fbpx
Image Alt

Blog

huda-jama

Huda jama je bila prehuda

Najraje obiskujemo Gorenjsko, mogoče še Primorsko potem pa nam že zmanjka idej. Mislimo si da drugje ni nič za videt. Ampak vemo da to ni res, saj se povsod nekaj najde, da si ogledamo ali sprehodimo. Tudi Štajerski del Slovenije je krasen, posebej če se podate v Savinjsko regijo. Pa vemo vsi, na katerem koncu Slovenije se nahaja Savinjska regija. Tu pa je včasih problem, ko govorimo o določenih regija. Ampak, da ne bom komplicirala kje se kaj nahaja, bom raje povedala, da se bomo danes odpeljali proti Laškemu. Obiskali bomo tamkajšnjo okolico, najprej pa Huda jama. Čeprav se spomnite iz televizije, da se tam ni nič dobrega nekoč dogajalo. Ampak vseeno je za pogledat in raziskat njeno zgodovino. Moramo pa vedet, da nekoč nikjer ni bilo brez vojn in nasilja. Takšna je pač naša zgodovina, ampak tudi takrat so živeli lepo. Nato pa se še bomo malo podali v okolico, pogledali bomo v Radeče,Laško, Zidani Most, Rimske  Toplice in če bomo imeli še kaj časa za raziskat se bo sigurno kaj našlo.

Huda jama, kot sem že omenila nima lepe zgodovine, ampak tudi nekaj takega se moramo spominjati, ker marsikdo je tukaj izgubil svoje bližnje. Ni nam prijetno ob mislih na grozote, ampak mi sedaj ne moremo nič ukrenit, samo lahko si ogledamo kraj. Najbolj se je začela Huda jama omenjat leta 2009, ko so odkrili grobišča. Ampak to ni neko grobišče zunaj, to množično grobišče so odkrili v rovu Barbara, ki se nahaja v Hudi jami. Da pa še omenim, da se Huda jama nahaja v bližini Laškega. Tukaj se je nekoč nahajal premogovnik Laško. Ampak niso tukaj umrli delavci rudnika, tukaj so se grozote, če lahko tako omenim dogajale po drugi svetovni vojni leta 1945. Zgodovina govori, da so takrat kar v rovu pobili in zakopali nemške kolaboracioniste. Točnega števila ubitih ljudi ni znano, ugotovili pa so da jih ni bilo malo, ki so trpeli. Žrtve poboja so bili večinoma ustaši ter pripadniki slovenskih domobranskih in nemških kolaboracionisti z Balkana..najprej so bili v taborišču Teharje, kjer jim tudi ni bilo lepo, a so jih nato pripeljali v rudnik, kjer se je za njih končalo življenje. Res ni zgodovina lepa, je zelo žalostna, ampak je včasih tudi to dobro, da vemo kaj so nekoč doživljali ljudje in kako so trpeli. Tudi našim otrokom je včasih dobro pokazat in razložit zgodovino, naj slišijo da ni bilo nekoč tako lepo. Saj so takrat tudi živele njihove babice in prababice in so tudi bile nekatere vključene v te grozote.

Leta 2008 so začeli z raziskovanjem rova, ker se je dlje časa govorilo da so notri nahajajo prikrita grobišča. Zato se Vlada RS za reševanje odloči, da bo ugotovila če so govorice resnične. Leta 2009 so le dobili dovoljenje in so prišli do rova, kjer pa so morali najprej odstraniti zidove in pregrade. Ampak vseeno do glavnega grobišča jih je čakalo kar nekaj preprek, da so se lahko do tja prikopali. Moramo vedet, da se tukaj notri ni nihče potikal kar 64 let, zato so morali naredit pravo reševalno akcijo. Da so lahko sploh kaj začeli so se morali pogovarjat z okoljskimi in rudarskimi oblastmi. Ko so le prebili zaporni zid, jih je pričakala še ena težava, saj je bil rov zasut vse do stropa z jalovino. Komaj in komaj so prebili 100 metrov, prepreke so bile dve betonski pregradi, nasutje z jalovino in glino ter debela opečna pregrada. Ker pa je ob podiranju vseh teh preprek prišlo do preveč ogljikovega dioksida, so morali en čas počakat z nadaljevanjem, da se je vse skupaj prezračilo. Ko so se le dokopali do rova so našli najprej mnogo čevljev, ki so prekrivala celotna tla, naprej po rovu pa trupla. Ko se je vse skupaj končalo so ugotovili, da so našli okrog 1416 žrtev, žensk naj ne bi bilo več kor 21.

Danes je Barbara rov  v Hudi jami zaprt, not ne morete it. Lahko si samo vse skupaj ogledate zunaj in pomislite na vse tiste, ki so tukaj umrli.

Kot pa sem že omenila, še bomo spoznali in obiskali okolico Hude jame. Podate se lahko v Rimske toplice. Že ime vam pove, kaj lahko tukaj počnete. Podate se v terme, kjer uživate v kopanju in privoščite si lahko tudi kakšno masažo. Če iščete mogoče več dnevne počitnice tukaj v teh krajih, ste res na pravem mestu. Uživate lahko v Sofijinem dvoru, Rimskem dvoru ali Zdraviliškem dvoru. Vsi dvori vam ponujajo čudovite sobe z razvajanjem. Tukaj si boste res nabrali moči in energijo. Lahko pa se podate tudi na okoliške izlete, kjer se še bolj sprostite. Okoliški izleti vam ponujajo naravne lepote, kulturno dediščino, bogato zgodovino, velika trgovska središča, najde se tudi za tiste, ki so ljubitelji narave.

Lahko se zapeljete do Radeč in se podate na splavarjenje po reki Savi. Saj imajo tukaj že petsto letno tradicijo. Doživeli boste splavarski krst, spoznali šege in navade ter okusili flosarski golaž. Lahko se sprehodite po mestu, saj je znano po papirni industriji. Lahko greste do domačije Gašperja Kiška, kjer boste videli najdebelejši kostanj v Sloveniji. Spet ena znamenitost Slovenije, saj je visok 18 metrov ter obseg ima 10,71 metra.

Tudi Laško ni daleč in si lahko vzamete voden izlet ali pa se kar sami sprehodite. Tu lahko spoznate bogato zgodovinsko in kulturno dediščino tega mesta. Podate se lahko v pivovarno Laško in si ogledate proizvodnjo piva, saj začetki segajo v leto 1825. Če ste ljubitelj piva lahko tudi pokusite njihovo pivo. Lep je tudi izlet v dolino Gračnice in spoznate življenje kartuzijanov in slišite zgodbe. Za vse tiste ljubitelje muzejev pa je tudi tukaj muzej Laško. Mislim, da se za vsakogar nekaj najde.

Tudi Zidani most ni daleč in si ga splača ogledat, pa čeprav ni velik kraj. Lahko se čez Savo zapeljete s cicko, lahko pogledate zgodovino mesta ali pa če imate čas greste na Kum.

No pa smo se malo podali tudi v Savinjsko regijo ter spoznali ne lepo zgodovino Hude jame. Če bi radi tudi vi videli, kje se nahaja Huda jama se kar odpeljite proti Laškem in obiščite ta kraj. Poleg pa še obiščete sosednja mesta ter naredite en lep izlet.

Objavi komentar

Follow us on