fbpx
Image Alt

Blog

golte

Golte nudijo oddih nad oblaki

Golte ležijo na vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp v Zgodnje Savinjski dolini, natančneje v občini Mozirje. Golte so najbolj znane po smučarskem središču smučarjev in deskarjev ter letovišču šolskih skupin. So na približno 1.588 metrih nadmorske višine.

Pot do njih možna na več načinov. Najbolj optimalna pot je, če se peljete iz Ljubljane proti Mariboru in se odcepite iz avtoceste v Šentrupertu. Nato zavijete levo in se peljete čez avtocesto ter pot nadaljujete približno 15 kilometrov po razgibani cesti. Med potjo lahko vidite tudi nasade hmelja. Peljete se čez več naselij (Preserje, Letuš, Ljubija…). Ko pridete v Mozirje, pot nadaljujete čez prvo krožišče naravnost, v drugem križišču pa izberete drugi odcep (označen Golte). Nato se boste začeli vzpenjati. Trenutno ravno prenavljajo cesto, zato vas naj tam ne preseneti nekaj makedama ter ožji prehod ceste. Pot nadaljujete nravnost in sledite smerokazom za Golte. Približno po 4 kilometrih boste prispeli do nihalke, kjer lahko parkirate avto, kupite karto ter se odpravite na vrh z nihalko. Lahko pa pot nadaljujete tudi z avtomobilom prav do hotela na vrhu. Cesta je velik del makedamska, ozka ter ni najbolj primerna za začetnike (sploh v zimskih razmerah).

Nihalka do vrha vozi približno 10 minut. Tako si lahko iz vrha pogledate del smučišča ter okolico. Z nihalko se v nekaj minutah povzpnete za približno 1000 metrov (iz nadmorske višine 490 m, na nadmorsko višino 1.410 m). Dolžina poti je 3.265 metrov, s čimer je nihalka Žekovec najdaljša gondolska žičnica v Sloveniji.  Spodnja postaja nihalke, ki je izhodiščna točka, se nahaja v vasi Žekovec (Radegunda).

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Darja Vrhovnik, Davorin Pintar, Dragica Žnidarec, Peter Skornšek, Špela Debelak, Rudi Kranjc

Če se na Golte odpravite pozimi si lahko pred vstopom na nihalko kupite smučarske karte. Golte so priljubljene tudi med podjetji, saj se večkrat na leto izvajajo team buildingi, kateri so nad lokacijo in raznovrstno ponudbo navdušeni.

Ker so Golte najbolj znane po smučišču, se bomo najprej posvetili zimski sezoni. Trenutno so že v prodaji smučarske vozovnice, cene vozovnic pa najdete na njihovi uradni spletni strani.

Smučišče ima 5 žičniških naprav (3 sedežnice in 2 vlečnici). Imajo pa tudi tekoči trak za otroke na otroškem poligonu. Sliši se malo. Vendar so proge razgibane, različno dolge in različnih težavnosti. Celotna dolžina prog je 12 kilometrov. Tako je smučišče primerno tako za začetnike, kot tudi za bolje pripravljene zimske navdušence. Nudijo pa tudi šolo smučanja (individualne tečaje in skupinske) ter izposojo smučarske opreme. Organizirajo pa tudi smučarska tekmovanja za skupine.

Nastanitve so možne v hotelu Golte. Najboljše je to, da je tik ob smučišču. Opremite se s smučarsko opremo, stopite čez vrata hotela in že ste na smučišču. Hkrati pa tudi ob nihalki. Tako ni prenašanja težke opreme ipd. Druga možnost je Mozirska koča. Ta se nahaja približno 15 minut hoje od hotela Golte. Mozirska koča daje domačnost (kar doda tudi krušna peč), je pa nekoliko dlje za hodit do smučišča. Vsekakor vam priporočam obisk Mozirske koče, tudi če ste nastanjeni kje drugje, saj imajo zagotovo najboljši „štrudelj“. Prijetno je posedeti tudi zunaj na terasi, saj vas obdaja lepa narava. Tretja možnost nastanitve pa je Apartma Trije ploti. Nahaja se tik ob jezeru, ki v zimskem času zagotavlja zasneževanje smučišča.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Seveda pa lahko obiščete Golte tudi izven smučarske sezone, ki nudi tudi kar nekaj zanimivih idej za izlete ali oddihe. Ena izmed bolj priljubljenih točk je zagotovo Alpski vrt, ki je na 2 hektarjih površine. Predstavljeno je več kot 100 rastlin, ki so značilne za to področje. Vstop je brezplačen, lahko pa se najavite in vam ponudijo tudi vodenje. Srečate pa tudi marsikaterega kolesarja, ki se odpravi na Golte s kolesom in nato raziskuje pokrajino s kolesom. Primerno je tako za gorske kolesarje, kot tudi družinske kolesarje po lažjih poteh, saj je sam vzpon precej naporen in bolj primeren za že bolj izkušene.

Največkrat pa se odločijo za pešpot, ki je krožna pot – pot po Golteh. Primerna je za vsakega. Dolžina je dobre 6 kilometrov, ter traja časovno približno od 2 do 3 ure. Začetna točka je hotel Golte. Med hojo boste videli tudi jamo Ledenico, kjer je sneg skozi celo leto.

Če se odpravite na izlet brez malice v nahrbtniku, najdete kar nekaj točk na Golteh, ki vam nudijo pijačo in hrano. Hotel Golte ima restavracijo, kjer nudijo lokalne sestavine in vrhunsko kulinariko. Večkrat tam organizirajo tudi kosila ali večerje zaključene skupine (praznovanje obletnic ipd.). Dnevna restavracija nudi prosto izbiro menija, odprto kavarno s pogledom na smučišče. Posebnost pa je Ledenica, ki je nudi prostor za kongresne dogodke ali slavnostno večerjo, druženja ipd.  V hotelu pa si lahko privoščite tudi oddih v gorski knjižnici, pogled v naravo ter prijeten ambient za kavo v Baru in knjižnici.

Bolj domačo kulinariko pa boste dobili že v prej omenjeni Mozirski koči ter Koči Trije ploti.

Poskrbljeno pa je tudi za wellness. Možnost izbire med savnami (parna savna, finska, bio savna in infrardeča savna). Zraven pa je tudi ledeni gejzir, topla kopel za stopala, prostori za počitek ter seveda napitki. Lahko pa se razvajate z masažo in tudi večdnevnimi tretmaji. Poskrbljeno pa je tudi za vodne užitke. Zunaj pred hotelom je zunanji bazen, iz katerega je prečudovit pogled na okolico. Lahko pa se sprostite v masažnih bazenih. Še ena točka, ki je obiskana pa je fitnes.

Vsekakor so Golte izletniška točka, kjer si obiskovalci lahko ogledajo veliko stvari. Je destinacija za obisk cele družine. Vsak bo našel točko, kjer se bo lahko sprostil ali napolnil z novo energijo.

Vendar kljub temu pa je zanimiva tudi okolica. Ena izmed točk je tudi Mozirje, čez katerega se peljete, ko greste na Golte. Najbolj znana točka v Mozirju je vsekakor Mozirski gaj, kateri je tudi obiskan skozi celo leto (in tako lahko združite oboje v vseh letnih časih). Tako se lahko pozimi ustavite in si ogledate praznični Mozirski gaj, kot tudi ostale letne čase, ki ga krasi cvetje.

Objavi komentar

Follow us on