fbpx
Image Alt

Blog

pokljuka

Pokljuka je čudovita kraška planota v Triglavskem narodnem parku

Prihajajo čudoviti jesenski dnevi in radi se bi nekam odpravili, pa včasih res ne najdemo primernega kraja za sprehod po čudoviti naravi. Sprehajalnih poti imamo v naši prelepi Sloveniji res polno. Ampak mi bi radi se sprehodili po naravi, ki nam ponuja še poleg krasne razglede ter radi bi si napolnili baterije. Nekaj kilometrov od Bleda na višini od 1200-1500 metrov nad morjem se skriva prelepa kraška planota Pokljuka. Pokljuka se nahaja v Triglavskem narodnem parku na vzhodnem delu parka.

Kako pridemo do Pokljuke?

Kot sem že omenila, najprej morate priti do Bleda. Takoj, ko se pripeljete v mesto, vas bodo table usmerile za Pokljuko. En čas se boste kar vozli po cesti, nakar vas pripelje pot do Pokljuke. Ko boste stopili v planoto Pokljuka vas bodo obvestile informativne table. Kaj in kje je kaj zanimivega na Pokljuki vam bom v nadaljevanju opisala.

Zanimivosti na Pokljuki:

Tukaj vam res ne more bit dolgčas, za vsakega se najde kakšna zanimivost v tej prelepi naravi. Ker pa ste prišli v Triglavski narodni park, morate vedet da se tukaj narava čuva in moramo skrbet za njeno čistočo. Na Pokljuki rastejo večinoma smrekovi gozdovi, kar še posebej vohamo, ko se po gozdovih sprehajamo, takrat najbolj vohamo ta čudovit vonj smreke. Ker je Pokljuka nad 1000 metri nad morjem, pomeni da je tukaj zelo čist in svež zrak, kar pomeni da se sprehajamo lahko po energetskih točkah, kar zelo zdravo vpliva na naše počutje ter zdravje. Na sami Pokljuki obstajajo tudi šotna barja, kar pomeni da so tukaj med gozdovi ostanki ledenika. Na južnem delu planote je nekaj naselij, po celotni Pokljuki pa obstaja kar precej planin, ki si jih obiskovalci zelo radi ogledujejo. Pokljuka je zelo dobro izhodišče za pohodnike, saj je iz Pokljuke speljanih kar precej poti na okoliške vrhove. Tudi za kolesarje se tukaj najde okrog 80 kilometrov gozdnih kolesarskih poti. Pozimi pa je tukaj itak znano  tek na smučeh, saj se nahaja Športni center Triglav Pokljuka. Na Pokljuki so tudi organizirani tematski pohodi, saj se nahaja učna pot, ki se imenuje Šotno barje Goreljek, ter nordijska hoja. Pozimi se lahko tudi greste smučat, saj je družinska proga na Pokljuki blizu Športnega centra. To je peščica zanimivosti, ki se nahaja na kraški planoti. Ko pa boste tukaj boste našli še kar nekaj zanimivosti, ki so primerne za vas in za vašo sproščanje.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij:Bogdana Poljanec, Dominika Razinger, Mateja Teropšič, Nives Bergant, Tatjana Strle, Tonka Mulej .

Pokljuka, kot sem že omenila leži v Julijskih Alpah in je kraška planota. Večinama planote je pokrite z iglastim gozdom, predvsem smreka tukaj raste. Je pa tudi v Triglavskem narodnem parku Pokljuka največja gozdna površina, ker ostalo so gorovja. Celotna ta prekrasna kraška planota je široka in dolga okrog 20 kilometrov. Na celotni Pokljuki se skrivajo vrtače, brezna, zaraščene konte ter dolinice, kar pomeni da je zelo razgibano površje. Podzemni del Pokljuke je zelo obdan z pitno vodo, saj voda od tod tudi odteka v Bohinjsko jezero. Zgrajena je iz apnenca in dolomitov, ponekod pa se najde tudi kamnine iz jure, ponekod pa so tudi laporji. Tukaj se najde alpsko podnebje. Prevladujejo obilne padavine ter snežna odeja je tukaj zelo dolga. Največ dežja pade tukaj septembra, oktobra ter aprila in maja. Se pa najde tukaj tudi zelo sušno obdobje januarja ter februarja.

Mogoče še marsikomu ni jasno kaj si naj tukaj začne in kam točno se naj odpravi, da bo nekaj doživel. Najbolj obiskano je Rudno polje na Pokljuki. Ni težko najti tega kraja saj je tukaj Športni center. Tukaj je zelo veliko parkirišče, kjer lahko pustimo svoj avtomobil. Če smo bolj pohodniške narave in se radi odpravimo na kakšen višji hrib, je tukaj zelo primerna pot na Viševnik. V 2 urah smo na vrhu, kjer se nam odprejo fantastični razgledi na okoliške gore ter tudi Triglav imamo pred sabo. Pot je primerna za vse ljudi tudi za otroke in pot je lepo označena v celoti. Čeprav je Viševnik visok čez 2000 metrov ni nikakršnega plezanja, zato kar vzemite otroke s sabo, tudi svoje pasje prijatelje vzemite, če jih imate doma. Če bi radi osvojili Triglav je tukaj tudi izhodišče, ampak tukaj pa morate imet res malo več kondicije in pravilno opremljeni za v gore.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Lahko se sprehodite malo okoli Športnega centra in si ogledate kje pozimi poteka biatlon ter kje tečejo tekači na smučeh, ker tukaj je kar precej tekaških prog. Čudovito je tudi umetno jezero na Rudnem polju, kar ga pozimi uporabljajo za umetno zasneževanje. Ker pa se tukaj nahaja tudi hotel si lahko privoščite kakšne počitnice. Lahko se zapeljemo do Medvedove konte, pri Rupah ali pa do planine Zajavornik, kar se vse nahaja na Pokljuki in se nato odpravite na Debelo peč. Tudi te poti so dolge malo čez 2 uri in so zelo lahke in primerne za vse starosti. Kako pa pridemo do teh dolinic? Ko se vozimo po cesti vas bodo table Pokljuka usmerjale, samo jim lepo sledite in vas bodo pripeljale na vaš cilj. Tudi Pokljuška soteska je zelo lepa za pogledat in se po njej za sprehodit. Podobna je Vintgarju, v soteski je pot lepo speljana in označena. Ker je tukaj še kar nekaj planin in pastirjev, kjer pridelujejo mlečne izdelke, je fajn če se ustavite pri njih. Probajte domače kislo mleko, sir ter sveže mleko. Najdete kar nekaj lesenih bajt, ki so pokrite s skodlami. Te bajte si lahko tudi najamete za več dni in tukaj preživite čudovite počitnice v tej krasni naravi.

Ne se zapirat v stanovanje in posedat doma na sedežni z telefonom v roki. Podajte se v naravo in izkoristite še te lepe dneve po Pokljuki, ki se nahaja le nekaj kilometrov od Bleda. Za ta čudovit izlet boste nekaj dobrega naredili za svojo telo. Če imate radi kolesarjenje, lahko avto pustite že na Bledu in se popeljete s kolesom na Pokljuko. Ker še v gorah ni snega in so tukaj večinoma poti lahke se odpravite na katero od teh poti, ki vam bo vzela nekaj več od 2 ur lahke hoje. Tudi macesni se bodo na Viševnik obarvali v rumeno barvo, kar še bo posebej lepo za pogledat. Zato se kar odpravite na Pokljuko in se zaužijte lepot, ki jih ta kraška planota ponuja.

Objavi komentar

Follow us on