fbpx
Image Alt

Blog

Jezersko

Jezersko je pravljična dežela med visokimi gorami

Pravijo, da če se ozremo okrog sebe in ugledamo kaj lepega, bodo naše oči ozdravele in bomo videli bolj čisto, lepše in bomo lažje zadihali. Mogoče to ni ravno res, je pa res, da lahko dosežemo neko notranjo sproščenost, ko se odpravimo na kak izlete in se preprosto odpočijemo od mestnega vrveža in naglice, vsega stresa in skrbi. Slovenija nam v ta namen ponuja ogromno različnih krajev, kjer lahko vsakdo najde nekaj zanimivega zase. Nekje ob obrobju naše državice stoji prav poseben kraj, kjer je sprostitev duše zagotovljena. Imenuje se Jezersko.

Gre za eno izmed občin v Sloveniji, nahaja pa se tik ob meji z Avstrijo. V bistvu mejo med državama zaznamuje tako imenovani Jezerski vrh, prelaz, ki v višino sega ponosnih 1218 metrov. Velja za cestni mejni prehod, ki pa je lažje prevozen, pozimi pa je zelo redko zaprt. Od Zgornjega Jezerskega je oddaljen le pičlih 7 kilometrov. Jezerski vrh meji na Pistovški Storžič, ki je visok le dobrih petsto metrov več od njega, in pa na Zeleni vrh, ki je visok dobrih 1600 metrov. Prelaz je dejaven že od rimskih časov, domnevajo pa, da je bil v uporabi že v prazgodovini. Kasneje so ga uporabljali tudi v 14. stoletju, ko so Kranjci tovorili čezenj morsko sol, od šestnajstega stoletja pa do leta 1912 so samo cesto večkrat preuredili. Za tiste, ki jih zgodovinski razvoj prelaza toliko bolj zanima, toplo priporočam ogled Jenkove kasarne.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Aleksander Praper, Darja Starman, Marija Androjna, Mateja Saja, Mira Bratun, Nejc Šuštar, Vilma Peternel.

Jenkova kasarna se nahaja na Zgornjem jezerskem. Danes služi kot etnografski muzej, kjer lahko najdemo ogromno različnih predmetov iz zgodovine Jezerskega. Nekdaj je služila kor gostišče za popotnike, zgrajena pa je bila na dvorišču Jenkove domačije. Veljala je za kmečki (renesančni) dvorec, postavljena pa je bila že pred letom 1569. Do nje se lahko pride tako peš kot pa tudi z avtomobilom.

V začetku sem omenila, da lahko lep razgled pozdravi oči in dušo. Na nek način. Jezersko dobesedno lahko nudi zdravljenje očesnih bolezni, saj ima podnebje, ki je kot nalašč za kaj takega. A poleg zdravljenja očesnih bolezni, nam lahko ti čudoviti kraji ponudijo še ogromno živinoreje, kmečkega turizma, zaradi velike poraščenosti, pa je tu tudi široko razvito gozdarstvo.

Če Jezerska občina na severu meji na Avstrijo, potem na jugu meji na občino Preddvor. Že večkrat pa je bilo omenjeno Zgornje Jezersko. Občina se namreč deli na dve naselji; na Spodnje in pa Zgornje Jezersko.

Spodnje Jezersko zavzema skupno površino slabih 28 kvadratnih kilometrov, stoji pa na nadmorski višini 715 metrov. Dom nudi 86 prebivalcem. To naselje je predvsem pomembno zaradi nahajališča lehnjaka (posebna vrst kamnine), ki je od samega naselja oddaljeno le za 2 kilometra. Lehnjak, ki se tu nahaja, je eden izmed največjih in najdebelejših v celotni Sloveniji.

Zgornje Jezersko je nekoliko večje naselje. Zavzema površino 41 kvadratnih kilometrov, stoji na nadmorski višini 889 metrov, tu pa živi približno 543 prebivalcev.

Na Jezerskem je marsikaj, kar se splača iti pogledati. Pravzaprav ta kraj slovi po tem, da je tu narava res prekrasna, kar pa ni presenetljivo, saj je tod pravo najdišče naravnih znamenitosti, ki so prava paša za oči. Lahko si, na primer, ogledamo kamnolom lehnjaka ali pa ledenik pod Skuto (najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp). V spomladanskem in pa poletnem času so lipe naravnost čudovite, prav tako jesen in pa tisa, ki cvetijo. S tem poskrbijo, da je okolica resnično prava paša za oči.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Jezersko je kraj, kjer je veliko vodnih značilnosti. Zelo znani so trije izviri, in sicer izvir jezerske slatine, izvir Jezernice in pa izvir reke Kokre. Prav tako znani pa so tudi Ankova slapova ter slap Čedca.

Kokra je levi pritok reke Save (v Kranju), izvira pa tik pod mejnim grebenom (Karavanke). Jezernica je njen večji levi pritok. Čedca pa je v preteklosti veljaj za najvišji slap v Sloveniji, a kljub temu ni pretirano vodnat.

Poleg velikega števila naravnih znamenitosti, je na Jezerskem tudi kar nekaj kulturnih znamenitosti, ki niso nič manj zanimive od naravnih. Že prej je bila omenjena Jenkova kasarna, preurejena v muzej. Poleg le-te si lahko ogledamo v teh krajih še Šenkovo domačijo, Galerijo Zadnikar, Partizansko bolnico Krtina, Deželni kamen in pa dve cerkvi; Staro cerkev in pa Cerkev svetega Andreja.

Poleg čudovite narave in vseh znamenitosti, se na Jezerskem prirejajo tudi različni (vsakoletni) dogodki, ki znajo biti kar precej zanimivi. Eden izmed takih je tudi tradicionalni Ovčarski bal, saj na Jezerskem slovijo po živinoreji, sploh izrazita je prav ovčereja. Na Ovčarskem blau se navadno prikazuje stare običaje kmečkega življenja oziroma življenja na planini. Prikazujejo, kako so včasih pasli ovce, jih gnali na pašo ter nazaj domov, kako so pridelovali volno in tako dalje. Navadno ob tem dogodku pripravijo pravi kulturni program, vse skupaj pa se dogaja nekje avgusta. Dogodek zna biti zanimiv in zelo poučen, navadno pa so nad njim seveda najbolj navdušeni prav otroci.

Če se že odločimo, da bomo odpotovali v te kraje, je dobro, da na spletni strani Jezerskega preverimo, če se bližajo kaki dogodki ali prireditve, saj nas nič ne stane, če se katere celo udeležimo in malce pobližje pokukamo v življenje Jezerčanov, ki je pravzaprav zelo zanimivo. A tudi če nas dogodki ne bodo zanimali, se lahko v vsakem primeru sprehodimo čez naselje, se kje ustavimo, naredimo fotografijo ali dve in preprosto uživamo ob pogledu na prelepo naravo. Vedno pa se lahko zapeljemo do mejnega prehoda ali do katere koli izmed znamenitosti, tako naravnih kot tudi kulturnih.

Jezersko je tudi odlično izhodišče za različne vzpone. Prav tako pa je to priljubljena postojanka kolesarjev. Četudi nas znamenitosti torej ne zanimajo, se lahko vedno povzpnemo na katero izmed gora in uživamo v svežem gorskem zraku ter idiličnemu razgledu, ki nam ga ponujajo vrhovi. Ena izmed premnogih izbir je vzpon do Češke koče na Spodnjih ravneh, ki nam bo vzel za približno dve slabi uri časa. Drugi tak vzpon, ki ni preveč zahteven, a tudi ne prelahek, nam bo vzel približno dve uri in pol časa, lahko tudi malo majn, če smo v dobri formi in bomo hitro hodili. Gre za vzpon na Virnikov Grintavec. Poleg teh dveh, se lahko vzpnemo še na cel kup ostalih vrhov, ki obdajajo Jezersko, najboljši čas za to pa je seveda pomlad, ali še bolje, poletje.

Objavi komentar

Follow us on