fbpx
Image Alt

Blog

zupanova-jama

Županova jama biser slovenskega kraškega podzemlja

Jame so velike odprtine, v katere lahko stopi človek in si pogleda to čudo narave. Nastale so z naravnimi pojavi kot so erozija, preperevanje in raztapljanje apnenca z ogljikovim dioksidom in vodo. V jami lahko teče voda ali pa tudi ne. Nekatere so odprte za javnost, spet druge so namenjene le izkušenim jamarjem in raziskovalcem.

Županova jama se nahaja le pol ure vožnje iz Ljubljane, v občini Grosuplje. Do tja se lahko podate z avtom, s kolesom ali pa kar peš, saj do tja vodi evropska pešpot E6. Jamo je izoblikovala kraška voda in danes je predvsem znana po njenem imenu.

Odkril jo je Josip Perme, takratni župan občine Šentjurij pri Grosupljem, leta 1926. Ker jo je odkril prav župan, se po njem tudi imenuje. Danes je odkritih 7 podzemnih dvoran. Skupaj s svojim sinom Antonom in izkušenim jamarjem in prijateljem Ivanom Ogrincem, je Josip Perme odkril Veliko dvorano.

Tri leta po odkritju jame so poskrbeli, da je bila jama uradno odprta za obiskovalce. Leta 1936 je v njej prvič posijala luč, saj so vanjo napeljali elektriko, da bi si obiskovalci lažje ogledali jamo. Županova jama pa je bila znana že v času Janeza Vajkarda Valvasorja, saj jo je ta že opisal v njegovem delu Slava vojvodine Kranjske.

Ena od zanimivosti Županove jame je ta, da so v njej snemali dva dobro znana slovenski film Kekec in nemški film o Vinetu.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Brane Blokar, Damjana Lucky, Klara Jurca.

Županova jama ponuja veliko zanimivih stvari na ogled. Ogledate si lahko številne kapnike, prepade, brezna, rove, sigaste ponve s kristalno čisto vodo …

Leži na nadmorski višini 468 m. V dolžino meri kar 710 m, globoka pa je celih 77 metrov.

Županova jama je veljala za dobro skrivališče v času turških vpadov. Sem so se zatekali predvsem domačini, ki so jamo že poznali. V času Jugoslavije se je jama imenovala tudi Taborska jama. Danes se v spomin na prvo svetovno vojno in vsem, ki so umrli v njej imenuje najmogočnejša skupina stalagmitov. Imenujejo se Spomenik neznanemu junaku. Županova jama ima tudi skrivni vhod, ki ga danes uporabljajo samo še ob posebnih priložnostih. Stari vhod v jamo je namreč potekal skozi 10 m globoko brezno.

V jamo pa ne vstopajo samo ljudje, ampak Županova jama predstavlja tudi naravni habitat številnim živalim. Tukaj najdemo predvsem netopirje in jamske kobilice. Netopirji se prehranjujejo z žuželkami in se podnevi velikokrat zatečejo v jamo. Vsako zimo v Županovi jami preživi okrog 100 malih podkovnjakov, ki so ena izmed vrst netopirjev v Sloveniji.

Za vstop v jamo ni potrebna nobena predhodna kondicija, priporočajo pa primerno obutev, zaradi spolzkega terena in topla oblačila, saj temperatura v jami navadno znaša le 10 stopinj Celzija. V jamo se lahko odpravite ob kakršnemkoli vremenu, saj nanjo vremenski vplivi ne vplivajo.

Vstopnina znaša:

  • odrasli: 9 €
  • otroci, večje skupine s popustom: 7 €
  • šolske skupine: 5 €

Jamo si lahko ogledajo tudi večje skupine, vendar se je vnaprej priporočeno naročiti. Voden ogled traja eno uro, ogledate pa si lahko 7 podzemnih dvoran, med katerimi sta tudi Igorjeva in Matjaževa. Urnik ogledov – sobote, nedelje in prazniki ob 15.uri, od novembra do febraurja je obvezna predhodna najava na 041 407 705.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Županova jama je odprta od maja do septembra ob sobotah, nedeljah in praznikih ob 15. uri, aprila, oktobra in novembra pa le ob nedeljah in praznikih, prav tako ob 15. uri.

Poleg Županove jame pa se nedaleč stran nahaja Tabor nad Cerovim. Ta velja za enega od manjših ohranjenih protiturških taborov na Slovenskem. Leži na 492 metrih nadmorske višine, nad vasjo Cerovo, v občini Grosuplje. Območje je bilo poseljeno že v prazgodovini, v času Rimljanov, pa je na griču stala rimska trdnjava. Iz njenih ostankov je v 13. stoletju nastala cerkev svetega Nikolaja, v 15. stoletju pa naj bi ji prizidali še obzidje.

Cerkev svetega Nikolaja velja za enoladijsko cerkev, ki nima temeljev, ampak njene temelje sestavlja naravna skala iz apnenca. Prva romanska cerkev je bila postavljena v 13. stoletju. V baroku so jo kasneje preuredili. Dograjen je bil pevski kor in zvonik. Prezbiterij je urejen v gotskem stilu. Ena izmed najzanimivejših stvari pa je slavolok, ki je poslikan s številnimi freskami živih barv. V cerkvi je tudi pozlačen oltar, ki naj bi nastal v drugi polovici 17. stoletja in je posvečen svetemu Nikolaju.

Prvih zapisov o taborskem obzidju ni, ugotavljajo pa, da naj bi nastal v 15. stoletju in pred letom 1526. Samo taborsko obzidje je skromno in prilagojeno terenu. Predstavlja manjši prostor, v katerega so se zatekli ljudje pred vpadi Turkov. Tisti, ki se niso mogli skriti tukaj, so si poiskali skrivališče v Županovi jami. Po koncu turških vpadov je tabor prišel pod oblast Turjaških grofov, ti pa naj bi tabor uporabljali kot žitnico in utrdbo. V 20. stoletju pa ga naselijo cerkovniki. Konec 19. stoletja je bil stolp prezidan in preurejen v bivalne prostore. Temu priča tudi črna kuhinja, ki se nahaja znotraj objekta. Od leta 1994 do 1999 pa je potekala sanacija Tabora in ta je danes preurejen.

Poleg Tabora pa si lahko ogledate tudi Log Cerovo, ki se nahaja v vasi Cerovo. Vas Cerovo je dobila ime po vrsti hrasta. Po njem se danes imenuje tudi društvo Cer. V vasi Cerovo se tako nahaja že od leta 1866 domačija Koščak. Njihova primarna dejavnost je bila včasih konjereja. V osemdesetih letih pa so se odločili, da bodo ustanovili tudi konjeniški klub. Od leta 2009 pa je društvo Cer namenjeno vsem ljubiteljem narave, konj in rekreacije. Tu okoli vodi tudi krožna učna pot, ki je dolga 5,2 kilometra. Ob poti se nahajajo številne informacijske table, na katerih si lahko preberete številne zanimivosti o tamkajšnji favni in flori. Lahko greste po tej učni poti po sledeh vodomca. Vodeni ogledi trajajo od začetka julija pa so konca septembra, vsako soboto in nedeljo ob 10. uri.

Županova jama predstavlja odličen pobeg od doma v vsakem vremenu. Priporočena je vsem otrokom in odraslim, ki jih ni strah podzemnega sveta. Do jame se lahko neposredno pripeljete z avtom, za parkiranje pa je dovolj prostora. Tudi cenovno si ogled jame lahko privošči vsakdo. Poleg jame si lahko ogledate še protiturški Tabor nad Cerovim in domačijo Koščak, ki je primerna predvsem za majhne otroke in sprostitev v naravi.

 

Objavi komentar

Follow us on