fbpx
Image Alt

Blog

slap-rinka

Slap Rinka je ena glavnih znamenitosti v Logarski dolini

Slap Rinka je eden glavnih znamenitosti v Logarski dolini. Visok je približno 90 m in pada čez navpično steno. Pod njim je koča, imenovana Orlovo gnezdo, iz katere je lep razgled na slap Rinka. Zaradi dolgega padca se voda razprši v kapljice, kar nudi v poletnih mesecih prijetno osvežitev. Največ vode ima ob močnem deževju. Pozimi pa raje kot turisti k slapu Rinka zaidejo alpinisti, ki se preizkusijo v plezanju. Slap Rinka je od leta 1987 naravni spomenik. Slap Rinka je zagotovo tudi eden najpogosteje obiskanih slapov v Sloveniji.

Do Logarske doline lahko pridemo po cesti Ljubljana–Kamnik proti Gornjem Gradu. Malo pred prelazom Črnivec zavijemo levo za Kranjski Rak, nadaljujemo v Podvolovljek, Luče, Solčavo in že nas pot pripelje v Logarsko dolino. Lahko gremo tudi čez Avstrijo po cesti Kranj–Jezersko. Pred vasjo Bad Villach zavijemo desno in čez Pavličevo sedlo v Logarsko dolino. Še ena možnost pa je iz smeri Celja–Mozirje–Ljubno ob Savinji–Solčava–Logarska dolina.

Ko se peljemo proti Logarski dolini, bomo med Lučami in Solčavo na levi strani videli lokal, ki se imenuje Igla. Ne zdi se nič posebnega, vendar, če se bolje ozremo okoli, bomo videli ob cesti desno veliko skalo, ki je v obliki Igle. Legenda pravi, da je tu nekoč živela velikanska deklica, ki je bila tako velika, da je imela eno nogo na Raduhi in drugi na Veži. Z iglo je šivala, ko se ji je igla zlomila, pa jo je iz jeze vrgla v dolino in tam je še danes. Tam je tudi parkirišče, na katerem lahko parkiramo. Lokal je ob vodi in tako je lokacija prijetna za ohladitev. Lahko pa se sprehodite tudi čez viseč most, ki je zanimiv predvsem za otroke, ki obožujejo skakanje po mostu, ki se giblje sem ter tja. Po postanku pot nadaljujete proti Logarski dolini.

Da smo na pravi poti proti slapu Rinka, nas opozori že tudi v vasi Solčava Center Rinka. V njem je trgovina lokalnih izdelkov (suhomesnati in mlečni izdelki ter sladice, domači napitki, izdelki iz ovčje volne ipd.). V Centru Rinka je tudi stalna razstava o življenju in naravi Solčavskega. Imajo pa tudi barski, bralni, internetni in otroški kotiček. Nad Solčavo si lahko ogledate cerkev Marije Snežne – gotska cerkev.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Marko Mihalič, Olga Kolar, Rok Petrušič, Borut Fošner, Tina Stegne, Danijela Kraševec, Dejan Novak

Za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino (kjer se plača vstopnina v Logarsko dolino) in se peljemo po cesti do parkirišča pod slapom Rinka, kjer parkiramo. Do slapa s parkirišča vodi nezahtevna pot, ki traja približno 15 minut. Slap Rinka je tako primeren obisk za celo družino. Težje dostopen je za vozičke oziroma invalide.

Logarska dolina je del krajinskega parka in zato je za vstop z avtomobilom potrebno plačati tudi vstopnino. Za osebni avto znaša vstopnina 7,00 EUR, za kombi 8,00 EUR, avtobus 30,00 EUR in motorno kolo 5,00 EUR. Vstopnine ne plačate, če vstopite brez motornega vozila – peš, s kolesom, električnim vozilom, ipd. Lahko pa parkirate pred vstopom v krajinski park brezplačno in se s tem izognete tudi plačilu vstopnine. Še ena možnost, da se izognete plačilu, je tudi, da pridete v času, ko se vstopnine ne pobira (določeni meseci ali zgodnje ure).

Ko si ogledamo slap Rinka, pa je dobro izkoristiti še ostale zanimivosti v Logarski dolini.

Logarska dolina je zelo priljubljena v vsakem letnem času. V vsakem mesecu najdete aktivnosti za vso družino. V Logarski dolini tudi nastajajo ene najlepših fotografij. Prisotnega je veliko zelenja, vode ter neokrnjene narave. Ko vstopite v Logarsko dolino, lahko znotraj krajinskega parka najdete vse, kar potrebujete. Tako lahko znotraj preživite nekaj dni in spoznate slap Rinko ter ostale znamenitosti bolj podrobneje. Lahko vsak dan namenite svoji znamenitosti, ki jih v Logarski dolini ne manjka.

Kot je že bilo omenjeno, je eden najpogostejših razlogov obiska Logarske doline ravno slap Rinka. Desno od slapa Rinka se nahaja Orlovo gnezdo, ki stoji v sami skali. Je lepa razgledna točka. Tam lahko tudi kaj popijete in si kupite kakšen spominek. Najbolj zanimiv obisk je po močnem deževju, saj slap doživite v vsej njeni veličini. Okolica je primerna za sprostitev ter nabiranje nove pozitivne energije. V Logarski dolini naj bi bilo 20 slapov (nekateri stalni in drugi le občasni). Vsekakor pa vam bodo domačini svetovali, da si poleg slapa Rinka ogledate tudi slap Palenk, ki je naravni spomenik. Slap Palenk se nahaja nad hotelom Plesnik. Podobno kot slap Rinka, je tudi ta pozimi priljubljena točka plezalcev po ledenih slapovih. Še eden od mnogih slapov je Rastovški slap, ki se nahaja v Logu. Brložniški slapovi pa sestavljajo kar 4 tokovi vode. V bližini se nahaja tudi naravno okno, pod katerim vodi stezica.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Druga pogosta destinacija znotraj Logarske doline, posebej za otroke, je zagotovo Pravljični gozd – Penzion „Na Razpotju“. Prikazuje različne pravljice. Ko se sprehajaš po Pravljičnem gozdu, je videti, kot da so pravljice oživele, saj ima vsaka pravljica svojo hiško oziroma „postojanko“. Pravljični gozd si lahko ogledate individualno ali v skupini z možnostjo vodenja. Pred vstopom v Pravljični gozd pa so igrala, na katerih lahko otroci preživijo prosti čas ali čakanje na odhod v Pravljično deželo. Letos spomladi je bil prenovljen in tako postal še zanimivejši za obiskovalce. Velikokrat imajo na obisku šolske in predšolske skupine, ki tukaj preživijo tudi po nekaj dni. Imajo možnosti obrokov ter nastanitve.

Videli boste tudi turistične kmetije, kjer se zagotovo ne boste mogli upreti domači hrani. V Logarski dolini se zdi, kot da se je čas ustavil. Tako ne bodite presenečeni, če se včasih ponekod zgodi, da traja kakšna stvar nekoliko dlje, kot ste vajeni. Vsekakor niso pozabili na vas.

Kot je Triglav vrh vseh vrhov, tako je slap Rinka slap vseh slapov, zato bi ga morali obiskati vsaj enkrat v življenju. Poleg tega pa si lahko ogledate lahko čudovito okolico – naravne in kulturne spomenike. Fotografije iz medijev vam bodo oživele in tako boste sami doživeli lepote Logarske doline ter slap vseh slapov – slap Rinka. Napolnili se boste z energijo ter doživeli ustavitev časa, v katerem boste želeli obstati. Ko se odpravljate na pot, si tako pustite odprto možnost, da boste preživeli na lokaciji več časa, kot ste prvotno načrtovali.

Objavi komentar

Follow us on