fbpx
Image Alt

Blog

bukovnisko-jezero

Bukovniško jezero je znano jezero s čarobno močjo

Že pred stoletji so čarovnice trdile, da ima Bukovniško jezero z njegovo okolico čarobno moč. No, čarovnice so nato zažgali na grmadi, a mit o čarobnem Bukovniškem jezeru je ostal. Ampak gremo od začetka.

Bukovniško jezero se nahaja na skrajnem severovzhodu naše prelepe Slovenije, natančneje južno od naselja Bukovnica na jugovzhodu Goričkega. Jezero je umetnega izvora, okrog pa so, kot nakazuje že samo ime, bukovi gozdovi. Na hribu ob jezeru v bukovem gozdu se nahaja Kapela svetega Vida, ob njej pa izvira zdravilni istoimenski studenec. A zdravilne, skoraj že čarobne moči jezera in gozda okrog njega pa s tem še zdaleč ni konec. Ob zdravilnem Vidovem izviru, za katerega velja, da pomaga pri zdravljenju vida, sluha, prebavil, živčevja in kože, so nedavno odkrili tudi energijske točke, ki jih je po celotnem gozdu več kot 50, izmerjenih in označenih pa jih je vsega skupaj 26. Kdor ima torej težave z žolčnimi in ledvičnimi kamni, se za nekaj ur ustavi pri točki 1, kdor si želi uravnavati krvni tlak, naj poišče točko 19, kdor pa si želi okrepiti življenjsko energijo in si dvigniti frekvenčno nihanje celic, pa se naj ustavi pri točki 26. Vendar niso le energijske točke tiste, ki ljudem dajejo upanje in moč. Vsako leto se tretjo nedeljo v juniju ob kapelici svetega Vida, ki se skriva v središču bukovega gozda, zberejo številni romarji in sodelujejo pri dveh svetih mašah. Spokojni mir, ki običajno vlada v gozdu, tako zamenja mnogoglava množica ljudi, ki se kot kača vije mimo dreves, a ta hrup je le kratkega roka, tako da vsak, ki si želi spokojnega miru in tišine, že naslednji dan lahko zavije v gozd in najde tam svoj kotiček miru.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Doroteja Kavaš, Boštjan Peterka, Tea Bizjak, Marko Rauter

Pravijo, da se govorice širijo hitreje kot ogenj, zato so jezero in gozd začeli oblegati zdravja željni obiskovalci od blizu in daleč. Med njimi pa niso le Slovenci, temveč tudi obiskovalci iz sosednjih držav, saj je Bukovniško jezero od teh oddaljeno le nekaj kilometrov. Park pa ni le destinacija za obiskovalce energijskih točk, temveč je tudi priljubljen kraj za srečanja, piknike, pohode, sprehode in nenazadnje  zabavo za vse starosti. Dosti se jih odloči za sprehod skozi gozd, nekateri gredo kar cel krog okrog jezera, nekateri pa pridejo le do jezera, se usedejo na pomol in gledajo mimoidoče ter se nastavljajo sončnim žarkom. Na račun pa pridejo otroci, saj se le nekaj 100 metrov vstran od jezera nahaja Pustolovski park, ki je sestavljen iz 5 različnih plezalnih poti. Športni navdušenci se tako lahko na višini do kar 8 metrov preizkusijo na številnih elementih, pri čemer pa je potrebno poudariti, da otroci pod 15. letom starosti pustolovski park lahko uporabljajo le v spremstvu odgovorne polnoletne osebe. Park je odprt od začetka aprila do začetka novembra, cene pa so 8 EUR za otroke do 7 let, 12 EUR za otroke do 12 let in 16 EUR za odrasle. Na voljo so tudi letne karte, katerih cena znaša 70 EUR za otroke in 90 EUR za odrasle ter ugodnosti za skupine nad 25 oseb, kjer je za dnevno vstopnico za otroke do 7 let potrebno odšteti 6 EUR, za otroke do 14 let 9 EUR in za odraslo osebo 13 EUR. Cene so v primerjavi z ostalimi pustolovskimi parki po Sloveniji zelo ugodne.

Otroke pa lahko zaposlimo tudi na drugačen način. V jezeru domujejo številne ribe, čaplje ter druge vodne živali, okrog jezera pa najdemo kragulje, lastovke, tančice in seveda štorklje, ki so zaščitni znak Prekmurja. Na obrobju so prisotni fazani, jerebice, prepelice in poljski zajci, na ogled pa je več kot 300 zanimivih in lepih rastlinskih vrst. Skozi gozd vodi tudi gozdna učna pot in se med samim sprehodom pogosto zgodi, da srečamo srno, jelena ali divjo svinjo. Ob pogledu na katero od teh živali težko ostanemo ravnodušni, kajne? In ker se otroci dandanes s temi živalmi zelo redko srečajo, so vprašanja in radovednost toliko večji. Še dobro, da je tik ob jezeru informacijska točka, kjer je na voljo gradivo, ki nam pomaga pri »izobraževanju« naših otrok. Tam pa se ne dobi le gradivo, temveč se lahko kupijo tudi ročno izdelani spominčki, med katerimi najbolj izstopa sedeča štorklja na dimniku, ki je zaščitni znak Prekmurja že vrsto let, med policami pa se najdejo tudi številni izdelki iz gline, ki jih izdelujejo pridne roke v sosednji vasi Filovci, ki je znana kot »zibelka« lončarstva.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

In kako pridemo do Bukovniškega jezera? Čist preprosto. Po Pomurski avtocesti se peljemo proti Lendavi, le to pa zapustimo na izvozu Gančani. Sledimo smerokazu Moravske Toplice, v velikem križišču zavijemo desno v smer Dobrovnik in po nekaj kilometrih zagledamo znak za Bukovniško jezero. Tik ob jezeru je plačljivo parkirišče, kjer se obiskovalci lahko tudi okrepčajo s sladoledom, pijačo in slastnimi kurtoš kolači, kdor pa želi, pa lahko parkira na brezplačnem parkirišču pri pustolovskem parku, ki je, kot že napisano, od jezera oddeljen le nekaj 100 m. Verjetno vas zanima, kaj so to kurtoš kolači? Gre za madžarsko sladico, ki ji zaradi oblike rečemo tudi dimnik kolač, iz sladice pa se, ko je sveže pečena, tudi kadi. Sladica menda že osvaja svet, saj je preprosto božanska, a se o tem prepričajte kar sami. (verjemite, ne bo vam žal)

Če nas utrujene od raziskovanja točk in divjanja po parku nas zgrabi lakota, v Prekmurju ni skrbi, da bi ostali lačni. Številne gostilne in picerije s svojo bogato ponudbo vabijo od Dobrovnika do Murske Sobote. Priporočam Picerijo Zvezda v Beltincih, ki po ugodni ceni ne ponuja le pic, temveč hrano za vse okuse, na koncu pa še poskrbi za sladico – sladoled iz lastne proizvodnje.

Obisk Bukovniškega jezera tako lahko z lahkoto postane celodnevni izlet. V Prekmurju se čas ustavi, pri Bukovniškem jezeru pa človek dejansko dobi občutek, da je v drugem svetu. Čarovnija.

Objavi komentar

Follow us on