fbpx
Image Alt

Blog

slap-virje

Slap Virje je eden lepših slapov v Triglavskem narodnem parku

Slap Virje obiskovalce ne pusti ravnodušnih. Nahaja se na potoku Glijun v bližini vasi Plužna nad Bovcem. Slap je širok 20 metrov in visok 12 metrov, pada v majhno jezero katero je bujno zelene barve. Slap Virje je eden najlepših slapov okoli Bovca.

Ob slapu Virje je pravi čarobni kotiček za sprostitev in fotografiranje. Do slapu je vredno priti, saj nas bo očaral z vso svojo lepoto. Skala prek katere pada slap v tolmun, slap razdeli na dva pramena. Desni pramen drsi po skali, potem pa 7 metrov prosto pada,  naprej pa nato še 5 metrov, nato pa se na skalni pregradi razprši. Levi pramen pa se kar takoj razprši na  dva dela, in nato vsak po svoje pada v tolmun. Tolmun je zelene barve, kar še je posebaj paša za oči in fotografe. Zelena barva nastene, ker v njem rastejo alge. Tolmun je precej velik in globok in razdeljen je na dva dela.  Slap Virje je najbolj lep in vodnat v začetku pomladi, ko se v visokogorju, posebaj na Kaninu topi sneg. Je pa zelo obiskan čez celo leto.

Do slapu Virje lahko pridemo peš, z avtom ali kolesom. Seveda najlažja pot je z avtom, ki nas pripelje skoraj do slapu. Od parkirišča do slapu imamo samo dobrih 5 minut hoje navkreber.

Najprej se moramo pripeljat v center Bovca in se usmerimo po cesti navzgor proti cerkvi in mimo Kaninske vasi. Nato se en čas peljemo mimo gozdov, kar nas višje cesta pripelje na križišče. V križišču nadaljujemo levo proti vasi Plužna. V sami vasi Plužna zavijemo ostro desno in se po ozki cesti peljemo do smerokazev. Tam je majhno parkirišče, kjer pustimo avto in se držimo poti za slap Virje. Cesta je lepo speljana za mlade in malo bolj starejše. Vedno bolj, ko se bomo približevali slapu bolj bo šumel in se nam kazal iza dreves.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Jernej Skok, Igor Kosovel, Marjo Bolčina, Miha Brinovec, Romana Majhen, Jelica Kašca, Špela Kurnik

Do slapu Virje pa lahko pridemo tudi peš, za tiste ki radi hodimo in se v naravi sprostimo in občudujemo skrite kotičke v Posočju. Ena pot, ki nas pelje do vasi Plužna se imenuje po skritih poteh. Najprej se zapeljemo v Bovec in nadaljujemo z vožnjo proti Kobaridu. Že nekaj kilometrov ven iz Bovca nas bo cesta usmerila desno na golf igrišče in oznakam za Dolino miru. Mi se peljemo še mimo golf igrišča v breg nato pa nekje poiščemo prostor za avto. Dalje pa se kar odpravimo peš in na rame damo nahrbtnik s tekočino in kak prigrizek. Po prebližno pol ure hoje pridemo v vasico, kjer so bolj ali manj počitniške hišice. Nad vasjo je crkvica sv. Miklavža, sredi vasi pa je spomenik padlim v drugi svetovni vojni. Na hribu, ki se imenuje Golobar pa nas bojo smerokazi usmerili za slap Virje, potoka Gljun, ki je v bližini ter akumulacijskega jezera. Med potjo bomo vedno imeli prelepe poglede na okoliške gore ter na Kaninsko pogorje.čez čas bomo prišli v vas Plužna, kjer sledimo oznakam do slapu Virje.

Če smo dovolj pogumni, kot sta vedno moja dva otroka, si sabo vedno lahko vzamemo kopalke in brisačo, ter se pod slapom v tolmunu okopamo. Poleti je tu pravo kopališče za pohodnike. Samo moramo vedet, da ima voda samo 11 stopinj in ni za vsakega. Nekateri se lahko kopate, drugi se sončite, ljubitelji fotografiranja pa boste porabili kar nekaj časa za čudovite slike. Lahko se tudi povzpnete nad slpa in naredite čudovite fotografije. Kot pa sem rekla, najpogumnejši pa lahko tudi iz slapu skačete v vodo, saj je tolmun zelo globok. V tem skritem kotičku nad Bovcem vam res ne bo dolgčas, saj vam ta slap res vzame dih.

V sami bližini slapa Virje je tudi akumulacijsko jezero. Okoli jezera je tudi pravo doživetje, saj kristalno čista zelena voda kar vabi po skoku v vanju. V jezeru se je možno tudi potapljati, ampak s pomočjo izurjenih potapljačov. Voda iz jezera poganja hidroelektrarno Plužna, ki je bila zgrajena leta 1931. Pri jezeru se je možno po dolgih stopnicah povzpeti do same elektrarne.

Ker pa smo že tukaj se ne smemo pozabit še sprehodit do izvira Gljun, ki se nahaja dobrih 5 minut hoje. Izvir Gljun je kraški izvir, voda v potoku je čez celo leto 5 stopinj. Nivo vode v potoku čez celo leto zelo niha.  Ko se na kaninu topi sneg je potok kar zastašujoč, poleti pa je vode dosti manj in takrat je posebaj lep, ker se takrat skale vidijo pokrite z mahom in so prav fotogenične.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Če pa imamo v sebi kaj adrenalina pa se še lahko spustimo v adrenalinski park Srnica, ki je tudi tukaj. Ne moremo ga zgrešit, ker gremo mimo njega. Tu je res pustolovsko doživetje po zavarovani plezalni poti. Moramo pa vedet, da je v parku vstopnina za otroke in za odrasle.

Če smo do sem prišli z avtom, nam ostane nazaj ista pot, da pridemo nazaj v Bovec. Če pa smo prišli peš, se je nazaj na izhodišče najbolje vrnit po isti poti, ker drugače bomo morali nekako priti nazaj do avta.

V samem mestu Bovec imajo kar precej gostiln s pestro ponudbo lokalnih in drugih jedi. Najbolj tradicionalna predjed je sestavljena iz čomp in slane ovčje skute. Če smo že enkrat v teh prelepih krajih moramo tudi poskusit ovčji bovški sir. Saj je v Bovcu precej drobnice po okoliških planinah. Ker pa je Bovec mesto imamo tukaj vse kar nam srce zaželi. Trgovine, gostilne, slaščičarno, mesnico, banko, pošto in še bi se kaj našlo.

Sam Bovec leži pod vrhovi Julijskih alp v osrčju Triglavskega narodnega parka – TNP. Bovec je središče športov v naravi v dolini Soče. Rafting, kajakaštvo, pohodništvo, kolesarjenje, smučanje, jadralno padalstvo so le nekatere aktivnosti, ki jih ponujajo agencije v Bovcu. Bovec z mnogimi znamenitostmi je zelo priljubljena destinacija fotografof in filmarjev iz vsega sveta. Tu se je snemal tudi film Zgodbe iz Narnije ter Slovenski film Gremo mi po svoje

Ker pa smo v TNP.ju se moramo tudi držati pravil. Hodi moramo bolj tiho, da ne vznemirjamo divjih živali, smeti vedno nosimo s sabo in jih ne odlagamo, gorsko cvetje ne smemo trgat, pse moramo imaet na povodcih, vozila puščamo na označenih mestih, noč preživimo organiziranih prenočiščih.

Za prenočit imamo polno kampov, apartmajov, sob ter hotelov. Tako, da se za vsakega kaj najde.

Okoli Bovca imamo polno različnih znamenitosti, samo se moramo okli malo zapeljati. Nekaj zelo zanimivih je izvir Soče v Trenti, slap Boka, Kaninsko pogorje, trdnjava Kluže, slap Virje, Soško pot ob reki Soči in še se najde.

Kateri imate raje gorski zrak in tukaj najdete svoj mir, obiščite Bovec ter njegove lepote. Ne smete pa pozabit na prelep slpa Virje, ki vas bo res navdušil. Najbolj pa otroke, ki se bodo hoteli v tolmuni skopat. Zato pot pod noge in gremo v Bovec.

Objavi komentar

Follow us on