fbpx
Image Alt

Blog

bistrica-ob-sotli

Bistrica ob Sotli, podeželsko naselje, ki vam lahko veliko ponudi

Na skrajnem vzhodnem delu Slovenije, nedaleč stran od meje s sosednjo državo Hrvaško, se nahaja trško naselje Bistrica ob Sotli. Bistrica ob Sotli je manjši kraj, kjer so v strnjenem trgu hiše iz preteklega stoletja, navzven pa je tudi nekaj novih hiš. Bistrica ob Sotli je dovolj velika, da ima svojo šolo, trgovino in zdravstveni dom. Sredi naselja se nahaja z obzidjem ograjena cerkvica svetega Petra, ki se prvič omenja že koncem trinajstega stoletja.

Prav po župnijski cerkvici je Bistrica ob Sotli dobila ime v preteklosti, ko so jo potem, ko se je najprej imenovala Leskovec, preimenovali v Sveti Peter pod Svetimi gorami. Šele leta 1952 so jo poimenovali po imenu, kakršnega nosi še danes, to je Bistrica ob Sotli. Najverjetneje po reki Bistrici, ki teče skozi naselje.

Kljub temu, da je Bistrica ob Sotli manjše naselje, pa v svojem trgu in okolici skriva mnoge kulturne znamenitosti in naravne lepote, ki si jih je vredno ogledati.

Bistrica ob Sotli je tudi del Kozjanskega parka, ki je bil kot Spominski park Trebče ustanovljen leta 1981, z namenom ohraniti avtohtone živalske in rastlinske vrste, bogato kulturno in zgodovinsko dediščino in pristen podeželski utrip življenja. Spominski park Trebče je bil leta 1999 preimenovan v Kozjanski park. Obsega obsežno območje na osrednjem vzhodnem delu Slovenije in vključuje občine Podčetrtek, Kozje, Bistrica ob Sotli in tudi manjši del občin Brežice in Krško.

Do kraja Bistrica ob Sotli pridete, če dolenjsko avtocesto pri Čatežu zapustite, se peljete čez Brežice in se nato usmerite proti Bizeljskem. V Bizeljskem pot nadaljujete po cesti, čez Svete gore in po približno sedmih kilometrih ste v Bistrici ob Sotli. Če prihajate iz smeri Celja oziroma Maribora, morate priti do Podčetrtka in potem pot nadaljujete po glavni cesti čez manjša naselja Imeno, Golobinjek, Prelasko, Sedlarjevo, Dekmanca, Srebrnik. Od Podčetrtka do Bistrice ob Sotli boste potrebovali kakšnih dvajset minut.

Najbolj poznana znamenitost Bistrice ob Sotli so Svete gore. Svete gore so ene najbolj znanih slovenskih božjih poti. Nahajajo se na pobočju Orlice na nadmorski višini 521 metrov. Do Svetih gor lahko pridemo z avtomobilom, ki ga pustimo na brezplačnem parkirišču ob vznožju vrha, ki vodi do cerkva. Lahko gremo na Svete gore peš iz Bistrice ob Sotli, po označeni gozdni poti, nemalo romarjev pa pride peš na Svete gore iz smeri Krškega, Hrvaške in od drugod.

Posebnost Svetih gor je tudi ta, da se na vrhu vzpetine nahaja kar pet cerkva oziroma cerkvic. Največja in najpomembnejša je cerkev, posvečena Lurški materi božji, v njeni neposredni bližini pa se nahajajo še cerkvice Svetega Jurija, Svetega Martina, Svetih Fabijana in Sebastijana in Svetega Bolfenka. Do cerkva vodi iz vznožja vzpetine božja pot, ki jo krasijo unikatna božja znamenja iz lesa. Pot je dokaj strma, zato, če se boste podali nanjo, obujte kaj udobnega, z dobrim podplatom. Sploh če je mokro, zna na kamenju, s katerim je delno pot »tlakovana«,  nevarno drseti.

Bistrica ob Sotli

Maše so na Svetih gorah na velikonočni ponedeljek in potem vsako nedeljo, od 1. maja do Martinove nedelje v novembru, ob 11. uri. Avgusta in septembra so po dve maši in sicer ob 9.30 uri  in ob 11.00 uri.

Najlepše v, zunaj zelo preprosti cerkvi »Svetogorske« Marije, je zagotovo  sredi cerkve postavljen prečudovit kip Matere Božje z Jezusčkom v naročju. Zanimivo je, da kip preoblačijo in tako imata Marija in mali Jezus okoli trideset različnih oblek. Cerkev ima tudi izredno bogat glavni oltar, ki ga štejemo med enega najlepših oltarjev v Sloveniji. Poleg glavnega oltarja je v cerkvi še nekaj izredno bogatih oltarjev, stene cerkve pa krasijo umetniške slike in slikarije.

Z vrha, ob cerkvi, boste imeli čudovite razglede po okoliških hribih, vse do Boča in pa tudi po ravninskem svetu bistriškega in hrvaškega.

Poleg Svetih gor je v sami Bistrici ob Sotli tudi zanimiva, preprosta župnijska cerkev, posvečena svetemu Petru. Cerkev je stara že blizu 750 let in ima zelo zanimivo zgodovino. Naj omenimo samo nekaj utrinkov iz zgodovine. Kljub temu, da so cerkve načeloma trdno grajene, je bila cerkev Svetega Petra v Bistrici ob Sotli v začetku devetnajstega stoletja že v tako slabem stanju, da so jo morali leta 1831 začasno zapreti. V tem času so maše potekale kar v mrtvašnici. Ko so jo leta 1835 končno spet »usposobili«, je že naslednje leto vanjo udarila strela. Poškodovala je zvonik, ubila dva otroka in takrat v cerkvi prisotne pometala po tleh, da so nezavestni obležali. V letih 1837/1838 so jo bogato poslikali in takrat je nastala v Marijini kapeli slika hudiča, ki vleče Luthra in njegovo Katrico v pekel. To sliko so kasneje prebelili. V letu 1970 so v cerkvi odkrili mnogo fresk, ki so potrdile izjemno starost te cerkve.

Poleg cerkva je Bistrica ob Sotli posejana tudi z mnogimi kapelami, največ jih je seveda na romarski poti proti Svetim goram. Najbolj znana je kapela Božja noga, ki stoji v gozdu, pod župniščem na Svetih gorah. Ob njej je tudi izvir pitne vode, ob katerem so uredili pipe, tako da se lahko romarji na poti odžejajo.

Kulturno bogastvo Bistrice ob Sotli dopolnjujejo tudi naravne znamenitosti. Ena najbolj zanimivih je vsekakor soteska reke Bistrice. Dolga je okrog tri kilometre in mestoma je tako ozka, da ne omogoča prehoda. Nad Bistrico se v soteski dvigajo strma pobočja, ki so visoka tudi prek 400 metrov, skalovita in poraščena z gozdom. Soteska reke Bistrice je najbolj ohranjena in najbolj slikovita rečna soteska v vzhodnem delu Slovenije. Tu rastejo redke rastlinske vrste kot so kranjska lilija, rumenkasti luk, šopasta zvončnica…Srečamo pa lahko tu kakšno divjo svinjo, gamsa, številne pa so tudi dvoživke in kačji pastirji. Sama reka je bogata tudi s postrvmi in potočnimi raki.

Ko boste v Bistrici ob Sotli, morate zagotovo obiskati tudi Gostilno Šempeter. Nahaja se tik poleg župnijske cerkve Svetega Petra. Gostilna vam nudi izvrstne in okusne domače dobrote in lokalno vino in zato tudi nima zaman naziva »Gostilna Slovenije«. Kar smo si mi privoščili pri njih je »Piknik košarica«. V košarico za dva, ki vas bo stala 23,00 EUR vam naložijo suhomesnate dobrote, poletno solato, domač kruh, sir, zeliščne namaze, buteljko vina, sladico in za povrh še steklenico navadne vode!

Skratka, podeželsko Bistrico ob Sotli se splača obiskati. Tako zaradi bogatih zgodovinskih znamenitosti, naravnih pristnih lepot in domače, okusne, eko hrane in odličnih vin.     

Foto: Anita Lojen, Barbara Verbančič.

Objavi komentar

Follow us on