fbpx
Image Alt

Blog

Golovec

Golovec, gozdnata vzpetina jugovzhodno od Ljubljane

V Sloveniji marsikdo rad planinari. Marsikdo začne svoje planinske poti z gorami oziroma hribi, ki so po višini manjši kot 1000 metrov. Slovenija ima takšnih vrhov 19. Mogoče najbolj oziroma kar najbolj znana Slovenska vrhova pod 1000 metri sta Donačka Gora in pa Boč. Ljudje ta dva vrhova radi obiščejo. Danes pa ta članek ne bo ne o Donački Gori in ne o Boču, ampak o mogoče manj znanem hribu, ki se imenuje Golovec.

Golovec je gozdnata vzpetina, ki pa se nahaja jugovzhodno od našega glavnega mesta, Ljubljane. Najvišji vrh vzpetine je Mazovnik, ki je visok le 450 metrov. Golovec se nahaja oziroma spada med Posavsko hribovje. Skozi Golovec pa poteka Pot spominov in tovarištva. Na Golovcu izvira Bizovški in Dolgi potok, oba se potem izlijeta v Ljubljanico. Danes je Golovec poraščen z gozdom, ampak nekoč ni bil. Nekoč je Golovec bil poraščen samo s travo, no bil je praktično gol in zato je tudi dobil takšno ime, kot ga ima.

Poti na mazovnik, najvišji vrh Golovca:

Poti na vrh Mazovnika je vse skupaj 5. Vse pot bom v nadaljevanju opisala, sama sem pa prehodila samo 35 minutno pot, ki je najkrajša na Mazovnik.

Ljubljana (London)- Mazovnik (Golovec): 35 minut

Do izhodišča pridemo tako, da ljubljansko obvoznico zapustimo na izvozu jug. Potem gremo proti centru. Na Rudniku oziroma zaselku London pa gremo za smer Pot spominov in tovarištva. Ko zmanjka asfalta moramo tu parkirati.

Od tukaj gremo po makadamski cesti, ko jo zapustimo na levem ostrem ovinku. Tukaj sledimo oznakam za Pot spominov in tovarištva desno. Pot nas po vzponih pripelje do Črnega Hriba. Tukaj se nato malo spustimo in pridemo do neoznačenega razpotja, kjer gremo desno. Po 10 metrih pridemo do naslednjega razpotja, tu gremo levo in kmalu so na Mazovniku.

Pot je lahka, ampak neoznačena. Višinska razlika med potjo je  150 metrov.

Ljubljana (Botanični vrt)- Mazovnik (Golovec): 1 ura in 5 minut

Ljubljansko obvoznico zapustimo na izvozu za Ig. Od tukaj gremo za nakupovalno središče Rudnik. Krožišče med Merkurjem in Supernovo zapustimo za Jurčkovo cesto. Na drugem semaforiziranem križišču gremo desno. Čez 500 metrov pridemo do šole in Botaničnega vrta, kjer moramo parkirati.

Nadaljujemo po cesti, ki gre skozi podvoz in most. Nato pridemo do križišča, kjer gremo levo. Po 50 metrih pridemo do naslednjega križišča, kjer pa gremo desno. Cesta je najprej tlakovana, potem pa postane makedamska. V bližini observatorija gremo za oznakami Golovec. Kolovoz se najprej vzpne, nato pa spusti in potem prečimo gozdno cesto. Na manjšem razpotju gremo levo. Kar kmalu pridemo na Črni hrib. Tukaj se nato malo spustimo in pridemo do neoznačenega razpotja, kjer gremo desno. Po 10 metrih pridemo do naslednjega razpotja, tu gremo levo in kmalu so na Mazovniku.

Pot je lahka, ampak tako kot prva je tudi ta neoznačena. Višinska razlika med potjo je 200 metrov.

 

Ljubljana (Rakovnik)- Mazovnik (Golovec): 55 minut

Do izhodišča se pride tako, da se zapeljemo na Dolenjsko cesto v Ljubljani. V križišču z Galjevico moramo iti proti severovzhodu oziroma proti zdravstvenemu domu Rudnik. V bližini doma je tudi cerkev, kjer lahko parkiramo.

Od parkirišča gremo po asfaltni cesti do lesenega križa. Tukaj gremo desno na kolovoz. Kolovoz gre do travnika, kjer se kolovoz spremeni v pešpot oziroma stezico. Pot gre nato v gozd in potem poteka tudi ob robu gozda. Preden pridemo do klopce, moramo iti levo v gozd. Od klopce so razgledi. Pot nas pripelje do makadamske ceste in pridemo do observatorija. V bližini observatorija gremo za oznakami Golovec. Kolovoz se najprej vzpne, nato pa spusti in potem prečimo gozdno cesto. Na manjšem razpotju gremo levo. Kar kmalu pridemo na Črni hrib. Tukaj se nato malo spustimo in pridemo do neoznačenega razpotja, kjer gremo desno. Po 10 metrih pridemo do naslednjega razpotja, tu gremo levo in kmalu so na Mazovniku.

Pot je lahka in pa neoznačena. Višinska razlika med izhodiščem in vrhom je 180 metrov.

Ljubljana (Gruberjeva brv)- Mazovnik (Golovec): 1 ura

Do izhodišča pridemo tako, da parkiramo nekje v bližini križišča med Roško cesto in Streliško ulico.

Od tukaj gremo do Grubarjeve brvi in od tu potem moramo prečiti Hradecko cesto. Pot nas vodi po stopnicah navzgor in dosežemo cesto. Gremo še mimo nekaj hiš in potem lahko greste levo po gozdni poti ali pa nadaljujete po cesti. Višje se obe poti združita v cesto, kjer gremo do observatorija. V bližini observatorija gremo za oznakami Golovec. Kolovoz se najprej vzpne, nato pa spusti in potem prečimo gozdno cesto. Na manjšem razpotju gremo levo. Kar kmalu pridemo na Črni hrib. Tukaj se nato malo spustimo in pridemo do neoznačenega razpotja, kjer gremo desno. Po 10 metrih pridemo do naslednjega razpotja, tu gremo levo in kmalu so na Mazovniku.

Pot je lahka in pa označena. Je edina označena pot na Mazovnik, najvišji vrh Golovca. Višinska razlika med potjo je 200 metrov.

Ljubljana (Štepanja vas)- Mazovnik (Golovec): 1 ura

V Ljubljani moramo najprej do Litijske ceste, kjer se ob avtobusni postaji Štepanja vas začne ta pot na Mazovnik.

Od avtobusne postaje moramo iti proti vzhodu. Pred prvo hišo moramo iti desno. Pot poteka skozi gozd in gre ob ograji. Potem pridemo do kolovoza. Po njem pridemo do hriba Lkunja. Od tukaj lahko izberemo katerokoli pot, saj po vseh pridemo do makadamske ceste in do observatorija. V bližini observatorija gremo za oznakami Golovec. Kolovoz se najprej vzpne, nato pa spusti in potem prečimo gozdno cesto. Na manjšem razpotju gremo levo. Kar kmalu pridemo na Črni hrib. Tukaj se nato malo spustimo in pridemo do neoznačenega razpotja, kjer gremo desno. Po 10 metrih pridemo do naslednjega razpotja, tu gremo levo in kmalu so na Mazovniku.

Pot je lahka in pa neoznačena. Višinska razlika med potjo je 210 metrov.

Golovec, z najvišjim vrhom Mazovnik je vreden vašega obiska. Lahko je le to vaš popoldanski izlet ali pa dopoldanski, saj so na Mazovnik kratke poti. Na vrhu so klopce, kjer si lahko odpočijete od poti. Razgleda iz vrha ni zaradi gozda, ampak vseeno je vredno obiskati Mazovnik (Golovec). Pa srečno pot in uživajte na vrhu.

Objavi komentar

Follow us on