fbpx
Image Alt

Blog

pomorske destinacije v sloveniji

Najboljše pomorske destinacije v Sloveniji

Kljub temu, da imamo v Sloveniji relativno kratko morsko obalo, ki meri le nekaj več kot štirideset kilometrov, pa je ta zelo razgibana in raznolika. Ne glede na majhnost ponuja čudovito naravo in številne znamenitosti, ki vas bodo navdušile. Tudi zato ne preseneča, da je slovenska obala tesno povezana s turizmom in privablja številne obiskovalce. Med najpogostejšimi obiskovalci so turisti iz sosednjih držav, kot so na primer Avstrijci in Italijani, za njimi sledijo Nemci, nato pa pridejo na vrsto, po številu nočitev in obiskov, domači gostje. V času pandemije smo, s pomočjo turističnih bonov in zaprtja mejnih prehodov, pričeli odkrivati lepote naše domovine.

Med najbolj priljubljenimi destinacijami je prav slovenska obala oziroma slovenska Istra. Brez dvoma bi lahko rekli, da sodi med top destinacije v Sloveniji. Svoj razvoj lahko to območje pripiše tudi pomorskemu turizmu. Koprski pristan se je v zadnjih petih do desetih letih uveljavil, kot priljubljena postojanka za križarske ladje. Mesto z okolico, tako danes obiskujejo turisti z vsega sveta. Za obiskovalce so na voljo tudi čarterski prevozi do svetovno znanih znamenitosti, kot je na primer Postojnska jama, kobilarna v Lipici ali pa park Škocjanske jame.

Nekateri obiskovalci pa se odločijo celo za najem svoje ladje, da bi si ogledali prečudovito slovensko obalo. Pa veste, kje bi lahko opravili najem plovil Slovenija? Brez skrbi, če se vam ne ljubi obiskati turističnih ladjic, ki povezujejo obalne občine, lahko svoje privatno plovilo rezervirate kar preko spleta. V pomladnih, poletnih in jesenskih mesecih med obalnimi kraji vozi turistična ladja, ki od Ankarana, preko Kopra in Izole, prispe do Pirana.

Prav vsaka od teh občin ima za ponuditi marsikaj. Če začnemo pri najmlajši, to je Ankaranu, imate na voljo prečudoviti del slovenske obale, kjer se nahaja Krajinski park Debeli rtič. Ta sodi med top slovenske destinacije, saj ponuja čisto morje in neokrnjeno naravo, v kateri lahko prav vsi uživamo. V poletnih mesecih je zaradi kopalcev dostop preko cest praktično nemogoč, zato vam svetujemo, da se odločite za obisk z lastnim plovilom. Tako se boste izognili nepotrebni gneči, poleg tega pa si boste lahko z morske gladine ogledali čudovito obalo.

 

pomorske destinacije v sloveniji

 

Koper je, kot največje obalno mesto, primerno za povsem drugi tip turizma. Kot že omenjeno, v Kopru se na potniškem terminalu ustavijo številne križarske ladje. Ampak mestno jedro je primerno za obisk tudi za druge pomorske goste. Poleg tega pa imajo vsi obiskovalci na voljo številne lokale in mestno plažo, kjer se lahko osvežijo v toplih poletnih mesecih.

 

pomorske destinacije koper

 

Naslednja v vrsti je prečudovita Izola. Ta ponuja prisrčen mandrač, kjer lahko najdete najrazličnejša plovila, čudovite mestne ulice in trge ter prijazne domačine. Če se želite s svojim plovilom odpraviti na kopanje je Izola pravi naslov za vas. Območje Belih skal je priljubljeno tako med domačini, kot med turisti, saj ponuja kristalno vodo in čudovito flišnato obalo. To je eden od najlepših koščkov slovenske obale.

Med top destinacije za dopust v Sloveniji pa nedvomno sodi Piran. Ta je poleg Bleda in Ljubljane med najbolj obiskanimi občinami v Sloveniji. Samo mesto Piran je kot iz filma. Ozki labirinti ulic vas bodo očarali, tako kot zgodovina mesta. Če boste v Piran prišli s svojim najetim plovilom, vam svetujemo, da ga pustite v pristanišču in se peš odpravite vse do obzidja. Od tam se razprostira prekrasen pogled, zato lahko trdimo, da je vzpon na koncu povsem poplačan. V kolikor pa ste ljubitelji kopanja, vam svetujemo, da se zasidrate pred Fieso in opravite skok v vodo. Vendar ne pozabite, da je potrebno spoštovati veljavne predpise glede plutja od obale.

 

pomorske destinacije piran

Slovenska obala je kljub svoji relativno kratkosti, zelo raznolika in čudovita. Za vsakogar ponuja destinacijo, ki jo bo želel obiskati. Prav zato je slovenska Istra tako priljubljena turistična in dopustniška destinacija. In obala ima z morja povsem drugačno perspektivo, zato nikar ne odlašajte in si rezervirajte svoje plovilo že zdaj.

Objavi komentar

Follow us on