fbpx
Image Alt

Blog

Cepljenje proti KME – učinkovita zaščita pred klopnim meningoencefalitisom

Slovenija je med vodilnimi državami v EU, kjer obstaja velika verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi. Najpogostejša je lajmska borelioza, sledi pa ji klopni meningoencefalitis, za katerega je na voljo cepivo, redkeje pa ljudje zbolevajo za humana granulocitna anaplazmoza. Stroka zato priporoča cepljenje proti KME, saj se na ta način učinkovito zaščitite pred klopnim meningoencefalitisom (KME). V nadaljevanju ali na povezavi sos-klop.si si lahko preberete vse podrobnosti o cepljenju in samem klopnem meningoencefalitisu.

Kdaj se je najbolje odločiti za cepljenje proti KME?

Cepivo za cepljenje proti KME je v Sloveniji na voljo čez vse leto. Stroka priporoča, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma cepiva opravi v zimskih mesecih, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov. Prva odmerka naj si sledita v roku 1-3 mesecev, tretji odmerek pa naj sledi po 5-12 mesecih, ali 9-12 mesecih (odvisno od cepiva), od drugega odmerka. Prvi poživitveni odmerek sledi po 3 letih, kasneje pa se cepljenje obnavlja na 5 let za otroke in odrasle, za starejše od 50 oz. 60 let pa na 3 leta (odvisno od cepiva). V primeru, da potrebujete hitro zaščito proti KME, v tem primeru se lahko uporabijo »hitre sheme cepljenja«. To preprosto pomeni, da lahko drugi odmerek cepiva dobite že dva tedna oziroma en teden po prvem, tretji odmerek pa 5-12 mesecev oziroma tri tedne po drugem odmerku. V splošnem velja, da se zaščita vzpostavi približno 14 dni po drugem odmerku.

Lokacije cepljenja po vsej Sloveniji

Ko se odločite za cepljenje proti KME, se na cepljenje naročite pri izbranem zdravniku oz. na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Cepljenje je samoplačniško za vse, razen za osebe stare 49 let in otroke, stare 3 leta. Ti dve starostni skupini sta bili izbrani in imata cepljenje brezplačno oz. je v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Cepljenje proti KME – previdnostni ukrepi

V Sloveniji sta na voljo 2 cepivi proti KME in obe vsebujeta inaktivirane viruse, kot pri vsakem cepivu se tudi pri teh dveh lahko pojavijo neželeni učinki. Pred samim cepljenjem se posvetujte z izbranim zdravnikom, ali je za vas cepljenje primerno in kako ravnati v primeru neželenih učinkov. Zdravnika še posebej opozorite, če imate motnjo strjevanja krvi, se vam hitro pojavijo modrice, imate katero od avtoimunih, nevroloških, možganskih bolezni ali epilepsijo, oslabljen imunski sistem, jemljete zdravila proti raku ali kortikosteroide. Pred cepljenjem se posvetujte tudi v primeru, da ste noseči ali dojite oz. menite, da ste noseči ali pa načrtujete nosečnost.

Cepljenje proti KME je primerno za …

Stroka cepljenje proti KME priporoča vsem osebam starejšim od enega leta, ki živijo, ali se gibljejo na območjih, kjer je pojavnost klopnega meningoencefalitisa velika. Stroka pa cepljenje odsvetuje osebam, ki imajo hudo preobčutljivost na sestavine v cepivu ali vsem, ki so imeli resne neželene učinke po predhodnem odmerku istega cepiva proti KME. Cepljenje se začasno odloži, v primerih, ko oseba preboleva zmerno ali hudo akutno bolezen, na primer blag prehlad ni ovira za cepljenje proti KME. A kot že rečeno, pred samim cepljenjem se posvetujte z izbranim zdravnikom.

Učinkovitost cepiva in stranski učinki

Cepivo za cepljenje proti KME je zelo učinkovito, raziskave so pokazale, da je zaščita več kot 95 %. Strokovnjaki še opozarjajo, da je cepivo proti KME varno. Neželeni učinki so običajno blagi in hitro minejo. Največkrat se pojavijo kot utrujenost, glavobol, slabost, zvišana telesna temperatura in bolečina na mestu injiciranja cepiva. Resnejši neželeni učinki so zelo redki.

Zgodovina cepljenja proti KME pri nas?

Obvezno cepljenje proti KME je Slovenija uvedla leta 1986 za vse osebe, ki so izpostavljene okužbi zaradi poklica, ki ga opravljajo. Za vse Slovenke in Slovence, ki živijo oz. potujejo na območja, kjer je tveganje za okužbo s KME veliko, pa je priporočljivo od leta 1991.

Nevarnost klopnega meningoencefalitisa, ki se ji lahko izognete

Bolezen KME povzroča virus klopnega meningoencefalitisa, ki ga klop (lahko pa tudi komar) z ugrizom prenese na človeka. Prvi znaki okužbe s KME se običajno pojavijo 7-14 dni po ugrizu klopa ali komarja, ali 3-4 dni po pitju okuženega nepasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov. Sama bolezen poteka v dveh fazah. V prvi fazi so znaki bolezni (slabo počutje, utrujenost, povišana telesna temperatura, glavobol ter bolečine v mišicah in sklepih) in običajno trajajo 2-7 dni, potem se bolnik počuti že bolje. Po nekaj tednih sledi druga faza, v kateri virus prizadene osrednje živčevje in bolnik je napoten v bolnišnico. Iz raziskav je razvidno, da pri bolnikih bolezen poteka kot meningitis – vnetje možganskih ovojnic ali meningoencefalitis – vnetje možganskih ovojnic in možganskega tkiva, pri do 10 % bolnikov pa kot meningoencefalomielitis – najtežja oblika bolezni, ko se vnetjem možganskih ovojnic in možganskega tkiva pridružijo še ohromitev mišičnih skupin, lahko pa prizadene tudi avtonomno živčevje. A nevarnosti KME se lahko izognete, saj obstaja cepivo, ki prepreči ali omili bolezen, zato premislite in se odločite za cepljenje proti KME.

Objavi komentar

Follow us on