fbpx
Image Alt

Blog

reka-krka

Reka Krka je lepotica Dolenjske

Reka Krka je ena izmed najlepših in najčistejših rek v Sloveniji. Od njenega izvira v vasi Krka v Suhi krajini, pa do izliva v reko Savo pri Brežicah,  reka Krka preteče slabih 100 kilometrov. Je največja  dolenjska reka in tudi druga najdaljša slovenska reka, ki teče samo po ozemlju Slovenije. Najdaljša reka, ki je povsem slovenska, je reka Savinja. Porečje reke Krke, s številnimi pritoki in podzemni izviri, obsega območje veliko 2284 km2, kar predstavlja kar 10 % slovenskega ozemlja. Reka Krka je tudi ena izmed najbolj umirjenih rek v Sloveniji.

Kot rečeno reka Krka izvira v Suhi krajini, natančneje pri naselju Krka, ki se nahaja med naseljema Gradiček in Trebnja Gorica. Reka Krka izvira v široki zatrepni dolini , ko podzemne vode privrejo na plan Pod jamo pod Krško jamo, ki se nahaja severno od vasi Gradiček.

Vodnatost reke Krke je odvisna od padavin in od snega, tako ima reka Krka poleti najnižjo vodo, pozimi pa najvišjo. V svojem zgornjem toku reka Krka teče vzdolž Žužemberškega preloma, kjer si je vrezala ozko sotesko. V tem delu jo napajajo številni kraški izviri, ki se nahajajo na rečnem obrežju.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Brigita Kotar, Duši Matko .

Reka Krka je tudi edina slovenska lehnjakotvorna reka. Voda reke Krke je namreč bogata z apnencem, ki se izloča kot lehnjak in v zgornjem toku reke Krke tvori pregrade, v srednjem delu talne podvodne pragove, na katerih so nastala čudovita slapišča. Najštevilčnejša in najlepša slapišča najdemo med Zagradcem in Žužemberkom. V spodnjem delu pa tvori ravninske tvorbe- rečne otočke, rokave in okljuke. Na enem izmed takšnih lehnjakovih otočkov stoji dobro poznan grad Otočec.

V spodnjem toku je reka Krka počasna, nižinska reka, ki teče po ravninskem svetu. Z Gorjancev priteka vanjo več potokov in zato tudi ob obilnem deževju večkrat poplavlja. Predvsem je poplavam izpostavljena Kostanjevica na Krki, katere staro mestno jedro leži na otočku, obkroženem z reko Krko na vsaki strani. V ravninskem delu se na levi strani reke nahaja tudi obsežen Krakovski gozd, največji nižinski gozd v Sloveniji. Reka Krka se nato pri Brežicah izlije v reko Savo.

Reka Krka je čudovita ob svojem izviru, vzdolž celotnega toka in ob izlivu, saj skriva premnoge naravne znamenitosti in lepote, bogat rastlinski in živalski svet ter kulturno in zgodovinsko bogastvo. Katerikoli del porečja reke Krke boste obiskali, vsepovsod boste imeli kaj videti.

Začnete lahko že ob samem izviru reke Krke, kjer se nahaja čudovita krožna pot, ob kateri boste lahko občudovali lepote narave in podeželskega sveta. Torej, dolenjsko avtocesto zapustite na izvozu za Ivančno gorico in se peljete proti Muljavi.  Nekaj kilometrov za Muljavo se nahaja obcestna tabla, ki vas usmerja desno proti  vasi Krka. V vasi Krka se peljete do cerkve Svetega Kozma, ki jo boste opazili že od daleč. Pri cerkvi parkirate in se napotite proti izviru reke Krke. Pot, ki traja dobre pol ure, vas vodi čez travnike in kmalu pridete do izvira reke Poltarice, ki je umeščen v pristno naravno okolje, kjer boste uživali v zelenju rastlinstva. Pot nato nadaljujete do vasi Gradiček, kjer vas tabla usmeri proti izviru Krke. Od tu je pot do izvira lepo tlakovana, tako da ne morete zgrešiti. Na koncu poti se nahaja informativna tabla, na kateri je zapisano vse o izviru in o bližnji Krški jami. Izvir reke Krke je zelo zanimiv, saj gre dejansko za jezerce, ki nato tvori reko. Voda namreč izvira pod gladino, pod zemljo. Vse kar lahko vidite je kristalno čista voda, in pa »rečno« dno, ki je poraščeno z zelenim mahom.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Nedaleč stran od izvira se nahaja Krška jama. To je kraška jama, v kateri so občasni izviri reke Krke. Jamo si je možno ogledati v času med aprilom in oktobrom in sicer ob koncu tedna in ob praznikih, med 10.00 in 18.00 uro ( april-avgust) in med 10.00 in 16.00 uro ( september-oktober). Ogled jame je voden, stal vas bo 3,00 EUR za odrasle in 2,00 Eur za otroke. Takoj ob vstopu v jamo se nahaja velika dvorana, z zanimivimi  zasiganimi stenami in z gruščem in velikimi balvani pokritimi tlemi. Ob koncu dvorane se v jami nahaja 30 metrov dolgo sifonsko jezero, katerega vode izvirajo iz velikih globin. Jezero se nato nadaljuje v sistem podvodnih rovov…

Za porečje reke Krke pravijo tudi, da je dežela gradov. Ob njej in na njej se nahaja okoli 65 gradov in ljubitelji gradov si jih boste zagotovo vsaj nekaj ogledali. Nekaj gradov je čudovito obnovljenih, nekaj jih na žalost sameva, od nekaj njih pa so ostale le ruševine… Eden izmed ohranjenih gradov je grad Žužemberk, o katerem si lahko več preberete na spletni strani:  https://www.lepote-slovenije.si/grad-zuzemberk/. Potem so tu še gradovi Soteska, Stari grad… in pa grad Otočec, ki je edini slovenski grad, ki stoji na otoku. O njem si lahko več preberete na spletni strani: https://www.lepote-slovenije.si/grad-otocec/.

Ob reki Krki so poleg gradov tudi mesta in kraji z bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. Eden izmed njih je prav gotovo Novo mesto, ki ga štejemo za središče Dolenjske. Novo mesto je čudovito umeščeno na oba bregova reke Krke, ki teče skozenj. Prav lepo je z mostu čez reko Krko, ki jih je v Novem mestu kar nekaj, občudovati to lepo sivo zeleno reko, na obrežjih katere, se na vsaki strani v zelenju dreves in grmičevja, nahajajo mestne hiše tega srednjeveškega mesta. V Novem mestu je marsikaj za videti, meni najlepši pa je Kettejev drevored, ki ga štejemo med najdaljše in najlepše drevorede v Sloveniji.

Prelep kraj, bogat s kulturno zgodovinskimi znamenitostmi in naravnimi lepotami, je tudi Kostanjevica na Krki, ki stoji na umetnem otoku, ki ga obkroža reka Krka. Več o Kostanjevici na Krki, znani tudi kot Dolenjske Benetke si lahko preberete na spletni strani: https://www.lepote-slovenije.si/kostanjevica-na-krki/.

Reka Krka poleg možnosti za obiskovanje zanimivih mest in krajev ob njenem obrežju, raziskovanje naravnih lepot v naravi, ki jo obkroža, nudi tudi nešteto možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Po reki Krki lahko čolnarite, supate, uživate v vožnji s kanuji po prelepih slapovih, ki so ponekod visoki tudi do štiri metre, ribarite, saj je reka Krka bogata z ribami…in se kopate ter plavate, saj štejemo reko Krko med najčistejše reke v Sloveniji.

Vzemite si čas in obiščite ter si oglejte prečudovito reko Krko in bogastvo naravnih lepot in kulturno zgodovinskih znamenitosti ob tej lepotici Dolenjske!

Objavi komentar

Follow us on