fbpx
Image Alt

Blog

Grad Mokrice

Grad Mokrice, impozanten srednjeveški grad na Dolenjskem

Če počitnikujete v Termah Čatež ali pa ste v »tistih koncih« kar tako in ste ljubitelj gradov, potem si morate ogledati Grad Mokrice, enega najbolj impozantnih gradov na Slovenskem.

Grad Mokrice je srednjeveški grad, ki se omenja že sredi petnajstega stoletja. V času rimskega imperija je na mestu, kjer danes stoji Grad Mokrice, stala utrdba, imenovana Romula. Pod njo se je nahajalo naselje z istim imenom. Mnogo je legend in zgodb, ki govorijo o zgodovinskih dogodkih na gradu Mokrice, o pomembnih poteh mimo gradu v času rimskega imperija, turških vdorih in tudi kmečkih uporih, ki so se dogajali v okolici gradu. V času renesanse, v 16. stoletju, so prvotnemu gradu, ki je bil takrat v obliki stolpa, dozidali še štiri trakte, ki dajejo današnjo obliko gradu. Grad Mokrice je v svoji dolgi zgodovini prehajal iz rok v roke, zadnji lastniki pa so bili plemiči von Gagerni. Ti so grad prodali že pred drugo svetovno vojno, ko so grad zasedli Nemci. Ti so odnesli večino vrednih predmetov iz gradu – pohištvo, slike in celo kamine. Po vojni je bil grad Mokrice nacionaliziran. V njem so uredili gostišče, v objektih poleg gradu pa so imeli hleve s konji, ki so jih lahko obiskovalci jezdili. Danes je v gradu Mokrice prestižen hotel, ki spada pod Terme Čatež.

O življenju na gradu obstaja veliko zanimivih zgodb. Ena izmed njih govori o vrani v grbu gradu. V časih, ko so na Slovensko vpadali Turki, naj bi se v teh krajih zadrževale velike jate vran. Topot turških konj jih je prestrašil, razletele so se, turški vojaki pa so nanje streljali s puščicami. S svojim kričanjem so opozarjale na nevarnost. Legenda pravi, da je ena od vran, ki je bila prebodena s puščico, padla na grajsko dvorišče in zato ji je graščak namenil častno mesto v grbu.

Do gradu Mokrice boste najlažje prišli, če boste avtocesto Ljubljana-Zagreb zapustili na izhodu pred mejnim prehodom Obrežje in potem sledili oznakam ob cesti, ki vas vodijo vse do Gradu Mokrice. Od avtoceste do gradu je par minut vožnje. Če pa se nahajate v Brežicah ali pa v Termah Čatež, lahko do Mokric pridete tudi po navadni cesti, ki vodi proti mejnemu prehodu Slovenska vas/Bregana. Od Brežic do Gradu Mokrice je nekaj več kot deset kilometrov.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Dragica Žnidarec, Ana Gajškova, Tamera Lucky, Marjana Papež

Že od daleč boste grad zagledali na desni strani, na gričku, obdanim z zelenjem. Grad Mokrice je res prelep, mogočen in impozanten grad. Če boste prišli po navadni cesti, boste ob oznakah zavili desno in se po rahlo vijugasti cesti povzpeli na griček, na katerem se nahaja grad. Avto parkirate na brezplačnem dokaj velikem parkirišču, ob katerem se nahaja tako imenovana Depandansa Golf Hotel Mokrice. V njej so unikatne sobe za goste in konferenčna dvorana za poslovne dogodke.

Do gradu pa se napotite po dolgem zidanem mostu, ki daje videz rimskega akvadukta, na koncu katerega se je do današnjih dni ohranil lesen dvižni most. Če boste pogledali z mostu navzdol, boste videli globok obrambni jarek, ki je v davnini grajsko gospodo varoval pred sovražniki.

Takoj ob vstopu v grad se nahaja »mehanizem« dvižnega mostu, ki je eden redkih ohranjenih na Slovenskem.

V gradu Mokrice si lahko ogledate prečudovito, veliko arkadno grajsko dvorišče, na sredi katerega je postavljen kamnit vodnjak z zanimivo krono iz kovanega železa. Pod arkadami pa se nahajajo kipi, ki predstavljajo štiri letne čase. Ves prečudovit ambient vas bo v mislih popeljal v davne čase, ko se je po dvorišču sprehajala grajska gospoda. Ogledate si lahko tudi grajsko ječo, v kateri je spominska plošča Matija Gubca, vodje kmečkih uporov na območju Posavja, ki je bil tu zaprt.

Kot že rečeno, je grad Mokrice danes preurejen v hotel visoke kategorije s sobami in apartmaji, opremljenimi izključno s stilskim pohištvom, ki zadovoljijo še tako zahtevne goste. Na voljo je tudi »grajska« restavracija, v kateri vam ponudijo izbrane jedi in vina, značilna za ta okoliš. Cene so, objektu primerno, dokaj visoke.

Drugače je ogled gradu brezplačen, če pa želite izvedeti več o njegovi zgodovini in legendah, ki so povezane z njim, pa se lahko v Termah Čatež prijavite na voden ogled, ki stane 4,00 EUR po osebi in je možen, če je prijavljenih vsaj dvajset oseb.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Z gradu se sprehodite še po parku, ki ga obdaja. To je dvestoletni, tako imenovani angleški park z mogočnimi drevesi, starimi tudi več sto let. V parku boste uživali v zelenju, miru in tišini, med več kot sedemdesetimi drevesnimi vrstami. Otroci bodo tu lahko videli hrast, bukev, platano, tiso, smreko … Sredi parka je tudi manjši ribnik, ob robu pa kapela svete Ane, zanimiva cerkvica, ki stoji ob gozdu, obkrožena z visokimi drevesi.  

Sok ali sladico, lahko pa tudi kaj več za pod zob si lahko privoščite v »Klubski hišici« ob golf igrišču. Tam vas čaka lepa razgledna terasa, s katere boste lahko uživali ob pogledu na zelenje pristnega naravnega okolja in imeli čudovit pogled na znamenito »mokriško« golf igrišče, ki je eno največjih in najlepših v Sloveniji. Razprostira se na območju velikem približno šestinšestdeset hektarjev, z osemnajstimi igralnimi polji. Oblikoval ga je svetovno znani arhitekt Harradine in velja za eno najbolj razgibanih golf igrišč in tudi eno najbolj zahtevnih golf igrišč v Evropi.

Ko se boste naužili »grajskosti«, ki ga ponujata Grad Mokrice in njegova okolica, se vam ponuja še nešteto možnosti za odkrivanje lepot in znamenitosti naše Slovenije.

Ob poti nazaj proti Brežicam se lahko odpeljete v Terme Čatež in tam uživate v vodnih atrakcijah tako poleti v Poletni rivieri kot pozimi v Zimski rivieri. Na razpolago je vrsta bazenov, kopeli, toboganov vseh velikosti, počasna reka …

Če se peljete še naprej proti Brežicam, pa lahko na mostu pri Brežicah, ki prečka reko Savo, občudujete reko Krko, ki se prav tu izliva v reko Savo. Malo višje od izliva v Savo se nahaja tudi naravno kopališče ob reki Krki, kjer se lahko okopate, saj je Krka ena najčistejših slovenskih rek.

Tisti, ki obožujete domačo, pristno slovensko hrano, morate, ko ste na tem koncu, obiskati Turistično kmetijo »Pri Martinovih«, ki se nahaja v Globočicah pri Krški vasi. Do tja najlažje pridete, če se iz Mokric vračate po navadni cesti, ostanete na desnem bregu reke Save in potem mimo Brežic pot nadaljujete po desnem bregu reke Krke. Približno dvajset minut boste potrebovali do tja, so pa ob poti postavljene table, tako da boste z lahkoto našli pot. Skratka na kmetiji »pri Martinovih« se res dobro je, saj je vsa hrana, ki jo ponudijo, doma pridelana oziroma iz lokalnega okolja. Otroci si lahko ogledajo številne domače živali, najbolj zanimivi pa so oslički, ki jih lahko tudi jezdite.

Izlet v ta del Slovenije vas prav gotovo ne bo pustil ravnodušnih, saj nudi tisoč in eno možnost za odkrivanje naravnih lepot in kulturnih znamenitosti.

Objavi komentar

Follow us on