fbpx
Image Alt

Blog

Ljubljana je slovenska prestolnica z bogato zgodovino

Ljubljana je ena najlepših in hkrati najmanjših evropskih prestolnic, ki se ponaša z bogato zgodovino in zadnje čase z velikim številom prebivalcev. Zanimivo mesto za obisk v prav vseh letnih časih. Rimljani so Ljubljano,takratno Emono, postavili kot administrativno središče in iz predvsem političnih vzgibov. Tako je nastalo osupljivo mesto Ljubljana. Ljubljana ima vse, kar imajo velike metropole s to razliko, da ponuja mirnejše vsakodnevno življenje in daje občutek pozitivne energije, svežine in seveda dobrega okusa. Ljubljano poznamo vsi, tako, da ni potrebno posebej opisovati, kako do naše prestolnice. Poslužimo se lahko vlaka ali avtobusa, pripotujemo lahko z osebnim avtomobilom, vedeti moramo le, da v Ljubljani ni nobenega parkirišča zastonj, vse je plačljivo. Ker je Ljubljana, v primerjavi  z evropskimi prestolnicami, majhna, je center mesta hitro dosegljiv, ne glede na to, kje bomo avto parkirali oziroma kako bomo do Ljubljane prišli. Parkirni prostori imajo različne cene, odvisno kje bomo pustili avtomobil. Lahko se poslužimo tudi Urbane, karte zanjo lahko kupimo v kioskih ali na raznih informacijskih točkah. Zanjo odštejemo 2 evra, napolnimo jo na« Urbanomatih«. Ti sprejemajo tako gotovino kot kartice. In še to moramo vedeti, da ima turist, ki obišče Ljubljano pravico do povrnitve stroškov kartice za Urbano, le shranjeni račun moramo pokazati na mestu, kjer smo jo kupili. Avtobusi vozijo med tednom od 5.00 zjutraj do 22.30 zvečer, razen ob nedeljah, ko začnejo z vožnjo po Ljubljani ob 6.00 zjutraj. Lahko si sposodimo mestno kolo, saj je po Ljubljani kar 38 postajališč za kolesa, ki so med seboj oddaljena od 300 do 500 metrov. Navodila za uporabo so na vsakem takem postajališču.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Boštjan Fuks, Aleksandra Jereb, Bernarda Bizjak, Samir Zahirović, Dominika Razinger

Kaj si bomo ogledali po Ljubljani?

Mesto Ljubljana je zgrajeno ob reki Ljubljanici in o njem kroži veliko zanimivih legend. Ena od njih se navezuje na zmaja, ki glavni simbol Ljubljane. Pravi, da so na tem mestu napadla Argonavte pošasti iz jezera. Po dolgotrajni bitki je pošast premagal Jazon. Pošast je sčasoma dobila ime »Ljubljanski zmaj« in postala statusni simbol mesta Ljubljana. Pa začnimo z ogledovanjem na Prešernovem trgu, ki je prepoznaven po živobarvni frančiškanski cerkvi »Marijinega vnebovzetja« in seveda po Prešernovem spomeniku. Od tukaj vidimo Tromostovje, ki je Plečnikovo delo. To so torej tri mostovi v enem, zato je to najbolj znan Ljubljanski most. O njem gre legenda, ki govori takole: »Vsi trgovci, ki niso spoštovali pravil ceha, so bili kaznovani tako, da so jih vklenili v verige in namočili v vodi pod mostom, da bi tako odplačali svoje grehe«. Razen Tromostovja bomo spoznali še druge mostove, kot so Trnovski, Zmajev in Čevljarski most. Najlažje jih bomo videli, če si bomo privoščili spust z ladjico po Ljubljanici. Cena nevodene plovbe po Ljubljanici je 4 evre za otroke in 8 evrov za odrasle, vodena pa 5 evrov za otroke in 10 evrov za odrasle. Seveda si lahko naročimo tudi posebno plovbo, kjer imamo tudi pogostitev na ladjici, ta stane seveda veliko več. Karte lahko kupimo kar na ladji sami ali pa na TIC točki. In Ljubljano bomo tako spoznavali na drugačen način. Sprehodimo se preko Tromostovja in nadaljujemo po drugem bregu Ljubljanice. Oglejmo si Filipov dvorec in palačo Kresijo, katera pravzaprav označujeta vhod v staro mestno jedro Ljubljane. V palači Kresiji se nahaja galerija, katere namen je predstaviti predvsem  projekte Mestne občine Ljubljane. Vstop je prost. Mestni trg in Mestna hiša sta dve najznačilnejši stavbi v starem jedru Ljubljane, poleg marmornega Robbovega vodnjaka, ki izhaja iz 18.stoletja. Vodnjak spominja na vodnjake iz Rima in Gradca in predstavlja naše tri najpomembnejše reke: Ljubljanico, Savo in Krko. Takoj zatem pridemo do stolnice Svetega Nikolaja ter Nadškofijskega dvorca v katerem je prespal celo slavni Napoleon Bonaparte.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Nadaljujemo do Starega trga, ki je bil najstarejši poseljen del mesta Ljubljana in naprej v Gornji trg, ki se konča pod Grajskim gričem. Občudovali bomo baročne hiše, ki so bile večinoma predelane v 17. In 18. Stoletju. Na Starem trgu bomo videli tudi Herkulov vodnjak, precej moderna izvedba  starejšega, ki je bil baročen. Tukaj stoji tudi Stiški dvorec, v njem se danes nahaja Glasbena akademija. Šentjakobska cerkev je v bližini Levstikovega trga in ser ponaša z najvišjim zvonikom v Ljubljani, v višino meri kar 65 metrov. V kapelici si lahko ogledamo čudovite štukature. In že smo na poti na Ljubljanski Grad. Na Ljubljanski grad se lahko povzpnemo peš, pot nas vodi mimo pisane tržnice ali pa z vzpenjačo. Vzpon z vzpenjačo traja 10 minut, cena povratne vozovnice je za odraslega 4 evre, za otroka 3 evre, enosmerna za odrasle 2,20 evra, za otroke 1,50 evra. Najlepši del gradu je kapela Sv. Jurija in grajsko dvorišče. Povzpnemo se lahko tudi na razgledni stolp, ki nam ponuja prekrasen pogled na Ljubljano. Tukaj na gradu si privoščimo malček posedanja, kavico in dobro sladico, preden se vrnemo nazaj v mestno jedro. Posprehodimo se še Kongresnem trgu, največjemu med vsemi trgi v Ljubljani in obkroženemu s pomembnimi stavbami kot so: glavna stavba Univerze v Ljubljani, pa ljubljanska Filharmonija, Uršulinska cerkev Svete Trojice in nekaj spomenikov. Ljubljanska univerza je v letu 1919 imela 5 fakultet: medicinsko, pravno, filozofsko, teološko in tehnično fakulteto. Središče je bilo ravno tu na Kongresnem trgu v stavbi Ljubljanske univerze. Marsikaj je še, kar v Ljubljani lahko obiščemo, seveda vse je odvisno od naših pričakovanj in zahtev. Če si želimo zabave in glasbe, se odpravimo v Križanke, bivši samostan v katerem so pogosto različni koncerti ali na sprehod v park Tivoli v katerega je umeščen tudi Dvorec Tivoli. Največ se  vsekakor dogaja v starem mestnem jedru. In še je tega v Ljubljani, le odločiti se moramo, kam jo bomo mahnili. Omeniti moram, da se pod Tromostovjem nahaja tudi brezplačni WC, ki ga bomo še kako potrebovali po dolgem sprehajanju in ogledovanju Ljubljane. Ko nas začneta pestiti lakota in žeja, je v Ljubljani veliko, res veliko različnih restavracij, gostiln in picerij, ki ponujajo različne specialitete za vsak okus. V Ljubljani imamo tudi enega največjih shopping centrov, to je BTC, kjer lahko nakupujemo čisto vse, kar nam srce poželi…in denarnica dovoli. Če bi želeli prespati v Ljubljani, imamo na razpolago veliko hotelov in hostel. Če si želimo luksuza, je tu hotel Lev, soba nas bo stala od 80 do 99 evrov po osebi za nočitev. Grand Hotel Union se nahaja v samem centru mesta, cena sobe za eno noč je 130 evrov za navadno dvoposteljno sobo. Najceneje jo bomo odnesli, če prespimo v edinem hostlu v Ljubljani, imenovan Celica, ki je preurejen nekdanji zapor, zato tudi to ime. Tukaj se cene gibljejo od 17 do 33 evrov, odvisno kje spimo.

Ljubljana nam ponuja vse, ne bo nas razočarala. Občutili bomo mir, prešernost, pozitivno energijo in videli pisano množico ljudi iz celega sveta. Kaj bomo počeli po Ljubljani je pa tako ali drugače naša odločitev.

Komentarji

 • 2. januarja, 2019

  Hi, my name is Eliot!

  I`m a professional writer and I`m going to change your lifes onсe and for all
  Writing has been my passion since early years and now I cannot imagine my life without it.
  Most of my poems were sold throughout Canada, USA, China and even Australia. Also I`m working with services that help people to save their time.
  People ask me “Please, Eliot, I need your professional help” and I always accept the request, `cause I know, that only I can save their time!

  Professional Academic Writer – Eliot – Librecinefilo Corp

  Odgovori

Objavi komentar

Follow us on