fbpx
Image Alt

Blog

blejsko-jezero

Blejsko jezero, biser slovenskega turizma

Blejsko jezero vas nikakor ne bo pustilo ravnodušne. Ponuja številne športne aktivnosti, omogoča ležerno poležavanje, odlično pa je za uživanje v romantičnih trenutkih.

Blejsko jezero se nahaja v kotlini čudovite čelne kotanje nekdanjega Bohinjskega ledenika. Okolica jezera se je preoblikovala že v obodobju pleistocena, ko je ledenik prekril omenjeni del. Ob umiku je za seboj pustil več pasov prekrasnih čelnih moren. Na začetku je bilo jezero veliko večje in se je stekalo proti dolini reke Save Bohinjke. Grajska skala, južni rob Straže in manjše krpe nad Bohinjsko Belo ponujajo pogled na odlično ohranjen greben iz neoschwagerinskih apnencev iz obodbja, ki ga imenujemo srednji permij. Hipotermalni vrelci v zavetju Grajskega hriba pričajo o izrednem neotektonskem delovanju.

 

Ena od ljudskih legend pa o nastanku blejskega otoka pravi naslednje: na njegovem mestu je pred davnimi časi sredi pašnikov in travnikov, po katerih so pasli drobnico, na majhnem griču stala Marijina kapelica. V to kapelico je drobnica pogosto zašla, saj ni bila zavarovana. Pastirjem in lastnikom drobnice je bilo za kapelico vseeno in ob uhajanju drobnice jim ni bilo mar, da tako skrunijo posvečeni kraj. Božjim opozorilom, naj kapelico vseeno zavarujejo, navkljub niso ukrepali, zato se je bog razhudil in travnike zalil z vodo, ter s tem zaščitil ljubo kapelico.

Na zahodni strani Blejskega jezera se nahaja Blejski otok. Blejski otok je majhen apnenčast otok, kjer na vrhu stoji srednjeveška, v baroku prezidana Cerkev Marijinega vnebovzetja. Cerkev je znana zaradi treh stranskih oltarjev, izdelanih iz črnega marmorja, ki so jih izdelali neprekosljivi ljubljanski kamnoseki. Slike v oltarjih so delo neznanega mojstra in izvirajo iz beneške šole 17. stoletja. Glavni oltar v cerkvi izhaja iz 40-ih let 18. stoletja.   Ob cerkvi stoji zvonik z baročno čebulasto kapo. Površina otoka je 0,82 h. Otok se dviga 18 metrov nad jezersko gladino. Na otok so vsak dan organizirani izleti s pletnami, tradicionalnimi blejskimi čolni, lahko pa do otoka veslamo sami, tako da najamemo čoln. Vožnja s pletno nas bo stala 14 evrov. Čoln lahko okrog jezera najamemo na različnih mestih. Najpogosteje nas stane 15 evrov za eno uro.

Voda v jezeru je primerna za kopanje. Lahko se kopamo v dveh prav narejenih kopališčih, ki se imenujeta Grajsko kopališče in kopališe Velika Zaka.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Aljaž Ogrin, Barbara Imenšek, Janez Švab, Jani Kolman, Jernej Sušec, Patricija Mavrič Cej, Rok Vovk, Rosvita Jager, Mateja Petek

Grajsko kopališče se nahaja pod visoko grajsko skalo. Kopališče je ograjeno in v njem se lahko kopate od junija in vse do konca septembra. Na kopališču vam ne bo dolgčas, saj imate na voljo trampolin, plezalno goro, 2  tobogana 4 bazene, igrala, skakalno desko, peskovnik, šah in mizo za namizni tenis. V okviru kopališča se lahko gosti poiščejo ohladijo v senci košatih kostanjev ali senčnikov, katerih najem znaša 2 evra. Kopališče je dolgo 300 metrov in ima več kot sto kabin in sto sedem garderobnih omaric (cena izposoje omarice na dan je 2 evra), ponaša pa se tudi s povsem prenovljenimi sanitarijami in tuši, urejena pa je tudi izposoja ležalnikov, ki pa stane 7 evrov na dan. Dnevna vstopnica za odrasle stane 8 evrov, za otroke do 14 leta pa 6 evrov. Kupimo lahko tudi sezonske vstopnice, ki so cenejše v prepdrodaji in stanejo 85 evrov za odrasle in 40 evrov za otroke. Če pa jo ne kupimo v predprodaji pa stane 100 evrov za odrasle in 55 evrov za otroke.

Kopališče Velika Zaka se nahaja v zalivu ob severni obali Blejskega jezera. Kopališče je večinoma travnato. Postavljeni so tudi tuši. V bližini kopališča je urejeno tudi makadamsko parkirišče in za otroke so na voljo igrala. Kopališče je brezplačno. Ob kopališču se nahaja tudi Camp Bled, ki je odprt od 1.4. do 15.10.. Ena noč v kampu stane 19,80 evrov.

Svojo kopališče ima tudi Grand Hotel Toplice, ampak samo za hotelske goste. Ena noč v hotelu nas bo stala 180 evrov.

Okoli jezera vodi tudi 6 kilometrov dolga pot, ki je primerna za sprehod ali vožnjo s kolesom. Vse okoli so tudi klopce na katerih se lahko tudi odpočijemo in uživamo v razgledu na Blejsko jezero, Blejski grad in Karavanke.

Ob vznožju Blejskega jezera se nahaja tudi Blejski grad, ki se dviga 139 m nad gladino Blejskega jezera. Grad je bil prvič omenjen v 11. stoletju. V bivših bivalnih prostorih na gradu je danes restavracija in muzejska zbirka, v kateri razstavljeni predmeti govorijo zgodbo zgodovinskega razvoja pokrajine Blejskega jezera vse od bronaste dobe do sodobnega časa. Najzanimivejša od ohranjenih stavb na Blejskem gradu je gotska kapela na gornjem dvorišču, ki je posvečena škofu sv. Albuinu in sv. Ingenuinu. Nastala je v 16. stoletju, nato pa so ji ob koncu 17. stoletja dodali baročno podobo in jo okrasili z freskami.  Cena vstopnice za ogled gradu za odrasle je 11 evrov in za otroke do 14 leta starosti 5 evrov. Do njega lahko pridemo po sprehajalnih poteh ali se pripeljemo z avtom po cesti.

 Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Blejsko jezero se hnahaja v Gorenjski pokrajini pri vznožju Pokljuke, ime pa je dobilo po vsem znanem Bledu. Blejsko jezero se nahaja na nadmorski višini 475 metrov, v dolžino se razteza 2120 m, v širino pa 1380 m. Na svoji najgloblji točki je globoko osupljivih 30 m. Letno povprečje za temperaturo vode je 12°C, na 25°C, ki najbolj ustreza večini kopalcev, pa se segreje v juliju.

Zraven Blejskega jezera se lahko pozabavamo tudi na bližnji Straži. V poletnem času se lahko tu prepustite adrenalinskemu sankanju ali pa obiščete adrenalinski park. Pozimi pa vas tu pričakuje majhno, a dobro urejeno smučišče. Od Blejskega jezera je oddaljena le nekaj minut hoje in ima urejeno makedamsko parkirišče.

Če hočemo veličasten pogled na Blejsko jezero se pa sprehodimo na Malo Osojnico, ki je 691 m visok hrib. Na izbiro imamo dve poti, ampak obe se začneta v Veliki Zaki. Do Velike Zake pridemo tako, da se peljemo skozi Bled proti Bohinjski Bistrici, mimo naselja Mlino in prečudovitega Hotela Vila Bled. Na razpotju zavijemo desno. Ko se pa cesta po nekaj ovinkih spusti k jezeru, nas pot vodi ob jezeru proti Zaki. Približno 400 m pred Veliko Zako zapazimo makadamsko cesto, ob njej pa pohodniške smerokaze. Tukaj parkiramo in lahko izberemo pot po stopnicah ali ob Ojstrici.

Če se odločimo za pot po stopnicah, se od parkirišča podamo v smeri Doma muzealcev Slovenije, kjer nas pot pred zgradbo vodi nekoliko v desno, nato pa proti levi, proti gozdu na Osojnici. V gozdu se usmerimo desno po označeni stezi v hrib. Pot nas kaj hitro vodi proti vrhu. Na sredi poti nam jeklenica pomaga prečkati manj izpostavljeno prečko, nato pa je skoraj do vrha v pomoč pri vzpenjanju lesena ograja. Čez nekaj zavojev pridemo pred visoke, skoraj navpične, številne kovinske stopnice s kovinsko ograjo, ki nas pripeljejo na vrh. Za to pot bomo potrebovali 25 minut hoje.

Če se pa odločimo za drugo pot, pa iz parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki se kaj hitro spremeni v kolovozno pot in nas hitro privede do gozda. Nato se kolovoz začne strmo vzpenjati in nas pripelje do markiranega odcepa za Ojstrico v naši neposredni bližini, kamor tudi zavijemo. Na Ojstrici nas čaka majhna klop za počitek. Po barvitem sestopu nadaljujemo proti smeri za Veliko Osojnico, katero pot smo prej zapustili. Ta se takoj za položnejšim delom malce bolj strmo vzpne, ko pa strmina popusti, se na razpotju z majhno klopjo usmerimo proti levi. Pot se tu začne zopet nekoliko vzpenjati in nas privede do roba pobočja hriba na severo-vzhodni strani, kjer se glede na markacijo obrnemo desno in kmalu smo na vrhu.. Za to pot bomo potrebovali 40 minut hoje.

Blejsko jezero je dober izlet ob koncu tedna za vso družino. Izbirate lahko med veliko aktivnostmi, tik ob in malo vstran od jezera. Ob jezeru se lahko namestite v hotelih ali pa se odločite za kampiranje.

Objavi komentar

Follow us on