fbpx
Image Alt

Blog

zapotoski-slapovi

Zapotoški slapovi, tudi slapovi Suhega potoka

Zapotoški slapovi se nahajajo na koncu Zadnje Trente in so vredni vašega obiska. Če želite izvedeti še več berite dalje.

Dostop:

Najprej se z avtom zapeljite do koče pri Izviru Soče in od tam dalje preko mostu. Makedamska cesta nas nato vodi vse do parkirišča, kjer pa je poleti lahko velika gneča in boste morali parkirati že kje orej, če ne celo pri koči pri izviru Soče.

Od parkirišča pa se peš odpravimo za oznakami, ki nas pripeljejo do struge Suhega potoka. Nato lahko hodimo po poti ali po strugi, saj kdajkoli sem poleti bila tam, potok ni imel vode. Najlažje je hoditi po poti saj nas ves čas spremljajo oziroma usmerjajo oznake za Zapotoški slapovi in pot gre tudi po gozdu. Poleti sonce zelo žge, zato res odsvetujem da hodite po strugi. Za ogled prvega slapu, moramo dol iz poti, ko vidimo da struga zavije v levo in od tukaj dalje sledimo strugi. Mislim, da bo skakanje čez vodo po kamnih in hoja po strugi zabavna za otroke. Prvi slap je visok 15 metrov in pod sabo ima zelo lep tolmunček v katerem se lahko tudi skopate.

Do drugega slapu pridete tako da se vrnete do mesta, kjer smo prej zapustili pot. Od tu samo prečimo strugo potoka in gremo na drugo stran na stezico, ki nas vodi po gozdu navzgor. Kjer je možno zapustimo pot in nadaljujemo pot po strugi, da pridemo do drugega slapu, ki pa pada v dveh delih.

Med potjo se do struge lahko spustimo večkrat in tako lahko vidimo več tolmunčkov, ki nas očarajo s svojo prelepo zeleno barvo.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Klavdija Kostanjevec, Petra Novak.

Do zadnjega slapu sledimo poti, ki nas kmalu pripelje do struge, ki ji kar nekaj časa sledimo vse do najvišjega Zapotoškega slapu. To poletje (2018) slapa ni bilo možno videti, saj je usahnil. Druga dva slapa pa sem videla in v enim tolmunčku sem se tudi skopala, saj me je tista zelena barva kar vabila. Voda je bila toplejša kot je v reki Soči, ampak še vseeno premrzla zame, tako da je kopanje samo za najbolj pogumne.

Do avtomobila se vrnemo po isti poti, kot smo prišli.

Zapotoški slapovi imajo primerno pot za vse starosti ljudi, tudi za otroke. Če imate psa, ga kar vzamite s sabo. Malo previdnosti edino, ko hodite po strugi, da vam po mokrih skalah ne spodrsne.

Zapotoški slapovi so dosegljivi po poti, ki traja nekje med 1 uro in pol do dve uri, zato ne pozabite vode, s sabo pa si lahko vzamete tudi kaj za pojesti, če veste da boste med potjo postali lačni. Ne pozabite kopalke, če se radi kopate v mrzli vodi.

Kaj si še ogledati?

Zapotoški slapovi in okolica ponujajo marsikaj, zato si zraven slapov oglejte še kaj.

Najprej je tu Izvir reke Soče. Sama sem ga obiskala večkrat in še ga bom. Vedno sem ga obiskala poleti in vsakič je imel drugačno količino vode. Letošnjo leto, 2018, je voda izvira bila zelo nizka, in nikoli še je nisem videla tako nizko. No pa saj ni bilo čudno, ker tudi reka Soča je bila nižja kot običajno, na enem koncu je ni niti bilo. Pot od Koče pri izviru Soče in do izvira je 20 minut. Prosim, da si obujete pohodne čevlje, saj so skale zelo spolzke. Pa previdno do izvira. Pot ni najbolj primerna za starejše in otroke, razen če so navajeni jeklenic in zavarovanih poti po hribih.

Potem si oglejte tudi Korita Mlinarice. V bližini 49. Srpetine Vrsiške ceste parkiramo in nato sledimo oznakam za korita. Od parkirišča in do korit je nekje 5 minut hoje. Korita so široka le en meter. Prav do korit ne moremo, saj je pot zaprta, ampak lahko pridemo samo do vstopa v korita.

Potem je tu Kugijev spomenik. Do njega je možno priti tudi od Korit Mlinarice ali pa se ustavimo pri 48. In 49. Srpetino Vršiške ceste. Od Korit Mlinarice in do spomenik je nekje med 20 in 25 minut hoje po široki poti, ki poteka skozi gozd. Pot se večinoma vzpenja.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Pod spomenikom pa najdemo trentarsko hišo. Hiša se imenuje Turerjeva domačija.

Potem je še v Trenti si vredno ogledati Alpinum Juliana. Botanični vrt nam pokaže gorski rastlinski svet. Vrt je najlepši v pozni pomladi, v njem pa najdemo nekje 600 različnih rastlinskih vrst.

V Trenti najdemo tudi pokopališče iz prve svetovne vojne. Na pokopališči je pokopanih nekje 200 avstro-ogrskih vojakov.

Obiščite tudi informacijsko središče v Trenti. V okviru centra je tudi Trentarski muzej.

Trenta in okoliški kraji vam ponujajo tudi možnost planinarjenje. Možnosti je veliko.

Če je možnost raziščite tudi dolino Zadnjice. Tam lahko najdemo tudi dva slapova, se povzpnemo na naš najvišji vrh, Triglav. Je pa Zadnjica tudi izhodišče za druge planinske poti.

V Trenti je tudi cerkev, ki si jo le oglejte.

Sprehodite se tudi po Soški poti, celotna poteka do Bovca, ampak lahko jo prehodite samo nekaj, saj vas ves čas spremlja reka Soča, ki je na vsakem koncu drugačna.

V bližini Trente, bolj natančno v vasi Soča pa si nujno oglejte še velika korita Soče. Mislim, da se vam to splača saj so prečudovita. V poletnem času lahko težko najdete prosto parkirno mesto, zato si jih oglejte takrat zjutraj, ko se še zagotovo ne bo nihče kopal, saj je to priljubljeno kopališče.  

Prenočišča

V Trenti sta dva kampa,  Kamp Trenta in pa Kamp Triglav. Kamp Trenta se nahaja tik ob reki Soči in je prvi kamp, če se peljete od Vršiča proti Bovcu. Kamp Triglav ima reko v bližini, preko ceste. V Trenti so tudi apartmaji. Od Trente do Bovca je še več apartmajev in pa kampov. V Bovcu je tudi hotel, za tiste, ki hočete malo več luksuza.

Če je le možno ostanite tukaj več dni in raziščite vse kraje okrog Trente. Sama se v te kraje vračam že 10 let in še se bom, saj so prečudoviti in ti ni nikoli dolgčas.

Zapotoški slapovi so vredni vašega obiska. Zapotoški slapovi so primerni izlet s celotno družino in pod njimi tudi zaplavajte. V okolici si oglejte še kaj in ostanite tukaj več dni. Za tiste, ki imate radi kampiranje, naj povem da so kampi lepi, nekateri tudi ob ali v bližini reke Soče. Zapotoški slapovi čakajo na vaš obisk, uživali boste v teh prelepih krajih.

Komentarji

  • miroslav paškvan
    8. oktobra, 2018

    – zelo pametno … učeče…izobraževalno… zabavno …

    Odgovori

Objavi komentar

Follow us on