ljudi.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Znotraj cerkve se nahaja upodobljen Marijin kip z Jezusom na stranskem oltarju, iz starega ljudskega izročila. Barva okna je napravil slikar Stane Kregar.

Na Zaplazu se nahaja tudi kapela posvečena Alojziju Grozdetu. Njegov god so začeli praznovati leta 2011. Kapelo z mozaikom je opremil pater Marko I. Rupnik.

Zaplaz je znan tudi po spravnem znamenju. V čast na vse žrtve druge svetovne vojne so na Zaplazu postavili križ pod katerim se nahaja posoda s prstjo iz 31 krajev, kjer so izgubili življenje slovenski rojaki. Imena krajev so zapisana na kamniti tabli. Kompozicija nosi naslov resnica in sočutje in želi približati ljudem motiv sočutja, resnice in sožitja.

Zaplaz pa ni poznan samo po njegovi znameniti cerkvi, ampak tudi po programu Popotovanje iz Litije do Čateža. Fran Levstik v njegovem programu omeni tudi Zaplaz s cerkvijo, ki predstavlja cilj njegove poti.

V srcu dolenjske pokrajine, v bližini cerkve Marije Pomočnice sredi gozda izvira Marijin studenec z zdravilno močjo. Domačini mu pravijo »žegnani studenec,« ki naj bi pomagal predvsem pri očesnih boleznih.

Do vasi Zaplaz se lahko podate tudi peš. Obstajajo tri lahke poti, ki vas bodo popeljale v lepoto dolenjske pokrajine:

  • prva pot se začne v Čatežu in vam vzame 20 minut do Zaplaza
  • lahko se podate iz Okroga, kar vam vzame uro in deset minut hoje
  • ali pa iz Mostu čez Dušico, kjer boste rabili le eno uro

V kolikor radi kolesarite, lahko izkoristite tudi to možnost.

Cerkev Marije Pomočnice se ne imenuje romarska cerkev kar tako. Kdaj so ljudje sem začeli romati, ni znano. Največjo shodi so za binkošti, 1. in 2. maja, na praznik Marijinega vnebovzetja, na praznik Marijinega rojstva in prvo nedeljo v oktobru. Nekateri pa se za romanje odločijo tudi pozimi.

Cerkev je za obiskovalce odprta vsak dan od jutra do večera. Nedeljske maše pa se odvijajo ob 10. uri vsako nedeljo od maja do oktobra.

Zaplaz predstavlja čudovito točko, kamor se lahko poda vsak, peš, s kolesom ali pa kar z avtom. Cerkev predstavlja bogato zgodovino, za nameček pa si lahko pogledate še čudovito vinorodno okolico.

 

Objavi komentar

Follow us on