fbpx
Image Alt

Blog

jamnik

Jamnik znan tudi kot “balkon nad Gorenjsko”

Slovenija je zelo zanimiva dežela. Imamo vse, kar nam srce zaželi. Najbolj pomembno je, da se radi potepamo po naravi in nekaj dobrega naredimo za sebe, za svojo družino, najbolj pa za svoje telo. Nezdravo je, da poležavamo po sedežni, gledamo samo televizijo, tipkamo po računalnikih in telefonih. Raje se podajmo v naravo na kakšen izlet, na kratek pohod na kakšen hrib, gledat kakšne slapove. Tudi otroci bodo uživali v naravi z nami, samo jim moramo čim več lepot v Sloveniji razkazati. Lepote v Sloveniji se včasih tudi skrivajo v majhnih krajih, ki jih mogoče ne pozna vsak. En zanimiv kraj se skriva tudi v občini Kranj, to je naselje Jamnik. In kaj bi bilo v Jamniku tako lepega, da se splača pogledati, se mogoče kdo vpraša. Najbolj se splača pogledat cerkev sv. Primoža in Felicijana, cerkev stoji malo pod vasjo. Leži na prijetni travnati lokaciji na prelepem grebenu, kjer se vam ponujajo prelepi razgledi. Jamnik leži na višini 831 metrov in tja se lahko odpravite po kakšni prijetni planinski poti, ali pa se gor odpeljete z avtom. Ker pa imate sigurno radi naravo, ne boste onesnaževali okolja in se boste na Jamnik odpravili po čudoviti naravi peš. Gor vodi kar nekaj lepo označenih poti, ki vam vzamejo od najhitrejše 10 minut časa ali pa vse do 1 ure in 20 minut prijetne hoje.

Zgodovina naselja Jamnik ter cerkev sv. Primoža in Felicijana

Na Jamnik so se že v času železarstva naselili prebivalci, ki so se predvsem ukvarjali s poljedelstvom in živinorejo. Ker pa se v bližini nahaja Kropa, ki je znana po železarstvu, so tudi v jamah na Jelovici kopali že nekdaj železovo rudo. Med vojno so celotno vas Nemci požgali, tako da ni ostalo od hiš čisto nič. Ampak se vaščani niso pustili, takoj so začeli hiše obnavljati že med vojno. Ker pa je Jamnik najbolj znan po prelepi cerkvi, je cerkev tudi zelo lepo vidna ponoči, ker je v celoti osvetljena. Vidi se jo tudi vse z gorenjske strani ter Ljubljanske kotline. Ker pa cerkev stoji na zelo prijetni razgledni lokaciji, se uvršča med kulturne spomenike v Sloveniji. Cerkev je zgrajena kot ladja v pravokotni obliki, cerkev ima piramidasto streho ter zvonik. Notri je baročna poslikava, je pa tudi ohranjen gotski videz cerkve.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ana Janc,  Andreja Velepec, Daša Kavčič, Nataša Roblek, Rok Petrušič, Tatjana Koren Trinko.

Izhodišča na Jamnik

Na Jamnik so vse poti lepo označene, pa primerne so za vse ljudi. Tudi majhni otroci bodo pot lahko prehodili, samo malo jih je treba že prej vzpodbujati glede hoje. Tudi za starejše je pot primerna, da se podajo na Jamnik. Lahko si obujete pohodniške čevlje, ni pa tukaj nujno. Lahko greste obuti v supergah, ne pa se podajati v sandalih ali pa v natikačih.

Najkrajša pot, ki traja dobrih 10 minut, je seveda pot, ki se gor do cerkvice skoraj pripelješ z avtom. Ampak to ni tako zanimivo, lepše se je malo po naravi sprehoditi. Na Jamnik se pripeljete tako, da greste najprej do Krope, nato pa sledite tablam za Jamnik. Skoraj do vrha se pripeljete.

Ena lepša pot, kjer ste gor v 1 uri in 10 minutah, pa je speljana iz Krope. Pot je večinoma speljana po gozdu. Do Krope pridete tako, ko se peljete po gorenjski avtocesti in greste za izvoz Brezje. Potem pa sledite tablam za Kropo. Ko boste prišli v Kropo, poiščete športno igrišče in tam na parkirišču lepo pustite svoj avtomobil. Od parkirišča greste naprej po cesti in do bele hiše s številko 7. Tam pri hiši greste levo po cesti in nadaljujete po cesti mimo hiš. Nato pridete na makadamsko cesto, ki se vam bodo tudi odprli razgledi na Vrtačo, Stol in Begunjščico.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Naprej pa vas ob poti tudi pričaka kapelica ter razgledi na Kropo. Hitro vas bo pot pripeljala do cerkve Kroparske Matere Božje. Lahko si jo tudi ogledate in sprehodite okoli nje. Od cerkve se napotite po kolovozu, kjer vas tudi po poti pričaka studenček s pitno vodo. Tukaj si lahko natočite plastenko, če ste že med potjo kaj popili. Pot tukaj večinoma poteka po gozdu, kjer pa je pot tudi lepo označena s tablami. Med potjo nas v gozdu tudi pričaka spominsko obeležje. Čez čas vas pot tudi pripelje na cesto, vi samo lepo sledite markacijam na Jamnik. Malo pred vrhom Jamnika vas tudi ob cesti pričakajo informativne table, ki se jih splača pogledati in prebrati. Od tu se samo še sprehodimo po grebenu, kjer pa se nam tudi odpirajo res krasni razgledi. Vidimo Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe, Gorenjsko ter Škofjeloško hribovje. Jamnik nam res ponuja čudovite razglede. Sprehodimo se do cerkve ter si poiščite prostor za uživanje in občudujmo razglede, ki nam jih ponuja Jamnik.

Lahko se zapeljete v Rovte in od tam nadaljujete pot na Jamnik. Tudi ta pot je lepo označena in vas v 1 uri in 10 minutah pripelje na Jamnik. Tudi pot iz Češnjice pri Kropi je lepa in prijetna ter vas v 1 uri pripelje na Jamnik. Če ste v bližini Nemilje, se prav tako lahko podate na pot, ampak ta pot ni najbolj označena, je pa lepo shojena, tako da se ne morete izgubiti. Vodi pa na Jamnik še nekaj poti, ampak niso vse cele označene. Od začetka moramo iskati in se sprehajati po neoznačenih poteh. Če ne poznate teh krajev, se ne podajajte na te poti. Raje izberite eno označeno in boste lepo brez problema prišli na vrh Jamnika.

Ker pa je skoraj do vrha Jamnika lepo speljana cesta, se gor radi podajo tudi kolesarji. Nekateri se kar iz Kranja podajo na Jamnik s kolesom. Jamnik je res čudovit greben, ker na tako majhnem hribu vas pričakajo res fantastični razgledi, nekatere gore imate pred sabo, da dobite občutek, da se jih lahko dotaknete. Za ljubitelje fotografiranja gora je Jamnik res primeren. Z malo truda boste prišli gor, pa če imate doma majhne otroke, naj gredo kar z vami. Uživali bodo v naravi ter naredili en lep izlet.

Objavi komentar

Follow us on