fbpx
Image Alt

Blog

gamsovec

Bovški Gamsovec, kjer boste srečali kozoroga

Naša prelepa Slovenija je res krasna dežela. Imamo kar nekaj prelepe narave ter poti za krasne sprehode. Gore nam res ponujajo krasno naravo, v gorah najdemo mir ter se naužijemo svežega zraka daleč stran od mest. Tudi sama sem se nekoč vprašala, kaj ljudi vleče gor v gore, dokler tudi sama enkrat nisem tega doživela. In od takrat, ko smo se z družino prvič podali v gore, vem, kaj lahko tam doživiš. Ta občutek res težko napišeš na papir, ampak se moraš sam podati nekam visoko, da veš, kaj te tam čaka in kakšni so občutki. In včasih se vprašaš, kam pa naj gremo naslednji vikend, kje še mogoče nismo bili in bi videli nekaj novega, nove razglede, nove alpske živali ali cvetlice. Ker to vse spada zraven, ko se sprehajamo po naših čudovitih gorah. Mi se vsako leto podamo na počitnice v Trento in takrat iščemo zanimive gore in gore, ki še jih nismo obiskali. In lani smo obiskali res krasno goro, ki se nahaja nad Luknjo, to je Bovški Gamsovec. Tu tudi kraljujejo kozorogi, kar še bolj popestri naš obisk Bovškega Gamsovca.

Bovški Gamsovec je gora, ki se nahaja v Julijskih Alpah in je visoka kar 2392 metrov nad morjem. Je pa Bovški Gamsovec vrh v grebenu, kjer se vleče od Stenarja pa vse do Pihavca. Na eni strani so strme stene, ki padajo proti kriškim podom, na drugi strani pa v dolino Vrat, na južni strani pa k Luknji. Ko prilezemo na vrh, pa nas res čakajo najlepši razgledi na okoliške gore, ampak to ni vse, od tukaj je res najlepši razgled na Triglav, predvsem na njegovo severno steno. Če pa pogledamo na drugo stran, pa vidimo Kriške pode, ter vsa tri Kriška jezera ter Pogačnikov dom. Čudovit je pogled tudi na Kriški rob, Razor, Planjo, Stenar, Križ, Goličico. Krasno se vidijo tudi Mangart, Jalovec ter Prisojnik. Kaj še hočemo več, ko dosežemo vrh Bovškega Gamsovca, pred sabo imamo celotne Julijske Alpe, kot bi gledali slike na internetu. Na Bovški Gamsovec vodijo tri zahtevne poti in vse poti so daljše od 4 ure hoje. To pomeni, da moramo biti kar dobro kondicijsko podkovani, če hočemo priti do vrha. Če se odpravimo iz Zadnjice, nas pot vodi čez Luknjo in bomo do vrha potrebovali kar 5 ur in 20 minut. Lahko gremo pa iz doline Vrat, ena pot gre čez Luknjo, ena pa čez Sovatno, obe pa sta dolgi nekje 4 ure in 40 minut. Najboljše se je odločiti, kje se nahajamo, da se ne vozimo še predaleč.

Izhodišča

Zadnjica; najprej se morate pripeljati v Kranjsko Goro in z vožnjo nadaljevati čez Vršič vse do Trente. Pri 50. serpentini bomo opazili oznake za Zadnjico. Peljemo se še dobrih 100 metrov, kjer bomo opazili parkirišče. Dalje se itak ne moremo peljati, ker so postavili rampo.

Bovški Gamsovec

Opis poti; pot nadaljujemo kar po cesti naprej, nakar pridemo do mesta, kjer so table. Usmerimo se na spodnjo cesto, ki nas vodi do Luknje. Najprej se sprehajamo po čudoviti Zadnjici, pot nas vodi kar po cesti. Sprehajamo se mimo vikendov ter travnikov, kar pa nam Zadnjica nudi tudi prelepe razglede na okoliške gore. Po dobri uri hoje pridemo spet do tabel, gremo po poti za Luknjo in Triglav, desno se cesta odcepi za Prehodavce, tja bomo odšli drugič. Pot nas naprej vodi po gozdu, pot je lepo označena s planinskimi znaki. Nakar pa začne naša pot potekati po mulatjeri. Lepa in razgledna pot nas bo pripeljala spet do tabel, kjer nam pokaže, da nadaljujemo levo za Pogačnikov dom ter Luknjo. Po dobri uri hoje po res lepi razgledni poti, ki nam ponuja res lepe razglede, nas steza pripelje do sedla Luknja. Tukaj se lepo tudi vidita severna Triglavska stena ter sfinga. Le se malo razglejte okoli in poglejte si pot, ki vodi na Triglav čez Plemenice. Ko pridemo na sedlo Luknja, gremo levo po poti navzgor za Bovški Gamsovec, ker naravnost lahko gremo v dolino Vrat, desno pa na Triglav, ampak to ni naš cilj. Pot nas bo vodila čez pobočja, ki so porasla s travo in če bomo imeli srečo, bomo tukaj tudi naleteli na kozoroge. Kozorogi se nam tudi znajo zelo približati, zato smo lahko posebej navdušeni. Pot je lepa in lepo označena z znaki, samo lepo jim sledimo. Pridemo tudi malo na izpostavljena območja, kjer je dobro, da pazimo in ne hitimo. Zadnji del na Bovški Gamsovec pa je varovan z jeklenicami, ampak ni težav, jeklenice so nam v pomoč, da lažje prilezemo na vrh. Na vrhu bo ves trud, ki ste ga vložili v to pot, poplačan, saj vas pričarajo res čudoviti razgledi. S postanki, slikanjem in vsem vam lahko vzame celotna pot tudi 5 ur. Posebej če med potjo srečaš kozoroge in jih občuduješ, se vsa pot kar zavleče. Ko se odločite, da ste se na vrhu spočili, se vrnete nazaj lepo po isti poti, kot ste prišli. Če pa kdo pozna pot na Kriške pode, lahko naredi krožno pot. Mi smo jo mislili narediti, ampak smo vedeli, da nam časovno ne bo zneslo, ker smo se res predolgo zadržali v Luknji in potem še imeli srečanje z kozorogi.

Aljažev dom v Vratih; ko zapustimo gorenjsko avtocesto, se peljemo naprej po cesti proti Kranjski Gori, ampak samo do Mojstrane, kjer bomo videli table za dolino Vrat. Sledimo tablam do Aljaževega doma v Vratih, kjer parkiramo na velikem parkirišču.

Opis poti; od tukaj dalje gremo po cesti do doma in nadaljujemo dalje naravnost v smeri Luknje, Triglava in Pogačnikovega doma. Sprehodimo se vse po cesti naprej do znanega spomenika padlim partizanom gornikom. Nato našo pot nadaljujemo kar naprej po poti za Triglav čez Prag, nakar pa bomo prišli do naslednjega razpotja. Tu pa lahko sedaj izbiramo, ali gremo naravnost za Luknjo, pot je zelo lepa in prijetna in nam nudi krasne razglede, posebej proti koncu poti na Luknjo, kjer imamo res severno steno nad sabo ter lepo vidimo Sfingo. In od Luknje nadaljujemo prejšnjemu opisu. Lahko pa se odločimo, da gremo za Pogačnikov dom in gremo čez Sovatno. Tudi ta pot je zelo lepa, kot vsaka pot se tudi ta kar vzpenja na določenih delih. Tudi tukaj lahko imamo srečo in srečamo kozoroge. Ko pridemo do Dovških vrat, bomo videli table, da smo blizu Pogačnikovega doma, ampak mi gremo na Bovški Gamsovec. Ko pa se boste vračali, pa lahko greste nazaj do Luknje in nato v Vrata. To pomeni, da tukaj pa lahko brez problema naredite krožno turo. Obe poti iz Vrat sta približno enako dolgi, nekje 4 ure 40 minut.

Če še niste obiskali Bovškega Gamsovca, se kar odpravite gor, že med potjo vas bodo pričakali čudoviti kozorogi, prelepi razgledi. Na vrhu pa vas bo razgled res osupnil in vam napolnil baterije za nov dan. Primerno morate biti obuti ter oblečeni in s sabo imeti dovolj tekočine ter hrane. Zato ne odlašajte in se podajte na Bovški Gamsovec. Pa še to, ker je pot res dolga in ponekod malo izpostavljena, pot ni primerna za res majhne otroke.

Foto: Monika Šlibar, Marko Škrinjarič.

Objavi komentar

Follow us on