fbpx
Image Alt

Blog

gozd-martuljek

Gozd Martuljek, kjer boste preživeli čudovit dan ali počitnice

Gozd Martuljek je izhodišče za obisk mnogih čudovitih naravnih lepot slovenskega alpskega sveta. Gozd Martuljek se nahaja na poti iz Jesenic proti Kranjski gori, v dolini, nad katero se na južni strani dvigajo vrhovi tako imenovane Martuljške skupine Julijskih Alp in na severni strani gorovje Karavank.

Gozd Martuljek je vreden postanka, vsak, ki se ustavi v gozdu, bo zagotovo obiskal ene najlepših slapov v slovenskih Alpah in sicer Martuljške slapove, ki jih tvori potok Martuljek. Potok Martuljek izvira v severnih pobočjih Martuljške skupine in se v vasi Gozd Martuljek izliva v reko Savo Dolinko.

Do Martuljških slapov, ki se nahajajo pod najmogočnejšim vrhom Martuljške skupine, Špikom, se najlažje napotimo s parkirišča na desnem bregu reke Save Dolinke, malo naprej od mostu. Parkirišče je brezplačno in dovolj veliko, tako da bomo tam zagotovo našli prostor za svojega jeklenega konjička. Od parkirišča se sprehodimo ob glavni cesti proti Kranjski gori, nato zavijemo levo na asfaltirano kolesarsko stezo in če pot nadaljujemo, pridemo do dobro uhojene gozdne poti. Od tu dalje sledimo oznakam ob poti, ki nas usmerjajo proti Martuljškim slapovom.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Božo Mlakar, Dejan A. Likozar, Diana Jug, Mira Božič, Mirjana Blažek, Nataša Roblek, Rok Petrušič, Tina Ulčnik, Zale Ceclan.

Ena pot nas vodi skozi skoraj pol kilometra dolg vintgar- Martuljkovo sotesko, ki je čudovita, speljana po ozkih gozdnih stezicah, pod skalami, čez lesene mostičke in po, iz gorskega kamenja ali pa iz debel, narejenih stopnicah. Vendar je ta pot, na žalost, trenutno zaprta, zaradi nevarnega padanja kamenja.

Zato moramo ubrati drugo pot, ki nas vodi proti planini Jasenje. Po poti, ki je dobro markirana in nas vodi skozi gozd, po kolovozu in  mestoma po ozkih stezicah, bomo v dobre pol ure prispeli do Spodnjega Martuljkovega slapu, ki pada v dolino čez petdeset metrov visoko steno. Posebni občutki nas obdajajo ob pogledu na takšne lepote čudežev narave. Slap si svojo pot utira čez skale, med kamenjem, tvori tolmunčke in kadar je dovolj vodnat tudi male brzice. Sam slap je umeščen med zelenje drevja in podrasti, s katerimi so poraščena tla in je zato še posebej čaroben.

Po isti poti se vrnemo do razcepa in pot nadaljujemo navkreber proti Zgornjemu Martuljškemu slapu. Na naslednjem križišču, tik pod planino Jasenje, zavijemo desno proti »Martuljškemu slapu II«. V dobre pol ure prispemo pod Zgornji Martuljški slap. Ta je še bolj mogočen kot Spodnji, saj voda pada z vrha čez več kot sto metrov visoko skalnato steno. Tudi Zgornji Martuljški slap pada v dolino v več stopnjah, se mestoma skrije med skalovjem in tvori več manjših slapov. Za razliko od Spodnjega Martuljškega slapu je Zgornji umeščen med golo skalovje. Zato je tudi pot do samega slapu, predvsem v zgornjem delu zelo zahtevna, saj je speljana med mokrim in spolzkim skalovjem, zavarovana z klini in jeklenicami. Zato se bodo povsem pod slap odpravili samo tisti gorsko primerno opremljeni in izkušeni.

Na poti nazaj v dolino se morate zagotovo ustaviti še pri Ingotovi koči na planini Jasenje. To je pravljična brunarica, umeščena v čudovito naravno okolje Julijskih Alp. Naokrog nje so postavljene lesene mize in klopi in se kar ponujajo, da sedemo na njih in si privoščimo nekaj za pod zob. Izbira jedi je velika, od narezka, tople enolončnice, zavitkov, celo potico imajo. Mi smo si privoščili ajdove žgance z ocvirki in mlekom in reči moram, da so bili slastni.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Ko se tako okrepčate, se lahko napotite po poti naprej. Le par minut od koče se nahaja Kapela Marije Snežne oziroma Finžgarjeva kapela, kot ji pravijo. Kapela je bila zgrajena že leta 1926 in stoji poleg brunarice, ki so jo dve leti prej postavili bogoslovci ljubljanske nadškofije, da so v njej preživljali poletne dni. Brunarico so Nemci med drugo svetovno vojno požgali, ponovno pa so jo postavili na pobudo Frana Saleškega Finžgarja, ki je kot duhovnik pogosto obiskoval ta čudovit kraj pod Martuljškimi vrhovi. V kapeli vsako leto v času Velikega Šmarna, to je v mesecu avgustu, potekajo maše na prostem, ki privabijo mnogo ljudi iz doline in od drugod.

Gozd Martuljek pozimi, če boste na poti od gozda proti Mojstrani, približno dva kilometra od Gozda Martuljka, na desni strani, pod planino Zaprete, lahko občudovali Slap Lucifer. To je občasni slap, ki je poleti le slapič, ki pada pod strmo steno Mokre peči, višine nekako dvesto metrov. Zanimiv je ta slap pozimi, ko zamrzne in je idealno mesto za ledene plezalce. Prvič so ta slap, ki je pozimi prav čudovit, preplezali leta 1979 in ga štejemo za prvi preplezan slap pri nas.

Gozd Martuljek ponuja še eno naravno lepoto, ki se nahaja v bližini. In sicer je to eden najlepših in še nedotaknjenih gorskih potokov Julijskih Alp Beli potok. Vanj se stekajo vode izpod krnice pod Kukovo špico. Voda Belega potoka prodira z višine preko sto štirideset metrov v sotesko, ki ima neverjetne, navpične stene, višine do sto metrov in je dolga nekaj manj kot pol kilometra. Soteska Belega potoka je sicer prehodna, a izključno s plezalno opremo.

Gozd Martuljek ima novost, ki so je še posebno veseli tisti, ki ne marajo počitnic preživljati v hotelskih sobah, pa je Kamp Špik. Nahaja se v neposredni bližini Hotela Špik in je raj za tiste, ki uživajo v počitnicah v šotoru, prikolici ali avto domu. Kamp Špik je popolnoma na novo urejen sodoben kamp, kjer imate na razpolago vse kar potrebujete –  čiste, urejene sanitarije, pralnico, trgovino… In naravno senco. V kampu vam ponujajo vrsto različnih aktivnosti, za katere boste odrasli odšteli pet eurov, otroci pa imajo aktivnosti zastonj. Vsak dan se počne kaj drugega. En dan se gre s kolesi do Mojstrane in Slapa Peričnik, en dan kolesarite do Planice in Zelencev…Si pa lahko aktivno preživljanje časa na počitnicah v čudovitem osrčju Julijskih Alp organizirate čisto po svoje. Podate se lahko na pohode do številnih naravnih lepot , se povzpnete na kakšen gorski vrh, ki jih v okolici ne manjka, kolesarite po kilometrih urejenih kolesarskih poti, greste skakat s padali in še in še. Možnosti je nešteto.

Pomembno je to, da boste uživali v svežini poletja, dihali čist alpski zrak, občudovali lepote Slovenije in bili aktivni, vse to ponuja Gozd Martuljek in njegova okolica. Ne glede na to, če boste prišli le za en dan ali pa boste nemara ostali cel teden. Dolgčas vam zagotovo ne bo.

Objavi komentar

Follow us on