fbpx
Image Alt

Blog

brezje

Brezje je priljubljen romarski kraj

Če se boste kdaj vozili po Gorenjski avtocesti in videli izvoz za Brezje, si ga le oglejte. Brezje je vasica na Gorenjskem blizu Radovljice pod Karavankami.  Mislim, da je že marsikdo slišal za romarske kraje po svetu, in eden takšnih je tudi Brezje. Veliko slovenskih kristjanov izbere ta kraj za romanje. In zakaj bi se ustavili v Brezjah se mogoče kdo vpraša, kaj je tam tako lepega in znanega? V tej idilični vasici stoji krasna cerkev Bazilike Marije Pomagaj. Brezje je majhna vasica, ampak na leto ta kraj obišče okrog 400.000 ljudi. Ker ta romarska cerkev pritegne romarje iz cele Slovenije, se glas o tem kraju širi tudi v tujino, zato na ogled prihajajo turisti. Ne rabite biti vernik, da bi obiskali cerkev, lahko ste samo ljubitelj starih cerkva ali lepot. In če se vprašate, kje ta prekrasna cerkev stoji, vam v nadaljevanju ponujam odgovor. Kot sem že omenila, ko se vozite po Gorenjski avtocesti boste opazili za izvoz Brezje. Greste na ta izvoz in nato samo sledite tablam za Brezje. Ko pridete v kraj Brezje, boste opazili cerkev in v bližini cerkve boste videli tudi parkirni prostor za svoj avtomobil. Do same cerkve Bazilike Marije Pomagaj se morate malo sprehoditi. Pred njo je velik prostor, da si jo lahko ogledate od zunaj, saj je zo eno najlepših cerkva v Sloveniji. Lahko se sprehodite tudi vse okoli nje in jo poslikate iz vseh strani. Cerkev je odprta, zato lahko tudi v njo stopite. Temu kraju pravijo kraj miru, ljubezni in upanja. Lahko pa se tudi udeležite svetih maš, saj imajo poleti maše od ponedeljka pa do sobote ob 7.00, 8.30, 10.00, 19.00. Če pa se tukaj potikate ob nedeljah ali praznikih pa so svete maše ob 7.00, 8.30, 10.00, 11.30, 16.00 in 19.00 uri. Ta prečudovita cerkev tukaj že stoji od leta 1800, res pa da takrat ni bila enaka in se je z leti zelo spremenila.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Olga Kolar, Kristjan Gordana Bukovinski, Tina Stegne, Valerija Majdič, Alja Polenek, Anamarija Anamarija, Anita Turcan, Mira Bratun, Natalija Bujadilo Kožuh, Sašo Sever, Tomaž Celarec

In kaj je tako zanimivo v cerkvi Bazilike Marije Pomagaj?

Sigurno najprej vsak pogleda glvni oltar v cerkvi, in tudi ta je najbolj zanimiv, saj je tudi posvečen svetemu Vidu. Je pa tudi slika Marije Pomagaj, zato ima cerkev tako ime. Ta znamenita slika pa se nahaja v kapeli Matere Božje, je pa ta kapela stranska na desni strani spredaj.najbolj zanimivo je to, da so kapele v kapeli, tako da večja kapela pokriva manjšo kapelo. Nekaj podobnega se tudi nahaja v Italiji v baziliki Marije Angelske. Cerkev je triladijske arhitekture, zato sta ladji ob straneh pregrajeni in tako ima cerkev šest stranskih kapel in v kapelah so tudi oltarji.

Leta 1988, 5.oktobra je papež Janez Pavel II, cerkev v Brezjah razglasil za manjšo baziliko. Je pa tudi v cervi molil in jo obiskal 17.maja leta 1996. Slovenska škofovska konferenca je leta 2000 cerkev razglasila za narodno svetišče v Sloveniji. Tudi Frančiškanski marijanski center se nahaja na Brezjah v ukviru svetišča ter Muzej jaslic. Tudi Romarski urad so odprli leta 2009, ker obiskuje ta kraj kar nekaj skupin in posameznikov. Papežu Janezu Pavlu II so postavili spomenik v parku, ker je razglasil cerkev za baziliko.

Cerkev je dolga kar 39 metrov, ter široka 19 metrov in visoka kar 17 metrov. Celotna površina cerkve je 540 m2 in ima 1 kupolo in 1 zvonik. Ob cerkvi je postavljen tudi samostan, ker za cerkev skrbijo frančiškani. Ob parkirišču je tudi Romarski urad in tam dobite vse informacije o romarskih poteh ter o svetišču. Tudi muzej Sončna pesem najdete tik ob cerkvi, je pa tudi ob cerkvi majhen park v njem pa velik križ ter kip družine.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Se pa na Brezju dogajajo tudi druge stvari. Brezje je tudi kulturno središče tako, da se tukaj dogajajo tudi glasbeni dogodki, ki jih pripravlja frančiškanski samostan. Pripravljajo tudi likovne kolonije, razne tečaje, muzejske razstave, znanstvene simfonije, knjižne izdaje ter galerijske razstave. Baziliko obiskujjejo verniki, romarji ter drugi obiskovalci čez celo leto. Največ pa jih pride sem 24. maja, ko je praznik Marije Pomagaj, ter 15 avgusta na Marijino vnebovzetje.

So pa blizu cerkve tudi informativne table, kjer so opisane različne romarske poti. Poti so primerne za vse starosti. Ena zelo prijetna pot gre mimo slapa Peračica in se imenuje Brezjanska pot miru, je pa še ena zelo lepa pot, ki ima obliko rožnega venca pa se imenuje Rožnovenska pot. Ker smo tudi mi opravili Brezjansko pot miru vam jo bom na kratko opisala. Pot je res primerna za otroke, kot za starejše. Ni preveč dolga saj jo lahko prehodite v dveh urah in 15 minutah. Pot večinoma poteka po ravnem in gozdu, tako da nam v poletnih dneh ne bo preveč vroče.

Brezjanska pot miru

Na informativnih tablah si lahko pogledamo našo pot. Pot je označena s številko 10. Nato pa se odpravimo do cerkve in po cesti do pokopališča. Pri pokopališču se podamo desno, pot je označena pot miru. Nato pa naša pot poteka čez travnik, kjer se nam tudi odprejo prekrasni pogledi na Karavanke ter Julijske alpe. Ko prehodimo travnik nas pot popelje v gozd, ampak pred gozdom nas pričakajo klopce ter informativna tabla. Pot nato gre do potoka Peračica. Pot večinoma poteka ob potoku po gozdu in nas tudi pripelje do slapa Peračica. Tukaj je tudi vpisna skrinjica nad slapom, kjer se lahko vpišemo. Nato pridemo na makedansko cesto, kjer se usmerimo desno in sledimo cesti samo ravno. Ko bo ceste konec gledamo za table vas Peračice. Lahko pa že prej gremo dol s ceste in pridemo nazaj do slapa in po isti poti nazaj. Če pa gremo po poti za vas Peračica pa sledimo tablam za baziliko Marije Pomagaj. Prišli bomo nazaj do parkirišča. Pot je res prijetna ni težka poteka v čudoviti naravi ob potoku Peračica.

Lahko pa se odpravite na Rožnovensko pot, ta pot pa je nekoliko daljša in je dolga nekje 3 ure in 30 minut. To pot tudi najdete na informacijskih tablah. Pot je tudi primerna za vse starosti. Ampak ta pot ne poteka toliko po gozdu in senci. Vsak naj se sam odloči če bo katero pot obiskal in prehodil.

Če se slučajno potepate po Gorenjski in ne veste kaj bi še obiskali. Se odpravite na Brezje in obiščite čudovito cerkev, poleg tega pa se še lahko sprehodite po čudoviti naravi.

Objavi komentar

Follow us on