fbpx
Image Alt

Blog

baska

Baška grapa je okoli 30 km dolga dolina reke Bače

Avtoceste so bile zgrajene, da bi nam prikrajšale čas vožnje do želenega kraja. Danes povezujejo večino krajev, ki so se razvili do te mere, da so postali že priljubljeni za turiste. A kljub vsej mogoči tehniki, vsem avtocestam in ostalim povezavam je ostalo nekaj krajev, ki se jih avtocestne povezave ne dotaknejo ravno najbolj. Mogoče je to zaradi tega, ker je treba kdaj pa kdaj občudovati naravo in iti po stari cesti, najverjetneje pa je to le zaradi tega, ker preprosto ni prostora za gradnjo. Baška grapa je lep primer take lokacije.

Tako imenovana Baška grapa se nahaja le malo naprej po stari cesti od Mosta na Soči, če prihajamo po primorski strani, oziroma malce naprej od Petrovega Brda, če prihajamo iz škofjeloške smeri. Ko govorimo o Baški grapi, ne govorimo o nekem naselju s hišami, pač pa o dolini, ki se je izoblikovala okrog reke Bače.

Baška grapa je v bistvu približno 30 kilometrov dolga dolina, ki pa ni le ozka dolina, pač pa vsebuje zelo raznoliko in razčlenjeno dno same doline. To se naslanja na tako imenovane Spodnje Bohinjske gore na severni strani neba in na jugu na Cerkljansko hribovje. V zgornjem delu doline se oziramo proti severovzhodu in jugozahodu, ko pa dolina preide v južni del, se nahaja na relaciji vzhod–zahod. Kot že povedano, dno same doline je precej razčlenjeno, a grebeni same Baške grape ne presežejo 2000 metrov. Za raznolik svet na dnu Baške grape imenujemo predvsem ozke soteske, ki so se vrezale v stranski apnenec in pa nekaj glavnih dolin, v katerih so nastala naselja, ki so se sicer v manjši meri razvila tudi na pobočjih, ki so nad ozko dolino.

Ljudje, ki tod domujejo, se lahko pohvalijo s svojo edinstveno pokrajino, ki pa je takšna v zahvalo geološko in petrografsko pestremu svetu. Največ zahvale pa gre sami reki Bači, ki je s svojo močjo v apnencu in dolomitu izdolbla lepe naravne oblike. Voda je namreč izdolbla razne grape, strma in predvsem razčlenjena pobočja le-teh pa imajo povprečni naklon 35 stopinj. Samo obliko Baške grape je oblikoval tudi ledenik.

Baška grapa je območje, kjer se združuje vsega skupaj 24 naselij. Od teh jih je le šest takšnih, ki se nahajajo na samem dnu grape. Imenujejo se: Podbrdo, Klavže, Hudajužna, Koritnica, Kneža in pa Grahovo ob Bači. Ostala naselja se imenujejo: Znojile, Loje, Podmelec, Obloke, Porezen, Petrovo Brdo, Lisec, Logaršče, Temljine, Kal, Grant, Rut, Stržišče, Kuk, Bača pri Podbrdu, Trtnik in pa Kneške Ravne, katerih del spada pod Triglavski narodni park.

Baška grapa danes ne nosi nekega bistvenega pomena, če odštejemo kulturne in naravne znamenitosti, vendar včasih temu ni bilo tako. V zadnjem tisočletju pred našim štetjem je preko baškega sedla vodila tovorna pot proti Jadranu, najdeni pa so bili tudi ostanki grobov, ki naj bi pripadali Langobardom. Danes je dolina pomembna zaradi svoje Bohinjske proge, ki povezuje Novo Gorico in pa Jesenice. Železnica je bila zgrajena med letoma 1900 in pa 1906, med potjo pa najdemo tudi 7 kilometrov dolg predor. Danes cesta tod povezuje Tolmin, Bohinj in pa Selško dolino, vendar je ta cesta precej ovinkasta in nevarna zaradi ozkosti, zato je za kakršenkoli večji promet neprimerna, ne pa tudi prepovedana.

Baška grapa

Baška grapa je zelo bogata, kar se tiče zgodovinskih odkritij. Ob sotočju Bače in Koritnice so namreč našli grobišča iz železne dobe, najdeni pa so bili tudi grobovi iz obdobja Rimljanov. Najdeni so tudi dokazi, da so slednji dolino Bače pregradili in zaprli. Baška grapa pa je pomembna tudi zaradi tega, ker so na njenem območju leta 1948 posneli celovečerni film Na svoji zemlji.

Oglejski patriarh Bertold Andeški je med leti 1218 in 1251 naselil kmete na južnem Tirolskem. Od tod so se prvi priseljenci naselili na današnjem območju Granta in Ruta, ki spadata v območje Baške grape. Vasi so se širile in tako je prišlo do poselitve, kot je danes. Dandanes lahko ostanke tega naseljevanja vidimo v zemljepisnih imenih, priimkih in predvsem v govorici tamkajšnjih prebivalcev.

Baška grapa ima kar nekaj naravnih znamenitosti. Med drugim si lahko ogledamo slapove in pa kar nekaj izvirov vode. Zanimivi so predvsem izviri zdravilne in tudi pitne vode v Rutu in Grantu, kjer fotoaparat prav gotovo ne sme manjkati, saj so to resnično prečudoviti kraji, sploh če se do samega izvira odpravimo peš. Prav tako so zanimivi tudi potoki, ki jih lahko najdemo tod naokrog. Nekaj najlepšega pa so prav gotovo korita; Korita v Klavžah in Korita Klovdra, ki se nahajajo nad Bačo pri Podbrdu. Na reki Kneži pa lahko najdemo tudi Malega in Velikega Luta, ki sta prav tako koriti. Ogledamo si lahko tudi tako imenovano Čendovo brezno, kjer kapa in topla obleka nista nikdar odveč. V Rutu pa lahko najdemo tudi lipo, ki naj bi bila posajena v šestnajstem stoletju, danes pa njena krošnja v obsegu meri kar 23 metrov, deblo pa ima obseg 7,96 metra.

Poleg vseh naravnih znamenitosti si lahko tu ogledamo tudi kar nekaj ostankov raznih objektov, ki nosijo spomin na prvo svetovno vojno, prav tako pa si lahko ogledamo ostanke Rapalske meje. Tudi ostankov iz druge svetovne vojne ne manjka. Ogledamo si lahko še ostanke porušenih mlinov, kašč, kovačij, žag, sušilnic in pa tudi prezračevalno napravo pri Bukovem. V Baški grapi najdemo kar štiri različne cerkve, ki se jih splača pogledati. Na primer, lepa je farna cerkev Marijinega vnebovzetja v Podmelcu in pa Cerkev Svetega Lamberta v Rutu, ki spada pod stavbno dediščino. Prav tako pa lahko vidimo tudi arheološko najdišče in nekaj muzejev.

Če se odpravljamo v Baško grapo in če smo po duši pohodniki, je to krasno izhodišče za kar nekaj različnih vzponov. Eden izmed takih je tudi vzpon na Vrh Bače, ki je visok 1273 metrov. Gor vodi kar nekaj različnih poti, na samem vrhu lahko najdemo tudi kočo. Od tod je eden izmed najlepših razgledov tako na Primorsko kot tudi na Gorenjsko. Poleg tega vrha pa je tu še kar nekaj gora, ki se jih prav gotovo splača obiskati.

Baška grapa nam ponuja marsikaj. Nekaj za hribolazce, nekaj za kultivirane, nekaj pa za vse. Narava tod je nekaj resnično prelepega in zna biti kar precej zanimiva vsakomur. V teh krajih najdemo tudi hotele, če bi se tu želeli namestiti za nekaj dni, vendar je tudi enodnevni izlet prav tako lepa ideja za preživljanje prostih ur.

Foto: Gašper Beguš.

Objavi komentar

Follow us on