fbpx
Image Alt

Blog

dolina-krma

Dolina Krma je prečudovita alpska dolina

Prečudovita alpska dolina Krma je ena izmed treh alpskih dolin, ki imajo izhodišče pri Mojstrani na Gorenjskem. Poleg Krme so to še dolina Kot in dolina Vrat. Med vsemi tremi je dolina Krma najdaljša, saj je od začetka pa do konca dolga sedem kilometrov. Dolina Krma leži v Triglavskem narodnem parku, ki ga štejemo med najstarejše evropske parke. Tu varovano območje obstaja že od leta 1924, ko se je takratni narodni park imenoval Alpski varstveni park.

Do doline Krma v Julijskih Alpah pridemo, ko gorenjsko avtocesto zapustimo pri izvozu Hrušica. Nato se peljemo po navadni cesti proti vasici Dovje. Tik pred vasjo se usmerimo levo na cesto proti Mojstrani. Pot je najprej strma, nato pa se položi. Na križišču sledimo obcestnim oznakam in nadaljujemo naravnost, ko se cesta začne polagoma spuščati. Pri naslednjem odcepu zavijemo desno proti dolini Krma. Pri naslednjem križišču  gremo zopet desno in nadaljujemo pot proti čudoviti neokrnjeni naravi  doline Krma.

Dolina Krma je dolga nekaj več kot sedem kilometrov in predstavlja najdaljšo in hkrati tudi najlažjo pot na slovenski najvišji vrh Triglav. Krma je izhodišče tudi za mnoge druge planinske pohode in vzpone na vrhove v Julijskih Alpah. Na koncu doline imamo čudovite razglede na vrhove Rjavine, Tosca, Vernarja…

Prav zaradi svoje dolžine, ko na začetku doline lahko občudujemo skoraj »neskončen«, prečudoviti alpski svet, je dolina Krma zelo priljubljena med pohodniki, kolesarji in sprehajalci. Vsak, ki si želi uživati v neokrnjeni naravi, v tišini alpskega sveta, ki jo »zmotijo« le ptičje petje in šumenje vetra, bo užival v dolini Krma. Kolovozna pot, ki vas vodi po prostranih zelenih travnikih, ki so spomladi in poleti posuti s pisanim travniškim cvetjem, prečudoviti vrhovi gora, poraščeni z iglavci, jasno nebo…so lepote, ki vam jih ponuja ta alpska dolina. Dolina Krma je čudovita tako poleti, ko se nad njo odpira modro nebo, obsijano s soncem, tako jeseni, ko so gozdovi ob vznožju gora odeti v prečudovite barve jeseni, ki se prelivajo od bakrene, zlate, zelene, rjave, rumene, rdeče, kakor tudi pozimi, ko vas bo prevzela belina snežne odeje, ki sega vse do vrhov , ki se dvigajo na eni in na drugi strani doline.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Damjan Štros, Ida Kristan Lebar, Matej Peternel, Damjana & Goran Krimko, Mateja Kastrat, Suzi Pucer.

Kolesarska pot, ki je speljana po dolini Krma, je izredno priljubljena med kolesarji, saj omogoča dolgo kolesarjenje po čudoviti, zeleni naravi. Ob poti so postavljene številne  lesene table, ki vas seznanjajo s kulturno dediščino in vam ponujajo informacije o tem območju. Ko boste tako kolesarili po dolini, občudovali svet okoli sebe, boste veliko naredili za svoje telo in pa tudi za duha. Tukaj namreč ni hrupa, ni dima, smradu, ni prometa. Nadihali se boste čistega alpskega zraka in spočili svoja čutila…

Na severo vzhodni strani Zasipske planine, ki se nahaja v dolini Krma, stoji, tako med drevesi,  Kovinarska koča. Koča je svoje ime dobila po jeseniških železarjih, ki so pri gradnji koče opravili preko 4600 ur prostovoljnega dela in v zelo kratkem času, od pomladi leta 1959 do srede julija istega leta, zgradili to preprosto planinsko kočo. Koča je odprta med prvomajskimi prazniki in nato od junija do septembra. V koči lahko prespite, saj imajo na razpolago osem ležišč v sobah in petnajst skupnih ležišč. V koči je za mizami prostora za šestdeset ljudi, pred kočo pa so postavljene lesene mize in klopi še za nekaj planincev. Posebno mizo imajo namenjeno invalidom. Pri koči je na travi tudi nekaj igral za najmlajše, najbolj zanimiv je zagotovo lesen vlak, z lesenimi vagončki, na katerih bodo otroci radi posedeli. V koči vam ponudijo jedi na žlico, dobite pa lahko pri njih tudi špagete, klobaso… Za posladek vam spečejo palačinke ali pa vam ponudijo okusne štruklje.

Od Kovinarske koče boste imeli lepe razglede na okoliške vrhove, saj se na vzhodni strani, za kočo, nad gozdovi dvigajo strme stene Stresnice, Klečice, Debele peči. Na južni in jugo vzhodni strani boste lahko občudovali severne stene Lipanskega in Debelega vrha, Malega in Velikega Draškega vrha, Tosca, Vernarja, na zahodu pa se bohotijo prepadna pobočja Rjavine, Luknje peči, Macesnovca.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Od Kovinarske koče lahko pot nadaljujete po cesti še kakšna dva kilometra, do parkirišča na koncu Krme. Od tam je lepa pohodniška pot do Bohinjskih vratc, ki se nahajajo med pobočjema Tosca in Vernarja.

Tisti, ki radi smučate, lahko dolino Krma obiščete tudi pozimi, saj je dolina Krma pravi raj za turne smučarje. Zelo znana pa je dolina Krma tudi po zimskih pohodih na Kredarico.

Ko boste v tem koncu, morate obvezno obiskati še dolino Radovne, v katero prehaja dolina Krma. In pa vsem znano sotesko Blejski vintgar. Reka Radovna, po kateri je dolina dobila ime in katera teče skozi Vintgar, je prelepa alpska rečica, ki ima več izvirov pod Jutrovo skalo. Vode vanjo pritekajo iz Triglavskega pogorja in tvorijo kristalno čisto reko, ki je dolga sedemnajst kilometrov in se nato zliva v Savo Dolinko.

Vintgar je najlepši del doline reke Radovne, ki je umeščen med hriboma Hom in Boršt. Čudovit  in veličasten je občutek, ko z lesenih mostov, ki so speljani pod skalami pobočij, občudujete prekrasno alpsko rečico, ki tukaj tvori tolmunčke, brzice, skoke…Zaradi vseh teh lepot je Blejski vintgar proglašen za naravni spomenik. Na koncu poti skozi kilometer in pol dolgi vintgar pa pridete do slapu, ki ga tvori reka Radovna. To je trinajst metrski slap Vintgarski Šum, ki velja za največji slovenski rečni slap. Za Blejski vintgar velja, da so to prva, turistično urejena korita v Sloveniji. Če boste šli na ogled Blejskega vintgarja pazite na to, kaj boste obuli, saj so leseni mostički, sploh po deževju, mokri in spolzki.

Še ena zanimivost, poleg še nešteto drugih, je vredna ogleda, ko ste v okolici Mojstrane. To je Soteska Mlačca. Do nje pridete, ko greste iz Mojstrane proti Peričniku, nato pri mostički, ki se nahaja na koncu Mojstrane zavijete s kolovozne poti desno v gozd. Pridete do teniškega igrišča in za njim se začne soteska Mlačca. Lepa je tako poleti, predvsem pa pozimi, ko v njej pripravijo ledene jaslice. Visoke stene in okolica so takrat odete v led in ledene zavese, ki v soju luči pričarajo pravljični svet. Res vredno ogleda.

Torej, vaša naslednja destinacija za prečudovit izlet v alpski svet, naj bo dolina Krma in njena okolica!  

Objavi komentar

Follow us on