fbpx
Image Alt

Blog

Jeruzalem

Jeruzalem, razloženo vinogradniško naselje

Jeruzalem leži v Ljutomersko-Ormoških goricah. Središče Jeruzalema je na slemenu, kjer leži cerkev Žalostne Matere božje. Jeruzalem se nahaja na nadmorski višini 341 metrov.

Zraven cerkve so še trgovina s spominki, turističnoinformacijski center in daljnogled, da si ogledate okolico od bližje.

Zgodovina

Tu so najprej bili Rimljani, ki so v te kraje prinesli vinsko trto. Za njimi so bili tu romarji in križarji. Viteški red križarjev je ozemlje Jeruzalema dobil v začetku 13. stoletja, zraven tega ozemlja pa še ozemlje okoli Velike Nedelje. Kasneje so na ozemlju Jeruzalema pustošili tudi Turki, ampak so jih pregnale ženske leta 1664.

Na višjih delih Jeruzalema so se začeli ukvarjati s vinogradništvom, pod vinogradi pa s sadovnjaki.

Cerkev Žalostne Matere Božje

Cerkev je bila zgrajena leta 1652, leta 1700 pa so cerkvi dodali še zvonik. Na severni strani se cerkve drži kapela svete Ane. V cerkvi najdemo bogat oltar.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Klavdija Kostanjevec, Jožica Križanič, Renata Murkovič, Zinka Balažič, Brane B. Vrankar, Petra Križanec, Marko Božnik, Ksenija Leskovar, Dragica Jerković Horvat

Dostop

Najprej se peljete po avtocesti v smeri Maribora. Pred Mariborom pa avtocesti sledite v smeri Murske Sobote in Lendave. Na tej avtocesti nato izberete izvoz za Vučjo vas/Ormož/Radenci/Ljutomer/Banovci. Nato zavijete proti Bučečovcem in se po tej cesti vozite 4,5 kilometra. V krožnem krožišču nato greste na prvi izvoz za smer Ormož in Ljutomer. Na naslednjem krožnem pa greste samo naravnost. Cesta na nekje po 4,9 kilometra pripelje do naslednjega krožišča, kjer gremo samo naravnost. In na naslednjih dveh krožiščih prav tako naravnost. Na naslednjem križišču zavijemo levo za smer Ormož center. V krožnem krožišču nato gremo pri drugem izvozu in čez 2,4 kilometra zavijemo levo. Nato bomo pa čez dobre 4 kilometre prispeli do središča Jeruzalema.

V Jeruzalem pa lahko gremo tudi peš.

  • Miklavž pri Ormožu- Jeruzalem (45 minut)

Pot je lahka in označena. Do izhodišča pridemo tako, da se iz Ormoža peljemo proti Ljutomeru. Ko pridemo do križišča gremo desno za smer Miklavž pri Ormožu. Malo za Miklavžem pri Ormožu opazimo na cesti napis Žuga, ki nas usmeri levo na ozko cesto ob kateri moramo tudi parkirati.

Nato nadaljujemo po cesti, ki nas pripelje na travnata pobočja. Cesta nas nato pripelje do zaselka in mimo kapele. Potem pridemo do križišča, kjer gremo naravnost. Makadamska cesta se nato začne malo vzpenjati in nato zavije v desno in nato čez čas v levo. Cesta nas nato pripelje do vinogradov in povzpnemo se do asfaltne ceste. Tej cesti sledimo v desno in kmalu dosežemo vrh. Med celotno potjo je 106 metrov višinske razlike.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

  • Podgradje-Jeruzalem (1 ura)

Do izhodišča pridemo tako, da se zapeljemo do ribnikov v Podgradju, ki se nahajajo v bližini Ljutomera. Parkirišče nima sence.

Nadaljujemo po potki ob prvem ribniku in nato prispemo do drugega ribnika. Pot nas nato pripelje do asfaltne ceste, kjer gremo desno. Po 1 kilometru pridemo do vinskega soda in tu zavijemo desno. Cesta se nato vzpenja in nas pripelje do vinogradov. Po vinogradih nato hodimo nekje 10 minut in pridemo do kolovozne ceste. Cesta nas nato pripelje do glavne ceste in tam zavijemo levo. Čez 15 minut nas bo cesta pripeljala do razglednega stolpa in od tukaj je še samo 5 minut do Jeruzalema.

Pot je lahka in označena. Višinska razlika med potjo je 155 metrov.

  • Ljutomerski ribniki- Jeruzalem

Od Ljutomerskih ribnikov in do Jeruzalema vodijo tri različne poti.

Do izhodišča pridemo tako da se iz Ljutomera peljemo proti Ormožu. Ko se Ljutomer konča na prvem križišču nadaljujemo naravnost, na drugem pa zavijemo levo v smer Gresovščak. Nato ob tej asfaltirani cesti nekje parkiramo.

Prva pot, ki je dolga 1 uro in 30 minut je lahka in označena. Od našega izhodišča gremo po desni strani ribnikov. Potem pridemo do ceste in kmalu zavijemo desno na gozdno stezo. Kmalu se gozd konča in pridemo do zaselka hiš. Makadamski cesti nato sledimo v desno in ko pride cesta v gozd gremo levo. Nato pridemo do vinogradov in nad njimi pridemo do makadamske ceste. Tu obidemo grad Železne Dveri in nato pridemo do asfaltne ceste. Tej cesti sledimo do vrha.

Naslednja pot od istega izhodišča prav tako traja eno uro in pol. ta pot je lahka, ampak neoznačena. Ribnike obidemo po desni strani in kmalu gremo desno po markirani poti. Nato pridemo do križišča kjer gremo naravnost. Kmalu pridemo do naslednjega križišča, kjer gremo spet naravnost. In na naslednjem križišču gremo spet ravno. In spet prispemo do križišča na katerem pa zavijemo v levo. Naša pot se nato vzpenja in prispemo do dveh hiš in do vinogradov. Ko prispemo do zaselka, gremo desno na makadamsko cesto. Za hišo nato nadaljujemo v levo po širokem kolovozu. Na razpotjih, ki so mala gremo vedno po širšem kolovozu. Nato prispemo do asfaltne ceste in nadaljujemo v levo in kmalu pridemo na vrh Jeruzalema.

Najdaljša pot od Ljutomerskih ribnikov pa traja 2 uri. Ribnike moramo obiti po desni strani in cesta nato zavije v desno. Na križišču, ki sledi zavijemo levo. Za ribnikoma pridemo na naslednje križišče, kjer pa gremo desno. Potem hodimo po dolini in nato gremo mimo turistične kmetije. Nekaj minut naprej nadaljujemo rahlo levo na travnat kolovoz. Kolovoz nas nato vodi med vinogradi in pašnikom. Kolovoz gre nato v gozd in nato nas pripelje do makadamske ceste. Po tej cesti se moramo nato povzpeti do asfaltirane ceste. Pri avtobusni postaji gremo desno, smer vinogradništvo Krainz. Po makadamski cesti nato prispemo do prevala, kjer moramo zaviti levo. Na dveh manjših križiščih, ki sledita gremo desno. Kmalu tudi prispemo do asfaltne ceste in ko ta cesta začne zavijati v desno, gremo mi naravnost na makadamsko cesto. Za hišo nas oznake usmerijo levo in nato hodimo med vinogradi. Na manjših razpotjih potem sledimo širšem kolovozu in kmalu pridemo na asfalt. Od tu pa še je samo nekaj minut in kmalu prispemo na Jeruzalem.

To so vse poti, odločite se sami, ali se boste na Jeruzalem povzpeli z avtom ali kar peš. Lahko se tudi povzpnete s kolesom.

Ljutomer

Zraven Jeruzalema si še oglejte mesto Ljutomer. Mesto, ki se nahaja v središču Prlekije, je vredno obiska. Blizu Ljutomera je nekoč potekala pomembna trgovska pot. V mestu si oglejmo cerkev sv. Janeza krstnika, Anino kapelo na Starem trgu in muzej Ralo.

Jeruzalem je vredno obiskati. Nudi vam čudovite razglede. Če hočete v teh krajih ostati več dni, imate prenočišč veliko, v dvorcu Jeruzalem ali kje v Ljutomeru ter tudi v majhni vasi Svetinje. Obisk vam bo ostal v lepem spominu, zato ne odlašajte in obiščite Jeruzalem.

Objavi komentar

Follow us on