fbpx
Image Alt

Blog

Koca_na_Korosici

Korošica je kotlina, kjer se nahaja Kocbekov dom

V kotlini Korošica se je nekoč nahajal Kocbekov dom na Korošici. Beseda nekoč zato, ker je dom leta 2017 pogorel in od takrat še niso postavili novega.

Korošica se nahaja na nadmorski višini 1803 metre. Nahaja se pod Ojstrico. Ime je dobila po Franu Kocbeku. Iz kotline je lep razgled na Veliki vrh, Tolsti vrh, Dleskovec, Črni vrh, Koroški vrh, Lučki dedec, Prag, Lučko Babo, Ojstrico, Planjavo in na Zeleniške Špice. Korošica je vredna obiska, saj se obdaja s čudovitimi razgledi.

Prvo kočo so postavili leta 1876, ki pa je 5 let pozneje pogorela. Novo kočo so nato odprli leta 1894. Kočo so nato nadzidali in obnovili leta 1929. Eno prezidavo in pa tudi povečavo pa je koča doživela leta 1935. Večjo prenovo so koči namenili med letoma 1969 in 1973. Leta 1990 so kočo malo posodobili, leta 1993 pa so ji priključili mobitel. Preden je leta 2017 pogorela, je koča imela 80 sedežev in 111 postelj oziroma ležišč.

Poti:

Planina Podvežak- Kocbekov dom na Korošici (2 uri in 15 minut)

Do izhodišča pridemo tako, da se iz Luč peljemo v dolino Podvolovljek. Pri oznaki ceste med 11 in 11,5 kilometra gremo desno. V vseh ostalih križiščih sledimo oznakam za Planino Podvežak. Parkirišče je makadamsko in najdemo tudi prostor v senci.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Rok Petrušič.

Naša pot se s parkirišča nadaljuje v smeri planine Podvežak. Pot, ki poteka po cesti in po pešpoti, nas v 15 minutah pripelje na planino. Od planine je lep razgled na Rogatec in Lepenatko. Od tu nadaljujemo po potki, ki vodi v gozd. Pot se vzpenja in nas pripelje v dolinico. Ko pridemo do razpotja, lahko gremo naravnost ali pa levo, ki gre mimo Vodotočnega jezera. Lahko naredimo krožno pot in gremo po eni do doma, po drugi pa nazaj do izhodišča.

Pot naravnost nas vodi po travi in kmalu zavije v desno. Na naslednjem razpotju gremo levo in kmalu prispemo do Inkretovega studenca, kjer si lahko natočimo svežo vodo. Pot se nato vzpne in nas pripelje do pobočij Tolstega vrha. Na naslednjem razpotju nadaljujemo levo, v smer Korošica. Potem nas pot pripelje na Dleskovško planoto. Pot nas pripelje spet na eno razpotje in tu nadaljujemo v smeri Korošica. Naša pot se nato vzpne na sedlo med Koroškim vrhom in Malo Ojstrico. Kar kmalu pa pridemo do našega cilja, Korošica.

Če pa se odločimo za pot mimo Vodotočnega jezera, pa nadaljujemo levo. Pot se vzpenja in nas pripelje do sedelca med Desko in Tolstim vrhom. Iz sedelca gremo naravnost (lahko gremo levo na Desko, samo 5 minut. Ali pa gremo desno na Tolsti vrh, 10 minut hoje), ki nas pripelje do Vodotočnega jezera. Pri jezeru gremo do pastirske koče in se vzpnemo po poti. Ko pridemo do razpotja gremo desno, za smer Korošica. Pot nas vodi po lepo razglednih pobočjih in nas pripelje do naslednjega razpotja, kjer pa gremo naravnost. Ko pridemo do prevala Prag, nadaljujemo naravnost in nekje po 15 minutah hoje po peš poti pridemo do Korošice.

Obe poti sta lahki, s tem da je tista mimo jezera neoznačena, druga pa označena. Višinska razlika je 308 metrov. Pot pa je primerna za vse letne čase in za ljudi vseh starosti. Pozimi se priporoča uporaba derez in cepina.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Planina Ravne- Kocbekov dom na Korošici (3 ure)

Do izhodišča pridemo tako, da v Lučah nadaljujemo v dolino Podvolovljek. Med oznakami 11 in 11,5 km gremo desno. V križiščih pa cesti sledimo za Planino Ravne. Ko pridemo do planine se še peljemo naravnost, dokler ne pridemo do parkirišče pri koncu ceste. Parkirišče je na travi, sence pa skoraj da ni.

Iz parkirišča  gremo levo na kolovoz, ki se kar kmalu spremeni v peš pot. Pot po 10 minutah zavije v desno in prečimo pašno ograjo. Ko pridemo do razpotja nadaljujemo levo, smer Korošica. Nato pa pridemo v dolinico in na koncu dolinice pot zavije v desno. Potem pridemo do klopce in spomenika padlim borcem. Pot se nato vzpenja in včasih se nam odprejo lepi razgledi. Po nekje 1 uri hoje od izhodišča, pa pridemo do Sedelca in na razpotju gremo za smer Korošica. Naša pot nato obkroži pobočja Velikega vrha in pridemo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost. Ko pridemo na preval Prag gremo samo naravnost. Pot se nato malo položi in gremo mimo močvirja, ter pridemo do razpotja, kjer zavijemo levo. Pot se vzpenja in zavije nekoliko v levo. Na razpotju, ki sledi nadaljujemo desno in kar kmalu pridemo na Sedelce. Na razpotju, nadaljujemo za smer Korošica in kar kmalu pridemo do Korošice.

Pot je lahka in označena. Primerna je za mlade in starejše ljudi. Višinska razlika med potjo je 500 metrov, pot pa lahko prehodimo v vseh letnih časih. Poleti ni priporočene opreme, pozimi pa se priporoča uporaba cepina in derez.

Poti še je veliko več. Večina je lahkih, najdemo pa tudi zahtevne poti. Poti so večinoma označene, ampak je tudi nekaj neoznačenih. Najdaljša pot, iz izhodišča Pred Belo, traja kar 5 ur. Sami se odločite, glede na svoje zmožnosti, po kateri poti bi radi dosegli Korošico.

Od doma pa lahko gremo, na primer na Planjavo, Malo Ojstrico, Veliko Ojstrico, Lučki Dedec, Lučko Babo in še kam. Tako, da če nam do doma ni bilo dovolj hoje, lahko naš izlet podaljšamo. Odločitev je samo vaša. Sama sem osvojila Planjavo, Malo Ojstrico in Veliko Ojstrico. Poti so lepe, vrhi pa nam postrežejo s prečudovitimi razgledi.

Kocbekov dom na Korošici oziroma Korošico sem sama osvojila kar nekaj krat. Zgoraj sem opisala poti, po katerih sem jaz šla. Na Korošico bom še zagotovo šla in mogoče zraven še šla na kakšno goro. Zraven si v nahrbtniku ne pozabite vzeti pijačo in pa tudi hrano, saj je dom zaprt in se v njem ne boste mogli najesti. Nujno s sabo vzemite tudi fotoaparat in naredite prečudovite fotografije. Če imate veliko kondicije oziroma, če imate voljo se povzpnite še na kakšen gorski vrh in si privoščite še bolj lepše razglede, na okoliške vrhove. Sama vam obisk Korošice priporočam. Zdaj pa le nahrbtnik na rame in pot pod noge. Pa srečno in uživajte.

Komentarji

  • Zdenka Stušek
    19. oktobra, 2018

    Čudovito

    Odgovori

Objavi komentar

Follow us on