fbpx
Image Alt

Blog

Grad Strmol

Grad Strmol skriva skrivnostne zgodbe za grajskimi zidovi v osrčju čudovite narave

Grad Strmol velja za enega najstarejših in najbolj ohranjenih slovenskih gradov, ki popolnoma navduši s svojim odličnim ambientom, obdanim z naravo. S svojo sproščenostjo in le nekaj kilometrov stran od prestolnice ter svojo pestro zgodovino vas gotovo ne bo pustil ravnodušnih.

Do gradu Strmol se vije preprosta pot. V Cerkljah na Gorenjskem, ko se peljete po lokalni cesti proti Kranju, vas na krožišču pri prvem izvozu že pričakajo smernice za Grad Strmol. Nadaljujete naprej po cesti in na obronkih Dvorjanskega hriba se bo kmalu pred vami zastrl pogled na veličastni grad Strmol. Vse od 13. stoletja, ko so se tam naselili vitezi Strmolski, je ohranil svoje ime, kljub temu, da je za njimi grad zamenjal kar nekaj lastnikov. Skozi vsa stoletja pa mu je uspelo ohraniti svojo prvotno obliko in spada v enega izmed le dveh slovenskih gradov, ki vsebujeta še povsem originalno opremo. Zadnja lastnika gradu, zakonca Hribar sta zaradi svoje prefinjenosti in zaljubljenosti v umetnost ter prestiž, gradu dala prav poseben pečat, saj sta v njem prirejala zbore tedanjih slovenskih in evropskih imenitnežev. Grad Strmol odlikuje zbirka umetnin in predmetov izjemne vrednosti, ki so na voljo za ogled še danes.

Med drugim na gradu ponujajo tudi številne prostore, ki so na voljo vsem, ki želijo, da se bo lahko družili v dobri veri. Naj si gre to za delovni zajtrk, poslovno srečanje ali pa osebno praznovanje, na gradu vam s svojimi storitvami in edinstvenostjo omogočijo, da si bodo gosti vaš dogodek zapomnili za vekomaj. Možen je najem tudi treh konferenčnih dvoran, kjer lahko izvedete svoje delavnice, seminarje, izobraževanja in druge dogodke. Še več, s svojim romantičnem vzdušjem sta Grad Strmol in njegova prečudovita okolica popolna za pravo poročno pravljico. Zaradi svoje dostopnosti in hkrati odmaknjenosti od vsakdanjega vrveža ter ambienta se uvršča med najlepše poročne lokacije v Sloveniji. Njegova lega na hribu ob majhnem jezeru in fantastičnim razgledom na naravo vas bo popolnoma očarala, kulinarični mojstri protokolarnega posestva Brdo pri Kranju pa bodo s svojo pogostitvijo popolno dopolnili vaš edinstven dogodek.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Aleksander Praper-Fotovizije, Ana Poznič, Boris Nose, Mateja Teropšič, Romana Majhen.

Ne samo njegove umetnine, celotni grad Strmol in njegovo zgodovino je ob predhodni rezervaciji moč spoznati tudi skozi vodeni ogled.  Vodeni ogledi potekajo čez vse leto, njihove termine pa lahko spremljate tukaj, ob predhodni najavi pa se ga lahko udeležite tudi v večjih skupinah. Odrasla oseba bo za voden ogled odštela 8 evrov. Prav na vsakem koraku je možno čutiti vzdušje in spomin zadnjih zasebnih lastnikov gradu, ki sta grad Strmol zaznamovala kot središče imenitnežev, zakonca Hribar. Rado in Ksenja Hribar sta bila elitni par, ki sta izhajala iz dveh najpremožnejših meščanskih rodbin, Gorup in Hribar.  On je bil uspešen bančnik, ona pa izjemno ekstravagantna ženska, ki je za svojega hišnega ljubljenčka imela kar krokodila. Tega so  kasneje zaradi ugriza gospodarja ob skupnem kopanju nagačili in si ga sedaj lahko ogledate ob vhodu v grad Strmol. Na njihovih ogledih boste izvedeli marsikatero podrobnost o njima, med drugim o njuni skrivni poroki, ekstravagantnosti, pomembnih gospodarskih doprinosih in o tem, zakaj so ju umorili. Med drugim so menda tistega usodnega dne, ko so ju mučili in ubili, Ksenijo tudi večkrat posilili. V primeru, da si želite izvedeti še več o tistem času in tragični usodi zakoncev, si morate prebrati Jančarjev roman To noč sem jo videl, ki je prejel tudi nagrado Kresnik in nagrado za najboljšo tujo knjigo.

Vodeni ogled lahko zaključite v Kavarni Strmol, kjer si lahko brezplačno ogledate tudi stalno razstavo o zakoncih Hribar. Grad Strmol je znan tudi po svoji kavarni, ki ponuja slastne hišne tortice, kot so čokoladna, figova in pasijonkina. Prav slednjo sem poskusil na njihovi prijetni terasi v poletnem večeru in vam jo močno priporočam. Ob terasi se nahajajo tudi otroška igrala, ki so pravi raj za otroke, medtem ko si vi privoščite čas za sprostitev ob skodelici okusne kave.

Predvsem v poletnem času so priljubljeni tradicionalni koncerti na grajski terasi, kjer se lahko zavrtite, ko vas zasrbijo pete. Spremljajte tudi številne aktualne raznovrstne dogodke, ki so v luči glasbe, umetnosti in popoldanske sproščenosti ob čaju in branju poezije.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Za vse, ki bi se radi prelevili v graščaka za eno noč pa je grad Strmol znan po svojem pet-zvezdničinim doživetjem Graščak za eno noč, ki zajema edinstveno priložnost, da se gostje prelevijo v prave graščake – to pomeni, da se lahko prepustite popolnemu razvajanju, kjer se bo vse dogajalo le okoli vas. Grad Strmol namreč slovi tudi po svojem statusu luksuznega butičnega hotela. Vaša izkušnja se bo začela z grajskim conciergom, ki vas bo popeljal do Radovega apartmaja, kjer se boste lahko namestili. Po podrobnemu ogledu gradu, se boste lahko sprehodili po drevoredu in občudovali jezero. Če pa ste navdušenec nad golfom, pa si boste lahko na enem najstarejših golf igrišč v Sloveniji privoščili tudi dobro partijo golfa. V paketu boste razvajali tudi svoje brbončice, saj bodo za vas skuhali vrhunsko večerjo in vam po želji postregli še s konjakom ter cigarami. Kakšen vabljiv skok v preteklost, kajne?

Grad Strmol večkrat podpre tudi Dneve evropske kulturne dediščine ter Teden kulturne dediščine, ko z namenom ozaveščanja in ohranjanja kulturne dediščine Slovenije svoje storitve ponujajo po še ugodnejših cenah. Prav letos pa mu je zaradi svoje ponudbe turistična revija Travel & Hospitality dodelila tudi prestižno poimenovanje »Unique Castle of the Year 2018« oziroma Unikatni grad leta 2018.

V lasti ima združba poleg gradu Strmol tudi Vilo Bled in celotno posestvo Brdo pri Kranju, ki vključuje tudi Grad Brdo, Kongresni center Brdo ter Hotel Brdo. Ta se lahko pohvali z lanskoletnim naslovom za najbolj luksuzni podeželski hotel leta. Ob celodnevnem izletu vam vsekakor priporočam še obisk očarljivo urejenega Parka Brdo, kjer boste lahko odrasli ves čas občudovali bogato floro in favno za le 3 evre.  Dodatno lahko tam tudi zaprosite, da vas zapeljejo s kočijo, zajahate lahko lipicanca, igrate golf ali pa si privoščite okusno kosilo v njihovi restavraciji. Na njihovi spletni strani preverite le, da v tistem času ne potekajo kakšni protokolarni dogodki, saj vam bo takrat vstop onemogočen. Zaradi svoje prečudovite narave vam predvsem predlagam, da tam izkoristite dan in za spomin naredite kakšno fotografijo, za vse, ki pa si želite še bolj ustvarjalne in profesionalne fotografije, pa lahko fotografa tam tudi najamete.

Prijeten izlet!

Objavi komentar

Follow us on