fbpx
Image Alt

Blog

Fiesa

Fiesa leži v mirnem zalivu med Piranom in Strunjanom

Kljub temu, da je slovenska obala tako kratka, meri okoli petinštirideset kilometrov, pa na njej najdemo številne prijetne kotičke za poletno počitnikovanje, noro zabavo, aktivno preživljanje prostega časa in spoznavanje naravnih lepot ter kulturnih in zgodovinskih znamenitosti.

Eden takšnih kotičkov na slovenski obali je turistično naselje Fiesa. Fiesa se nahaja v zalivu, kjer je, kakor pravijo, najčistejše morje v severnem Jadranu. Par minut oddaljena od Portoroža, med piranskim rtom Madona in Strunjanom, ponuja Fiesa počitnice v bolj umirjenem okolju, pa vendar ne daleč od turističnega vrveža Portoroža, najbolj znanega slovenskega obmorskega turističnega kraja.

Kot rečeno, leži Fiesa v mirnem zalivu, med dvema odsekoma flišnega klifa, strmih sten, ki  so nastajale milijone let in se dvigajo nad morjem. Na vsaki strani Fiese se torej  nahajajo te izredno zanimive stene, ki nam pričajo zgodbo čudežev narave. Obalni pas v Fiesi se nadaljuje v svet zelenih gričkov, ki so pozidani s počitniškimi vilami in hišicami. Kot zanimivost – tam ima svojo poletno rezidenco tudi znana slovenska igralka Tanja Ribič.

Fiesa ima lepo urejeno plažo, ki nudi dovolj naravne sence. Na plaži je možnost zabave, tako za odrasle, ki lahko igrajo odbojko na mivki, predvsem pa za otroke, za katere je na voljo več igral. Kristalno čisto morje je bogato s podvodnim življenjem, katerega raziskujejo tako stari kot tudi mladi potapljači.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Anica Sarjaš, Jelka Bajželj, Tinkara Tina, Franjo Kravos.

Verjetno niste vedeli, a Fiesa je znana tudi po dveh jezerih, ki se nahajata ne daleč stran od morja. Manjše jezero je sladkovodno, obraščeno je s visokimi travami in trstikami, v večjem jezeru pa se mešata sladka in slana, morska voda, saj je s kanalom povezano z morjem, da bi se preprečila prevelika namnožitev komarjev. V jezerih je kar nekaj vrst rib in ribic, ob jezerih, poraščenih s trstičjem in drugim obvodnim rastlinjem pa domujejo močvirske ptice in več, okoli dvajset, redkih in ogroženih vrst kačjih pastirjev. Jezeri sta nastali zaradi izkopavanja gline v preteklosti, ki so jo potrebovali za bližnjo opekarno.

Fiesa vam ponuja namestitev v hotelu, tam se nahajata dva hotela, v apartmajih apartmajskega naselja ali pa v kampu, kjer lahko počitnikujete v šotoru, avto prikolici ali pa avtodomu. Kamp je sodobno opremljen, s sanitarijami, trgovino, bližnjo restavracijo in igrišči za otroke. V njem je dovolj sence, tako da ni bojazni, da bi morali svoj šotor ali avtodom postaviti na sonce.

V Fiesi vam ne bo dolgčas. Fiesa poleg plavanja in potapljanja ponuja možnosti za supanje, čolnarjenje, ribarjenje ali pa preprosto uživanje na soncu ali pa v senci, ki je v Fiesi ne manjka. Tisti bolj aktivni boste šli na sprehod ali pa s kolesom do Pirana ali pa na drugo stran, do Strunjana. Ob obali je namreč speljana pešpot, ki povezuje Portorož s Piranom in naprej mimo Fiese do Strunjana. Na sprehodu boste uživali v čudovitih razgledih na modro morje, bele jadrnice, zelenje zaliva Fiesa, med katerim poleti bogato cvetijo oleandri v roza, rdeči in beli barvi.

Kot rečeno, je slovenska obala kratka, zato se lahko iz Fiese odpravite raziskovat še druge dele naše obale.

Lahko si greste ogledat soline, bodisi strunjanske ali pa sečoveljske. Strunjanske so manjše, medtem ko so Sečoveljske soline večje in jih štejemo za slovenske največje soline in poleg strunjanskih so edine v tem delu Jadranskega morja, v katerih pridobivajo sol še na tradicionalen način, to je ročno. Ene in druge soline predstavljajo pomemben naravni in kulturni spomenik in območje, na katerem se poleg tradicionalnega pridobivanja soli nahajajo tudi habitati – življenjski prostor za redke, zanimive živalske vrste. Več o sečoveljskih solinah si lahko preberete na spletni strani: https://www.lepote-slovenije.si/secoveljske-soline/. Več o strunjanskih solinah, ki spadajo v Krajinski park Strunjan pa na spletni strani: https://www.lepote-slovenije.si/krajinski-park-strunjan/.

Tisti, ki imate radi zabavo in turistično »gnečo«, se boste odpravili na izlet v Portorož, največje in za nekatere tudi najlepše mesto na slovenski obali. Portorož je prelepo turistično, obalno mesto, s čudovito sprehajalno potjo za obalo, ob kateri raste mediteransko rastje, palme , oljke,  oleandri vseh barv, zato Portorož ne imenujemo zaman Porto rose.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

V Portorožu je najbolj znan kraj, kjer se odvijajo kulturno zabavni dogodki, festivali, koncerti in tudi letni kino – kino pod milim nebom, portoroški avditorij. Poleg avditorija se lahko zabavate v raznih diskotekah, klubih, tisti, ki pa imate radi igre na srečo, pa se boste odpravili v portoroški Casino.

Na vsakem koraku se nahajajo trgovine, trgovinice in butiki, ki vas vabijo, da si privoščite in seveda zapravite… Bogata pa je tudi ponudba raznih restavracij, gostiln …, kjer vam bodo ponudili pristno istrsko hrano s pridihom mediteranskih okusov.

Tisti, ki pa uživate v sprehodu po tipičnem primorskem mestecu, pa boste obiskali Piran. Piran je čudovito obmorsko mestece, ki ga štejemo med najlepša in najbolj slikovita mesteca ob Jadranskem morju. V Piranu si lahko ogledate veliko kulturno zgodovinskih spomenikov in lepot. Očaral vas bo Tartinijev trg, s spomenikom Giuseppeja Tartinija, svetovno slavnega piranskega violinista in skladatelja. Tartinijev trg obkroža več čudovitih, v renesančnem slogu grajenih mestnih palač in hiš. Potem sta tu še čudovita cerkev svetega Petra na Tartinijevem trgu in pa cerkev svetega Jurija, ki ponosno stoji  na grebenu, nad Piranom. Očarale vas bodo ozke piranske uličice, ki so prav takšne kot so bile že v srednjem veku.

V Piranu si lahko ogledate tudi vrsto galerij , muzejev, med katerimi je seveda najbolj znan pomorski muzej. Za vaše najmlajše bo zagotovo zanimiv piranski akvarij, kjer bodo lahko občudovali številne lepote podvodnega sveta…več o Piranu si lahko preberete na spletni strani : https://www.lepote-slovenije.si/piran/.

Skratka, zakaj ne bi prihodnji dopust preživeli na slovenski obali? Naša obala ponuja vrsto naravnih lepot, kulturno zgodovinskih zanimivosti, prelepih kotičkov…omogoča aktivno preživljanje dopusta s kopanjem , plavanjem, potapljanjem, čolnarjenjem, supanjem…daje možnost za sproščanje v senci ali na soncu, uživanje v sproščujočih sprehodih ob morski obali, kolesarjenju po številnih kolesarskih poteh, raziskovanju lepot sveta in zanimivosti na kopnem in v morju…in pa seveda v uživanju v raznih prireditvah, koncertih, festivalih…zadovoljevanju brbončic v slastnih okusih lahke mediteranske hrane, ribah, morskih sadežih, vinu, sredozemskem sadju, olivah,…

Kateri koli kraj na slovenski obali boste izbrali, naj bo to Portorož, Piran, Fiesa, Strunjan…od povsod boste imeli čudovito izhodišče, da obiščete vse prelepe kotičke našega morja.  Lepo vabljeni!

Objavi komentar

Follow us on