fbpx
Image Alt

Blog

zemono

Zemono je dvorec, ki ga morate obiskati

Zemono je kraška vasica, ki leži v osrčju Vipavske doline, med Vipavo in Ajdovščino.  Kraški svet Vipavske doline, v katerem se nahaja Zemono, je zasajen z vinogradi, ki so obkroženi s pogorjem Nanosa, Trnovske planote in Kraške planote. Na zahodni strani se Vipavska dolina odpira proti Furlanski nižini, od koder sem sežejo ugodni vplivi toplega mediteranskega podnebja in tako dajejo izredne pogoje za gojenje vinske trte. Iz grozdja na Krasu pridelujejo odlična vina Chardonnay, Sivi Pinot Sauvignon, Merlot in avtohtona kraška vina kot sta Teran in Refošk.

Kot rečeno se Zemono nahaja na Krasu, katerega ime izhaja iz starega ljudskega izraza za kamen in je prvotno pomenil kamnito pokrajino. Poleg kamenja je Kras pokrajina bogata z značilno rdečo zemljo, jerino ali kakor ji rečejo domačini terra rosa. Kras je tudi pokrajina sonca in pa seveda burje. Vipavsko dolino štejemo med najbolj vetroven predel v Sloveniji. Tukaj burja, ki se spusti z bližnjega Nanosa, pogosto piha s hitrostjo, ki doseže tudi več kot 150 kilometrov na uro.

Prikupna vas Zemono je v Sloveniji in tudi po svetu poznana po dvorcu Zemono, ki se nahaja na gričku nad vasjo, umeščen med tipične kraške vinograde in obkrožen z zelenjem drevja.

Zemono

Do dvorca Zemono pridete, če avtocesto Ljubljana – Koper zapustite na izvozu Razdrto in se peljete proti Novi Gorici. Ko prispete do Vipave, pot nadaljujete proti Ajdovščini. Po kakšnih dveh kilometrih, ob smerokazu zavijete desno in se po poti, ob kateri je lep drevored, peljete vse do dvorca Zemono.

Dvorec Zemono je bil zgrajen proti koncu sedemnajstega stoletja in je prvotno služil kot letna rezidenca oziroma lovski dvorec vipavskih plemičev, kasneje grofov Lanthieri. V njem so prirejali gospoške zabave, ko pa je bil čas trgatve, pa so tam pridelovali vino. V dvorcu Zemono se je nato v desetletjih, ki so sledila, zvrstilo kar nekaj lastnikov. Danes je dvorec Zemono urejen, čudovit prostor, kjer prirejajo različne kulturne dogodke, od raznih koncertov, likovnih razstav,… razna srečanja in seminarje. V prostorih tega prelepega renesančnega dvorca, ki ga, mimogrede, štejemo med najbolj urejene in ohranjene podeželske vile v Sloveniji in ki je najbolj prepoznaven po značilnih polkrožnih zunanjih arkadah, se nahaja tudi Gostilna pri Lojzetu, kjer kuha eden izmed 100 najboljših chefov na svetu, Tomaž Kavčič. In prav zaradi njega štejemo gostilno v dvorcu Zemono med najboljše gostilne v razvrstitvi slovenskega vodnika Gault & Millou 2018.

Zemono

Tomaž Kavčič vam bo ponudil hrano, ki je pripravljena z vso skrbnostjo, predvsem pa bo vsaka sestavina v obroku imela svoj prvinstven okus. Mene je predvsem presenetil njihov »degustacijski meni«, na katerem se nahajajo njihove izvirne jedi, seveda iz domačih, slovenskih in predvsem kraških sestavin, kakršnih ne boste našli nikjer drugje. Samo zaupati morate šefu kuhinje, da vam bo ponudil nekaj, kar vam bo všeč. In nam je bilo res všeč. Jedi, pri katerih ne stavijo na kvantiteto ampak na kvaliteto, so všečne za oko in izjemnega okusa…skratka, pravi raj za razvajanje brbončic.

V dvorcu Zemono organizirajo tudi nepozabne poroke, saj je ambient kot nalašč za romantičen začetek skupnega življenja zaljubljencev. Vsaka poroka je unikatna in prilagojena vsakemu paru posebej. Tam se poročajo tudi slavni, med katerimi naj omenim Iryno Osypenko in Matjaža Nemca. Celotno osebje dvorca Zemono se maksimalno potrudi, da je vsako poročno slavje pri njih brezhibno, čudovito in takšno, da se ga človek še dolgo spominja…in poskrbijo za prav vse…

Dobro je vedeti, da je na Dvorcu Zemono vedno polno, zato, če se boste odločili za kosilo ali pa obrok kar tako, pri njih, obvezno preverite proste termine, ki jih imajo objavljene na svoji spletni strani ali pa pokličite… da se ne bi zgodilo, da bi nemara ostali pred vrati.

Zemono

Potem, ko si boste ogledali Zemono, se lahko odpeljete še v Vipavo, kajti tudi tam boste imeli kaj videti. V Vipavi je zelo zanimivo staro mestno jedro in pa Lanthierijev dvorec, ki so ga dali postaviti v 17. stoletju grofje Lanthieriji. Pred dvorcem, ki je lep primer beneške arhitekture, se nahaja lepo urejen park, ob robu katerega se nahajajo baročni dečki z atributi, ki pričajo o življenju in delu v pokrajini. Danes je v dvorcu Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo.

V mestnem jedru se nahaja tudi cerkev svetega Štefana, ki izhaja iz sredine šestnajstega stoletja. V osnovi je cerkev gotska, je pa bila leta 1751 barokizirana. Cerkev ima zelo zanimiv zvonik, ki je obogaten z lepo izklesanim okrasjem. Svod v cerkvi je delo slikarjev Franca Jelovška in Janeza Wolfa.

V Vipavi si lahko pogledate tudi izvire reke Vipave, ki ima več izvirov in je zaradi tega edina reka v Evropi, ki ima deltast izvir. V Vipavi sta dva glavna izvira in sicer Podskala in Podfarovž, ki se nahajata nekaj metrov stran od glavnega trga.

Tisti z bolj pustolovskim duhom se boste zagotovo povzpeli še do ruševin starega vipavskega gradu, ki se nahaja nad Vipavo. Do gradu vas vodi označena kolovozna potka, ki se vije med grmičevjem. Od nekoč mogočnega gradu so ostale le še ruševine, med katerimi se lahko sprehodite in se z mislimi zasanjate v pretekle čase….

Zemono

V neposredni bližini, na vipavskem griču, se nahaja slikovita vasica Goče.  Vasica je znana predvsem po svoji značilni obliki, grajena je namreč v obliki Andrejevega križa. Celotna vasica je kulturna znamenitost, saj poleg svoje zgradbe navdušuje še z ozkimi uličicami, ki so široke le kakšen meter, z neštetimi zunanjimi stopnišči, ganki, kamnitimi portali. Značilnost so tudi hiše, grajene iz peščenjaka in pa goške obokane kleti, v katerih so nekoč pridelovali okoli 54 vinskih vrst.   

V Vipavi in njeni okolici lahko obiščete tudi kakšno kmetijo, na kateri vam bodo ponudili domače dobrote. Vipavska dolina namreč omogoča pridelavo sadja skoraj skozi vse leto. Tam se boste lahko že maja oskrbeli z domačimi vipavskimi  češnjami, marelicami…malo kasneje breskvami, hruškami,  jeseni pa vse do novembra ponujajo domače, slastne in za zdravje bogate kakije.

In če vam ostane še kaj časa, skočite še na drugo stran avtoceste H4 in se zapeljite v Slap pri Vipavi, ki je od Zemona oddaljen kakšnih 10 minut. Tam v gostilni Majerija kuha še eden izmed najboljših slovenskih kuharjev, Matej Tomažič…

Obiščite Kras, Vipavsko dolino in dvorec Zemono! Zagotavljamo vam, da bo to vaše doživetje, ki ga ne boste kaj hitro pozabili, saj bo polno čudovitih doživetij in prelepih spoznanstev.

Foto: Franjo Kravos, Nejc Šuštar, Tjaša Pintar.

Objavi komentar

Follow us on