fbpx
Image Alt

Blog

katarina

Katarina nad Ljubljano je priljubljena pohodniška točka

Kateri živimo na deželi, vemo kako je lepo v naravi, saj jo imamo skoraj na dlani. Smo oddaljeni od mestnega vrveža od vročega asfalta. Ampak vsi tega ne doživljajo. Kar precej ljudi živi po mestih, v blokih in preživlja večinoma časa na vročem asfaltu. Zato nekateri večkrat iščejo kam se podati v naravo, da se vsaj malo umaknejo na lepše okolje in zadihajo svež zrak. V naši prestolnici v prelepi Ljubljani je kar nekaj ljudi, ko komaj čaka, da se lahko poda ven iz mesta in uživa v naravi. Večinoma obiskujejo Šmarno goro, saj jim je najbližja točka, kjer lahko res zadihajo svež zrak in začutijo naravo. Ampak zakaj bi vedno lezli na Šmarno goro, če pa imate v okolici tudi druge hribe, kjer se lahko naužijete čiste narave in zbežite od vročega asfalta. Sedaj mogoče kdo pomisli na Rožnik, kjer je tudi lepa sprehajalna pot. Ne ne bomo danes omenjali ne Rožnika in ne Šmarne gore, danes se bomo podali nad Medvode, natančneje Katarina nad Ljubljano. In ne pravim, da je Katarina nad Ljubljano namenjena samo obiskovalcem iz Ljubljane, lahko jo obiščete čisto vsi ljubitelji narave in pohodništva.

Katarina nad Ljubljano je primeren za vso družino in tudi za tiste malo starejše in je lep sprehod oziroma pohod. Saj ne predstavlja nobenega napora ampak čudovito sproščanje v naravi. Na vrhu nas pričaka cerkvica ter prelepi razgledi na okolico. Katarina nad Ljubljano leži v Polhograjskem hribovju in na višini 738 metrih nad morjem. Zato je sprehod gor namenjen lahko v vseh letnih časih, tudi pozimi se lahko podate in nekaj dobrega naredite za svoje telo. Kot sem že omenila je zgoraj na vrhu cerkev sv. Katarine, zato tudi ime Katarina nad Ljubljano. Ko prispete na vrh imate prelep razgled na sosednji Krim ter na celotno Polhograjsko hribovje. Čist zadosti da se ne kuhate v mestu, ampak v prelepi čisti naravi.

Katarina nad Ljubljano

Cerkev sv. Katarine

Zgodovina govori, da naj bi tukaj stala že kapelica, kjer je sedaj cerkev že leta 1200. Na istem mestu na istih temeljih so zgradili kasneje cerkev v gotskem stilu. Ampak leta 1684 so cerkev predelali v renesančni slog. Leta 1911 so jo še predelali in tako obliko obdržali vse do danes. Tudi Valvasor omenja cerkev sv. Katarine v svoji Slavi. Ker je cerkev res že precej stara so morali edino na njej obnoviti fasado. Notranjost cerkve je tudi ohranila svojo podobo in ima kar tri oltarje, ki so kar iz 19 stoletja.

Katarina nad Ljubljano ima kar precej lepo urejenih planinskih poti, ki vodijo nanjo. In vse poti so dolge nekaj čez 1 uro prijetne hoje. To pomeni, da po službi ali po nedeljskem kosilu lahko brez problema se sprehodimo na Katarino in nekaj dobrega naredimo za svojo telo. Če pa bi radi samo se malo oddaljili od mesta, pa se lahko skoraj do vrha zapeljemo z avtom in nato še dobrih 15 minut imamo hoje do same cerkve.

Katarina nad Ljubljano – izhodišča

Topol; to je pot, ki se skoraj do vrha pripeljemo, naredimo samo 15 minut sprehoda in smo že na vrhu Katarine nad Ljubljano. Ko se peljete iz Ljubljane proti Kranju, greste za Medvode, nato pa sledite tablam za Soro. Nato boste opazili table za Katarino in Topol. Samo sledite table do vasi Topol in parkirate lahko ob osnovni šoli.

Opis poti na Katarino nad Ljubljano; pot nadaljujete do kapelice ob gostilni Dobnikar in tam gremo nato levo, ko pa pridemo v naslednje križišče gremo spet levo. Naša pot tukaj poteka večinoma po asfaltu in nas popelje mimo meteorološke postaje. Malo višje spet pridemo do kapelice, ampak sedaj greste desno v smeri Slavkovega doma na Golem Brdu. Nadaljujemo samo naprej po cesti in po nekaj minutah pridemo do cerkve Katarine nad Ljubljano.

Ta pot je res za tiste, ki se bi radi samo na hitro umaknili od mestnega vrveža, ter se pripeljejo skoraj do vrha.

Gabrje; po tej poti boste nekje v eni uri že na Katarini. Prehodite nekje 415 metrov višinske razlike, ampak zelo lahke poti. Ko se iz Ljubljane peljete po avtocesti proti Kopru, greste za izvoz Brezovica. Potem pa gledate table za Dobrovo in Polhov Gradec. V vasi Gabrje bodite v križišču pozorni, kjer so table za Topol, Belo in Osredek. Tu parkirate, blizu transformatorja, saj se tukaj prične naša pot.

Katarina nad Ljubljano

Opis poti na Katarino nad Ljubljano; na drugi strani ceste boste opazili planinske table za Topol. Nadaljujete po označeni planinski poti, ki vas bo popeljala v gozd. Ta pot je zelo prijetna, saj se sprehajate po gozdni cesti, po gozdovih in ponekod pridemo na travnato površino. Na tej poti samo sledite planinskim znakom ter tablam za Topol in Katarino. Celotna pot je zelo prijetna, prav fajn za popoldanski sprehod, za vse tiste, ki občudujejo naravo in v njej uživajo. Pot je lepo označena in primerna za celotno družino, tudi otroke vzemite s sabo naj občutijo naravo ter njeno lepoto.

Preval, ta pot je tudi zelo prijetna saj prehodite 425 metrov višinske razlike nekje v 1 uri in 45 minut. Iz avtoceste Ljubljana – Koper greste za izvoz Brezovica in nato sledite tablam za Dobrovo in Polhov Gradec. V Dobrovem boste opazili desno za Šentvid in kar sledite tej cesti. Cesta se čez čaz začne vzpenjati in vas pripelje na Preval, kjer greste levo še kakšnih 100 metrov in takrat boste tudi opazili majhno parkirišče, kjer tudi vi parkirate.

Katarina nad Ljubljano

Opis poti na Katarino nad Ljubljano; na samem parkirišču boste opazili planinske znake, te znaki vas vodijo na Katarino nad Ljubljano. Samo se napotite po tej označeni poti, ki vas od začetka vodi kar po gozdnih poteh. Na vsake toliko časa tudi prečkate cesto, nekaj poti vas vodi tudi po cesti. Ko pa vas pot pripelje iz gozda se vam bodo tudi odprli pogledi na okolico in med potjo boste prišli tudi do lovske koče na Toškem čelu. Tukaj si lahko malo odpočijete, posebej če imate samo mahne navihančke vam bodo hvaležni za en majhen počitek. Nadaljujete naprej po označeni poti, od tu naprej boste začeli hodit bolj po odprtem terenu in tudi več po cesti. Celotna pot je lepo označena in prijetna, na vrhu pa bo spet ves trud poplačan, saj je Katarina nad Ljubljano lepa destinacija za sprostitev.

Na Katarino nad Ljubljano se lahko tudi odpravite iz Slavkovega doma na Golem brdu, iz Legastja, iz Žlebe in iz Preska. Vse te poti so lahke, kratke, označene s planinskimi znaki ter primerne za celotno družino.

Če iščete kratki sprehod, da se umaknete od mestnega vrveža se odpravite na Katarino nad Ljubljano. Uberite eno od poti, vse poti so razgibane, primerne za celotno družino. Glavnem sprehodite se po čisti in lepi naravi, na koncu pa vas pričaka prelep razgled na Polhograjsko hribovje.

Foto: Janez Urbanc, Barbara Naraločnik, Helenca Kos, Veronika Berčon.

Objavi komentar

Follow us on