fbpx
Image Alt

Blog

Ferrarijev-vrt

Ferrarijev vrt je eno izmed najstarejših kraških naselij

Ferrarijev vrt se skriva v mestecu Štanjel, majhnem kraškem srednjeveškem mestecu, ki spada pod občino Komen. Je eno najstarejših kraških naselij in slovi po svojih ozkih uličicah med kamnitimi hišami ter po kamnoseštvu. Štanjelske največje in najbolj prepoznavne znamenitosti so obzidje in grad, gotska cerkev ter Ferrarijev vrt.

Najbrž kar večina ljudi ob besedni zvezi Ferrarijev vrt pomisli na svetleče in hitre rdeče avtomobile znamke Ferrari. A žal Ferrarijev vrt nima nič opraviti z italijanom Enzom Ferrarijem, ustanoviteljem avtomobilske tovarne Ferrari in dirkaškega moštva Scuderia Ferrari pri Formuli 1 ter slavnim avtomobilskim dirkačem. Ferrarijev vrt ima namreč opraviti s povsem drugačnim italijanom, ki pa ni čisto nič v sorodu z lastnikom znamke Ferrari. Italijan, ki je razlog za nastanek Ferrarijevega vrta, se imenuje Enrice Ferrari.

Enrice je bil zdravnik v Trstu, ki je postopoma odkupoval hiše v Štanjelu, kar je počel od leta 1920 dalje. Zdravnik si je namreč želel v Štanjelu urediti podeželjsko vilo zase in pa sanatorij za pljučne bolnike. Pod hišami, ki jih je odkupil, je nastal park, ki je nosil ime Ferrarijev vrt, in to ime nosi še danes. Park je za Enrica, svojega svaka, uredil Maks Fabiani. Park velja za eno izmed najpomembnejših parkovnih ureditev iz časa med obema svetovnima vojnama. Uvrščen je med spomenike z državnim pomenom in vse do danes je ohranil svoj status parka.  Za kulturni spomenik državnega pomena je bil sprejet že leta 1999, park pa je nastajal od leta 1920 pa do leta 1930.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ines Kikelj, Irena Marolt, Nina Rebov, Olga Pavlin, Polona Dolničar, Simon Murn, Tina Golias

Maks Fabiani je bil urbanist, arhitekt, profesor na dunajski tehniški univerzi, vodja fašistov, podestá občine Štanjel, rojen je bil v Kobdilju, ki je naselje v občini Komen, blizu Štanjela, umrl pa je v Gorici. Bil je izredno nadarjen arihitekt in urbanist, ko je doktoriral na Dunaju in je zaključil s svojo vojaško obveznostjo, je bil svetovalec prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Zatem se je vrnil nazaj na rodni Kras. Iz ljubezni do svojega domačega kraja in družine, je pričel s prenovo vasi na Krasu. Ferrarijev vrt je uredil po prvi svetovni vojni, ko je bil župan Štanjela, vrt pa je spadal k vili Ferrari. Umrl je v pozni starosti.

Terasast Ferrarijev vrt nosi tudi ime Vrtni park v Štanjelu in nosi velik pomen za celotno našo državo in našo kulturno dediščino. Najbolj unikatna stvar v parku je sistem zbiralnikov in kanalov za oskrbo parka z vodo, torej za zalivanje, pa za dva vodometa in vodno zrcalo. Sredi ovalnega bazena je dodal dva mala otočka, čez bazen gre mali beneški mostiček, uredil je tudi razgledišče s senco, paviljon. Bazen je tudi najprepoznavnejši znak vrta, voda vanj pa priteka iz zelo zapletenega vodovodnega sistema. Zelo skrbno je zasadil drevorede in sadna srevesa, veliko pa se je posvetil tudi urejanju obhodne poti. Vse je tudi okrašeno s cvetličnimi in pa tudi zelenjavnimi gredami. Vrt ima tudi pergolo, balinišče ter umetno votlinico ter vodomete.

Ferrarijev vrt si je mogoče ogledati kadarkoli v letu, je pa res, da je najlepši spomladi, ko vse cveti, in pa poleti. Je zelo primeren kraj za kake romantične zmenke, za najlepše poroke ali le zasanjane sprehode po čudovito urejeni naravi. Po intrernetu in sploh na Facebooku je cel kup okoliških gostiln, ki vabijo k sebi na kosilo ali večerjo in poleg pripišejo še to, da je v njihovi bližini Štanjel s Ferrarijevem vrtom, ki je odličen kraj za sproščanje pred ali pa po obedu pri njih. To pa je tudi super ideja za kakšen enodnevni romantičen izlet v dvoje ali pa za družinski izlet, saj ni lepšega kot jesti dobro hrano, potem pa se še sprehajati po lepo urejenem parku, ki je v vsej svoji starinskosti in čudovitosti naravnost krasen za sproščanje. Je pa res tudi to, da je dostop do parka nekoliko omejen, saj je vožnaj z avtomobilom po Štanjelu prepovedana, dovoljena je le za prebivalce in dostavo. Zaenkrat sta v Štanjelu, blizu glavne ceste, urejeni dve parkiriški, kjer se lahko parkira avtomobil in se potem peš sprehodi po uličicah do gradu, vrta in ostalih znamenitosti.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Da je Ferrarijev vrt res nekaj posebnega in edinstvenega, dokazujejo številni strokovnjaki, ki se še danes trudijo razvozlati Fabianijev kompliciran vodni sistem in vse ostale uganke, ki jih je slavni arhitekt zavil v čudovit vrt, s čemer je dokazal, da je izjemen in izredno bister arhitekt. Njegov sistem je namreč zdržal desetletja in še danes brezhibno deluje. Uredil je tudi kanalizacijo za odtekanje meteorne vode in gnojnice iz štanjelskih hlevov.

Sprva je za Ferrarijev vrt skrbel Arboretum Volčju potok, pred skoraj petimi leti pa je pričel pripadati občini Komen. Občina tako vrt kot tudi ostale znamenitosti stalno obnavlja in izboljšuje, da bi bilo vse skupaj kar se da najbolj privlačno za obiskovalce. Njihovo delo je pustilo vtis, saj vrt vsako leto obišče več ljudi, ki so vseh starosti. Vrt je zanimiv tako za otroke, kot tudi mladostnike, ki potem utrinke iz čudovitega kraja lahko objavijo na Instagramu, kjer se borijo za čim več všečkov, njegovo lepoto pa seveda še najbolje cenijo odrasli, sploh starejši, ki vanj stopijo z nameno, da si spočijejo oko in uživajo v vseh lepotah, ki jih par nudi.

Ferrarijev vrt je terasasto urejen, saj je tudi celoten Štanjel grajen v terasah. Fabiani namčre ni hotel oskruniti svojega mesta in je zato poskrbel, da se tako vila kot tudi vrt stapljata s celotnim naseljem in je zato pogled od daleč na celoten Štanjel toliko lepši. Fabiani je tradicionalno kraško povezal z modo tistega časa in ustvaril čudovit kraj za enodnevni izlet.

Za tiste pare, ki želijo poroko na nepozabnem kraju in imajo nekoliko več pod palcem, je možno, da se prijavijo za poroko v Ferrarijevem vrtu. Sicer je procedura za prijavo in izvedbo poroke nekoliko sitno dolga, je pa vse poplačano, ko se poroka odvije. Tisti, ki želijo organizirati še kosilo ali večerjo po poroki, lahko to storijo, je pa seveda za to odšteti nekoliko več kot za poroko na kakšnem drugem kraju.

Ferrarijev vrt je res nepozaben in magičen kraj, skrit na Krasu, dolgo pozabljen in potem na novo odkrit, ki k sebi privabi vedno več ljudi, saj se vsakomur kdaj pa kdaj prileže spokojnost ali umik iz mestnega vrveža.

Objavi komentar

Follow us on